zbog održavanja gasovoda

Gazprom na tri dana prekida isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1

BiznisSvetU fokusuVesti

20.8.2022 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Gazprom na tri dana prekida isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1 Gazprom na tri dana prekida isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1
Isporuke ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 biće prekinute na tri dana, od 31. avgusta do 2. septembra, zbog održavanja sistema, saopštio... Gazprom na tri dana prekida isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1

Isporuke ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 biće prekinute na tri dana, od 31. avgusta do 2. septembra, zbog održavanja sistema, saopštio je ruski gasni gigant Gazprom.

„Od 31. avgusta 2022. godine jedina gasna kompresorska jedinica Trent 60 biće zatvorena na tri dana radi održavanja“, i to održavanje je povereno tehničarima Siemens-a, navodi se u saopštenju Gazproma i dodaje da će zbog toga „isporuka gasa gasovodom Severni tok biti obustavljena na tri dana“, prenosi Beta.

Isporuke će potom biti nastavljene sa protokom od 33 miliona kubnih metara gasa dnevno, naveo je Gazprom.

Odluka Gazproma rizikuje da ponovo podstakne strah od nestašice gasa u Evropi, gde je Moskva optužena za ucenu energentima.

Od kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi posle pokretanja ofanzive na Ukrajinu, Rusija je nekoliko puta smanjila isporuke gasa Evropi, koja od nje uveliko zavisi.

Rusija je do prošle godine činila oko 40 odsto uvoza gasa u EU, a evropske zemlje mesecima se bore da pronađu druge izvore snabdevanja gasom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...