rezerve vode na istorijskom minimumu

Norveška energetska kriza dodatan udar na EU i Nemačku?

EUPoslovanjeSvetU fokusuVesti

11.8.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Norveška energetska kriza dodatan udar na EU i Nemačku? Norveška energetska kriza dodatan udar na EU i Nemačku?
Prema pisanju kolumniste Financial Timesa Ričarda Milna (Richard Milne), Norveška se ove godine suočava sa energetskom krizom koja „će dokrajčiti“ Nemačku i Evropu, lišene... Norveška energetska kriza dodatan udar na EU i Nemačku?

Prema pisanju kolumniste Financial Timesa Ričarda Milna (Richard Milne), Norveška se ove godine suočava sa energetskom krizom koja „će dokrajčiti“ Nemačku i Evropu, lišene intenzivnih isporuka ruskog gasa.

On piše da Norveška ima sreće što se tiče nalazišta nafte i gasa. Brojne reke i akumulacije omogućavaju joj da obezbedi i do 90 odsto sopstvenih potreba za električnom energijom, ali neobično suva zima i proleće doveli su do toga da su rezerve vode u akumulacijama na jugu države bile na istorijskom minimumu, te je vlada obećala da će ograničiti izvoz električne energije dok se rezerve ne popune, prenose Novosti.

Prema Milnu, energetska kriza u toj skandinavskoj zemlji pokazuje koliko zima koja se približava može biti žestoka širom Evrope.

Države kontinenta su na ivici ozbiljne nestašice goriva, pošto glavni ruski gasovod Severni tok radi sa samo 20 odsto ukupnog kapaciteta. Gazprom je ovo pripisao neodgovarajućem održavanju i kašnjenju u vraćanju Siemens turbina sa popravke, koje su korišćene u gasnim kompresorskim jedinicama kompresorske stanice Portovaja za snabdevanje gorivom. Sada njegov rad obezbeđuje samo jedan od pet motora.

Posebna poteškoća nastala je sa vraćanjem jedne od turbina iz Kanade, koja je uvela sankcije Gazpromu. Kanadske vlasti su izdale dozvolu za njegov izvoz tek 10. jula, ali nisu uzele u obzir uslove sadašnjeg ugovora u njemu i motor su isporučile Nemačkoj, a ne Rusiji. Za njegov dalji transport potrebne su dozvole vlasti Evropske unije (EU) i Ujedinjenog Kraljevstva.

  • TATJANA

    12.8.2022 #1 Author

    Da je Kanada vratila turbinu na vreme, mozda ne bi doslo do ove situacije

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #2 Author

    Sve se ovo sistematski priprema…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...