Evropa nema zamenu za ruski energent

Gazprom: Nestašica i konkurencija podižu cenu tečnog gasa

SvetVesti

16.9.2022 08:41 Autor: Vladimir Jokanović 2

Gazprom: Nestašica i konkurencija podižu cenu tečnog gasa Gazprom: Nestašica i konkurencija podižu cenu tečnog gasa
Gazprom je procenio da se značajne količine tečnog prirodnog gasa (TPG) neće pojaviti u Evropi pre 2025. godine, jer nijedan proizvođač neće moći da... Gazprom: Nestašica i konkurencija podižu cenu tečnog gasa

Gazprom je procenio da se značajne količine tečnog prirodnog gasa (TPG) neće pojaviti u Evropi pre 2025. godine, jer nijedan proizvođač neće moći da poveća isporuke gasa tako brzo kao što to može ruska kompanija. Gazprom očekuje da će konkurencija između kupaca iz Evrope i Azije dovesti do poskupljenja TPG.

Prema rečima zamenika predsednika Upravnog odbora Gazproma Olega Aksjutina, problem snabdevanja Evrope mogao bi da se reši puštanjem u rad gasovoda „Severni tok 2“. „Istovremeno, Evropa će kao i do sada morati da se žestoko takmiči za postojeće količine sa uvoznicima iz azijskih zemalja“, rekao je Aksjutin, prenosi Komersant.

On je u obraćanju Međunarodnog gasnom forumu u Sankt Peterburgu dodao da će kao rezultat toga trenutni uslovi dovesti do povećanja nestašice TPG-a na globalnom tržištu gasa, a to znači i do povećanja cene i još manju dostupnost za manje solventne zemlje.

„Energetska tranzicija u slučaju Evrope, čiji je cilj smanjenje energetske zavisnosti od Rusije, dovodi do veće zavisnosti evropskog energetskog sektora od visoko monopolizovanog tržišta opreme za obnovljivu energiju“, rekao je funkcioner Gazproma.

Aksjutin je naveo da je „zelena agenda“ u Evropi potisnuta u drugi plan, a da se zemlje koje su nekada prednjačile u njenoj promociji, sada okreću uglju i drvima. On je naveo da od gasne krize u Evropi profitiraju izvoznici iz SAD, koji joj isporučuju sve više TPG-a, koji ranije nije imao prođu zbog visoke cene.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...