Evropska komisija povlači predlog zbog manjka podrške

EU odustaje od ograničenja cene ruskog gasa

EUVesti

14.9.2022 13:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU odustaje od ograničenja cene ruskog gasa EU odustaje od ograničenja cene ruskog gasa
Evropska komisija će povući predlog o ograničenju gornje cene za uvoz ruskog gasa u EU, ali će nastaviti da oporezuje višak profita energetskih kompanija,... EU odustaje od ograničenja cene ruskog gasa

Evropska komisija će povući predlog o ograničenju gornje cene za uvoz ruskog gasa u EU, ali će nastaviti da oporezuje višak profita energetskih kompanija, navedeno je u nacrtu dokumenta EK koji je procureo u javnost.

Nacrt uredbe o „alatu za hitne slučajeve“ za snabdevanje električnom energijom, ne pominje ograničenje cene ruskog gasa, niti bilo kog drugog uvoznog gasa, prenosi Guardian, pozivajući se na uvid u dokument. Podsetimo, države EU nisu mogle da postignu dogovor o ograničenju cena gasa na zasedanju ministara prošle nedelje.

Prema izveštaju agencije Reuters, EK je odustala od prvobitnog plana za ograničavanje cene ruskog gasa, a zemlje EU su podeljena oko toga da li bi šira ograničenja pomogla ili bi naštetila naporima evropskih država da obezbede snabdevanje energentima tokom zime.

Konačni tekst i dalje je podložan izmenama, ali nacrt otkriva da EK ne očekuje dovoljnu podršku zemalja članica EU za opciju ograničenja cene ruskog gasa. Austrija, Mađarska, Slovačka i druge zemlje koje uvoze velike količine gasa iz Rusije strahuju da bi u slučaju odluke o ograničenju cene, Moskva potpuno prekinula snabdevanje EU gasom.

Desetak zemalja, uključujući Francusku i Poljsku, želelo bi da se uvede ograničenje cene za sav uvezeni gas, jer tvrde da bi to bio bolji način za obuzdavanje rasta cena. EK odbacuje taj predlog, jer bi to moglo, kako navodi, da oslabi mogućnost EU da plati višu cenu na visoko konkurentnom tržištu tečnog prirodnog gasa.

Holandija i Danska ne podržavaju bilo kakvo ograničenje cena gasa, dok Nemačka strahuje da bi ograničenje cene ruskog gasa izazvalo podele u EU. Moskva više neće isporučivati naftu ili gas zemljama koje ograničavaju cenu, upozorio je ranije ovog meseca ruski predsednik Vladimir Putin. Ograničavanje cena „bila bi apsolutno glupa odluka“, rekao je tom prilikom Putin.

  • GOCA BG

    14.9.2022 #1 Author

    Glupa odluka zbog koje ce biti u ptoblemu jos vecem ako pristanu…

    Odgovori

  • GAGA

    14.9.2022 #2 Author

    Kakva je to glupost bila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...