Hitno zasedanje evropskih ministara energetike u Briselu

EU bez konsenzusa o ograničenju cena ruskog gasa

AnalizaEUU fokusuVesti

9.9.2022 15:49 Autor: Vladimir Jokanović 5

EU bez konsenzusa o ograničenju cena ruskog gasa EU bez konsenzusa o ograničenju cena ruskog gasa
Ministri energetike zemalja Evropske unije, koji zasedaju u petak u Briselu, ostali su podeljeni u vezi predloga Evropske komisije da se ograniči cena uvoza... EU bez konsenzusa o ograničenju cena ruskog gasa

Ministri energetike zemalja Evropske unije, koji zasedaju u petak u Briselu, ostali su podeljeni u vezi predloga Evropske komisije da se ograniči cena uvoza ruskog gasa. Oni su iskazali široku podršku za mere koje bi sprečile da dobavljači električne energije zapadnu u nelikvidnost.

Države članice koje se protive predlogu predsednice EK Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) da se ograničenje primeni isključivo na uvoz ruskog gasa uključuju Italiju, Poljsku i Grčku, kao i Belgiju, dok svoj pristanak nisu dale ni Nemačka i Francuska.

Izostanak konsenzusa o gornjoj granici cene ruskog gasa znači da se tim pitanjem ministri, okupljeni na hitnom sastanku, neće dugo baviti i da će pokušati da se dogovore o ostalim merama za pomoć domaćinstvima i kompanijama u uslovima energetske krize.

Najmanje 10 zemalja EU opire se ideji o uvođenju gornje granice cene gasa za sve dobavljače, a neke vlade upozoravaju da bi izdvajanje Rusije moglo da podstakne Moskvu da u potpunosti prekine snabdevanje Evrope gasom, prenosi Financial Times, dodajući da su Mađarska, Austrija i Holandija skeptične i prema ograničenju cene za sve dobavljače.

Foto: Beta/AP

Predlog EK o ograničavanju cena ruskog gasa do sada nije uspeo da dobije podršku većine zemalja, dok je Rusija zapretila da će u potpunosti prekinuti preostali dotok gasa, ukoliko EU bude donela takvu meru. Baltičke države su podržale ideju, navodeći da bi to oduzelo Moskvi sredstva za finansiranje rata u Ukrajini.

„Rusija je rekla, ako želite naš gas, ukinite sankcije. To je ucena. Ne možemo da odstupimo, moramo da budemo ujedinjeni, moramo da imamo političku volju da pomognemo Ukrajini da pobedi“, navela je estonska ministarka za ekonomska pitanja Rina Sikut, prenosi Reuters, dodajući da je ministarsko zasedanje počelo minutom ćutanja u čast preminule engleske kraljice Elizabete Druge.

S druge strane, Mađarska je među zemljama koje se protive predlogu. „Ako bi se ograničenje cena uvelo isključivo na ruski gas, to bi očigledno dovelo do trenutnog prekida isporuka ruskog gasa. Nije potrebno da imate Nobelovu nagradu da biste to razumeli“, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Belgijski ministar energetike Tin Van der Straten (Tinne Van der Straeten) rekao je da vlada njegove zemlje neće podržati plan EK da nametne ograničenje cena, posebno na uvoz gasa iz Rusije. „Ograničenje cene samo za ruski gas je čisto politički cilj. Ne vidim vrednost toga. Nećemo pristati na to“, izjavio je belgijski ministar, prenosi Politico.

Berlin je naveo da je „skeptičan“ u vezi sa ograničenjem cene ruskog gasa, a nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) rekao je da ministri EU treba da daju Brisleu zeleno svetlo za pripremu zakona koji će odvojiti cenu gasa od cene koju potrošači plaćaju za struju iz drugih izvora energije. Prema predlogu EK, cena bi bila ograničena na 200 evra za megavat-čas (MWh). To bi važilo za verogeneratore, nuklearne i termo elektrane na ugalj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...