Ruski turisti nisu više dobrodošli u EU

Suspendovan sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom

EUVesti

9.9.2022 14:16 Autor: Vladimir Jokanović 16

Suspendovan sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom Suspendovan sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom
Evropski savet usvojio je u petak odluku kojom se u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije. Shodno tome, opšta pravila... Suspendovan sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom

Evropski savet usvojio je u petak odluku kojom se u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije. Shodno tome, opšta pravila viznog zakonika primenjivaće se na građane Rusije saopštio je Evropski savet.

Ova odluka rezultiraće povećanjem takse za podnošenje zahteva za vizu sa 35 na 80 evra, potrebom za podnošenjem dodatne dokumentacije, produženjem vremena za obradu vize i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza za više ulazaka, navedeno je na zvaničnoj veb stranici Saveta EU.

Sporazum o viznim olakšicama omogućava privilegovan pristup EU građanima partnera od poverenja, sa kojima EU deli zajedničke vrednosti, navedeno je u saopštenju. „Svojim ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je slomila ovo poverenje i pogazila osnovne vrednosti naše međunarodne zajednice“, stoji u obrazloženju odluke.

Odluka bi trebalo da stupi na snagu 9. septembra objavom u Službenom listu EU, a njena primena trebalo bi da počne od ponedeljka 12 septembra. Sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije važio je od 1. juna 2007. godine, a njegova svrha bila je da olakša izdavanje viza za kratkoročni boravak.

Očekuje se da će Evropska komisija predstaviti dodatne smernice kako bi osigurala da ova suspenzija ne utiče negativno na određene ruske državljanje koji putuju u EU u osnovne svrhe, kao što su novinari, disidenti i predstavnici civilnog društva.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU nisu postigli dogovor o potpunoj zabrani izdavanja šengenskih viza državljanima Rusije na nedavnom zasedanju u Pragu. Umesto toga, što je bio predlog Češke, Poljske i baltičkih zemalja, EU je odlučila da poništi sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom iz 2007. godine, što znači suspenziju pojednostavljenja viznog režima.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...