Suspenzija viznih olakšica EU za Ruse umesto potpune zabrane

Kijev nezadovoljan odlukom, Moskva najavila odgovor

AnalizaEUU fokusuVesti

1.9.2022 12:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kijev nezadovoljan odlukom, Moskva najavila odgovor Kijev nezadovoljan odlukom, Moskva najavila odgovor
Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU nisu postigli dogovor o potpunoj zabrani izdavanja šengenskih viza državljanima Rusije. Umesto toga EU namerava da poništi sporazum... Kijev nezadovoljan odlukom, Moskva najavila odgovor

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU nisu postigli dogovor o potpunoj zabrani izdavanja šengenskih viza državljanima Rusije. Umesto toga EU namerava da poništi sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom iz 2007. godine, što znači suspenziju pojednostavljenja viznog režima, zaključeno je na ministarskom sastanku koji je održan u Pragu.

Prema rečima šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta, potpunoj zabrani izdavanja viza Rusima usprotivilo se nekoliko zemalja, pa je prihvaćen predlog Francuske i Nemačke da se raskine sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom, prenosi Komersant. Prema tom sporazumu, Rusima je bilo omogućeno da brže i jeftinije dobijaju vize, uz plaćanje takse u iznosu 35, umesto 80 evra.

Potpunu zabranu izdavanja viza ruskim državljanima predložile su Poljska, Češka i tri baltičke zemlje, a nešto ranije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere zemalja EU da zabrane Rusima ulazak u Evropu. Zalažući se za tu ideju, premijerka Estonije, ocenila je da je „poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo“.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao je odluku EU, ocenivši da predstavlja „polumeru“. „Što se tiče Rusije, to je upravo ono što je dovelo do invazije velikih razmera 24. februara“, naveo je Kuleba. Budući da nije prošao njihov predlog o potpunoj zabrani izdavanja šengenskih viza Rusima, očekuje se da će nekoliko istočnoevropskih zemalja, uvesti dodatna ograničenja za ulazak ruskih državljana na njihovu teritoriju.

Foto: Pixabay.com

Ministar spoljnih poslova Češke, koja predsedava EU, rekao je da će Evropska komisija razmotriti načine za dalje korake, dodajući da je Rusima izdato oko 12 miliona viza, što je oko osam odsto stanovništva te zemlje. Odluka o potpunom ukidanju izdavanja viza nije doneta zbog protivljenja Francuske i Nemačke, pre svega, koje su u zajedničkoj izjavi upozorile da bi „dalekosežna ograničenja“ mogla da podstaknu narativ o Rusiji kao žrtvi i da otuđe buduće generacije Rusa od Evrope. Pored Nemačke i Francuske, potpunoj zabrani izdavanja viza Rusima, snažno su se usprotivile Grčka i Kipar, čije se štete od nedolaska ruskih turista već mere milijardama evra.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da je EU „sama izabrala da puca sebi u nogu“, kao i da taj potez neće ostati bez odgovora. „Sami ćemo odlučiti da li će mere biti simetrične, asimetrične ili neke koje EU ne očekuje“, naveo je Gruško. Ruski diplomata nazvao je odluku o ukidanju viznih olakšica „divljaštvom i sramotom“, dodajući da se EU bavi „podizanjem ograda“, prenosi Russia Today.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da je zbog značajnog povećanja prelazaka granice ruskih državljana neophodno suspendovanje sporazuma o viznim olakšicama. „Ovo je postao bezbednosni rizik za susedne države. Pored toga, videli smo mnoge Ruse kako putuju radi razonode i kupovine kao da u Ukrajini ne besni rat“, rekao je Borelj.

Više od milion građana Rusije otputovalo je u EU od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, prenosi BBC. Borelj je naglasio da se ne ukida mogućnost izdavanja šengenskih viza ruskim državljanima koji su protiv rata i za „građansko društvo“ u Rusiji. On je naveo da su evropske zemlje koje se graniče sa Rusijom i dalje slobodne da ograniče pristup ruskim građanima, uključujući one sa vizama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...