Pitanje zabrane izdavanja viza ruskim državljanima

EU podeljena u dva tabora u vezi sa prijemom turista iz Rusije

BiznisEUVesti

31.8.2022 15:12 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU podeljena u dva tabora u vezi sa prijemom turista iz Rusije EU podeljena u dva tabora u vezi sa prijemom turista iz Rusije
Evropska unija ne sme izgledati kao da se ne slaže oko zahteva istočnoevropskih zemalja da se zabrani izdavanje turističkih viza ruskim državljanima, izjavio je... EU podeljena u dva tabora u vezi sa prijemom turista iz Rusije

Evropska unija ne sme izgledati kao da se ne slaže oko zahteva istočnoevropskih zemalja da se zabrani izdavanje turističkih viza ruskim državljanima, izjavio je u sredu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell).

On je javno pozvao zemlje članice da pronađu zajednički jezik po tom pitanju. „Moraćemo da postignemo dogovor i političku odluku“, rekao je šef evropske diplomatije novinarima u Pragu, gde je u toku zasedanje ministara spoljnih poslova zemalja EU, prenosi Al Jazeera.

Poljska i tri baltičke države, Litvanija, Estonija i Letonija, saopštile su u sredu da razmatraju zabranu ulaska ruskim putnicima, ukoliko EU kao celina to ne učini. U zajedničkom saopštenju pomenutih zemalja navedeno je da je suspenzija sporazuma između EU i Rusije iz 2007. godine „neophodan prvi korak“.

„Dok takve mere (zabrane) ne budu uvedene na nivou EU, razmotrićemo uspostavljanje privremenih mera na nacionalnom nivou kako bismo rešili neposredna pitanja javne bezbednosti u vezi sa povećanim prilivom ruskih državljana preko naših granica“, navedeno je u njihovom saopštenju, prenosi Financial Times.

Istovremeno, dve najveće i najuticajnije zemlje u EU, Nemačka i Francuska takođe su udružile snage kako bi se suprotstavile zahtevu za totalnu zabranu izdavanja viza Rusima. Pariz i Berlin veruju da bi radikalni potezi doveli do otuđenja celokupnog ruskog stanovništva, uključujući i ljude koji su još vezani za Zapad.

„Dok razumemo zabrinutost nekih država članica u ovom kontekstu, ne treba da potcenjujemo transformativnu moć doživljaja života u demokratskim sistemima iz prve ruke, posebno za buduće generacije. Naša vizna politika treba da održava to i da nastavi da omogućava kontakte ljudi u EU sa ruskim državljanima koji nisu povezani sa ruskom vladom“, navedeno je u saopštenju dve zemlje, u koji je imala uvid agencija Reuters.

Borelj je naglasio da će raditi na postizanju evropskog jedinstva po ovom pitanju. „Ne možemo da dozvolimo sebi da izgledamo razjedinjeni u tako važnoj stvari, a to su odnosi među ljudima, ruskog društva i evropskih naroda“, istakao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

  • kaćica

    31.8.2022 #1 Author

    Da sada njima treba sve zabraniti a drugim zemljama koje su gore od njih nista.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.8.2022 #2 Author

    Bezobrazluk!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...