Brisel će ipak razmatrati kontroverznu inicijativu

Zvaničan predlog da se Rusi ne puštaju u EU

EUVesti

11.8.2022 09:21 Autor: Vladimir Jokanović 2

Zvaničan predlog da se Rusi ne puštaju u EU Zvaničan predlog da se Rusi ne puštaju u EU
Evropska unija razmatraće zabranu izdavanja šengenskih viza državljanima Rusije na predlog Estonije i još nekih zemalja EU. Predstavnici nemačke vlade potvrdili su da predstoji... Zvaničan predlog da se Rusi ne puštaju u EU

Evropska unija razmatraće zabranu izdavanja šengenskih viza državljanima Rusije na predlog Estonije i još nekih zemalja EU. Predstavnici nemačke vlade potvrdili su da predstoji razgovori o ovom pitanju, ali nisu precizirali kakav će biti stav Berlina.

Nemačke vlasti još nisu procenile ovu inicijativu. „Nemačka vlada moraće sada o tome da razgovara između članova kabineta i unutar EU. Ove diskusije nisu završene, tako da ne mogu da izveštavam o privremenim rezultatima“, rekao je zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Hebeštrajt (Steffen Hebestreit), prenosi TASS.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ranije ove nedelje na zabranu ulaska Rusima u EU i proterivanje onih Rusa koji se tamo nalaze, bez obzira na to kakav stav imaju prema ratu u Ukrajini, prenosi Komersant. Njegovu ideju podržala je premijerka Estonije Kaja Kalas, navodeći da je putovanje u Evropu „privilegija, a ne ljudsko pravo“.


Poljska je takođe više puta predlagala da se ograniči izdavanje viza građanima Rusije. Izdavanje svih viza Rusima već su suspendovale Letonija, Litvanija, Češka i Estonija, dok Danska i Holandija ne izdaju kratkoročne vize. Neki finski poslanici takođe se zalažu za slična ograničenja, dok Nemačka ne želi da se ograniči ulazak u EU aktivistima i novinarima iz Rusije.

Vizna pravila Evropske unije ne podrazumevaju mogućnost uvođenja potpune zabrane izdavanja šengenskih viza državljanima Rusije, saopštila je Evropska komisija prošlog meseca u odgovoru na pitanje finskih novinara. Brisel je tom prilikom naveo da su sankcije usmerene na ruske vladine zvaničnike i preduzeća, a ne na obične građane.

  • TATJANA

    11.8.2022 #1 Author

    Ovo je kraj svih krajeva

    Odgovori

  • MARE

    26.2.2023 #2 Author

    Da bi se shvatila sustina mora se citati istorija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...