Brisel odgovorio na pitanje finskih medija

EK: Ne možemo ukinuti izdavanje viza svim Rusima

EUVesti

29.7.2022 11:58 Autor: Vladimir Jokanović 1

EK: Ne možemo ukinuti izdavanje viza svim Rusima EK: Ne možemo ukinuti izdavanje viza svim Rusima
Vizna pravila Evropske unije ne podrazumevaju mogućnost uvođenja potpune zabrane izdavanja šengenskih viza državljanima Rusije, saopštila je Evropska komisija. Brisel navodi da su sankcije... EK: Ne možemo ukinuti izdavanje viza svim Rusima

Vizna pravila Evropske unije ne podrazumevaju mogućnost uvođenja potpune zabrane izdavanja šengenskih viza državljanima Rusije, saopštila je Evropska komisija. Brisel navodi da su sankcije usmerene na ruske vladine zvaničnike i preduzeća, a ne na obične građane.

„Uvek postoje grupe kojima treba izdati vize, kao što su humanitarne organizacije, članovi porodica, novinari i disidenti“, navela je EK u odgovoru finskom listu Helsingin sanomat, prenosi Komersant. Istovremeno, države članice EU imaju pravo da donose sopstvene odluke o izdavanju šengenskih viza i da razmatraju zahteve na individualnoj osnovi.

Češka, Estonija, Litvanija, Letonija, Rumunija i Poljska prestale su da izdaju turističke vize ruskim državljanima, a o ovom pitanju sada se intenzivno raspravlja u Finskoj, gde su najveće političke partije tražile zabranu izdavanja viza. Nakon što je EU zatvorila vazdušni prostor za letove iz Rusije, usled pokretanja ruskog vojnog napada na Ukrajinu, Finska je za mnoge Ruse postala važna tranzitna zemlja odakle lete dalje u Evropu.

Estonija je u četvrtak saopštila da će blokirati izdavanje privremenih boravišnih dozvola i viza za studiranje ruskim državljanima. „Nastavak sankcija Rusiji je od suštinskog značaja za obezbeđivanje nemilosrdnog pritiska na zemlju“, saopštilo je Minsitarstvo spoljnih poslova Estonije.

Estonija je takođe saopštila da više neće biti dozvoljeno kratkoročno zapošljavanje ruskih i beloruskih državljana sa legalnom boravišnom dozvolom koju je izdala druga država članica EU. Ta mera bi navodno trebalo da osigura da ruski i beloruski državljani ne mogu da zaobiđu evropske sankcije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...