Predlog Nemačke, Francuske i Italije zbog kršenja sporazuma

Preti ponovno uvođenje viza za EU?

EUSrbijaVesti

30.9.2021 14:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Preti ponovno uvođenje viza za EU? Preti ponovno uvođenje viza za EU?
Vlade Nemačke, Francuske i Italije pozvale su institucije Evropske unije da preispitaju sporazume o liberalizaciji viznog režima sa Albanijom, Moldavijom, Ukrajinom i Srbijom, zbog... Preti ponovno uvođenje viza za EU?

Vlade Nemačke, Francuske i Italije pozvale su institucije Evropske unije da preispitaju sporazume o liberalizaciji viznog režima sa Albanijom, Moldavijom, Ukrajinom i Srbijom, zbog toga što njihovi državljani zloupotrebljavaju sporazum.

Prema internom dokumentu EU, u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa, Nemačka, Francuska i Italija razmatraju mogućnost ponovnog uvođenja obaveze dobijanja vize pre ulaska na njihovu teritoriju za putnike iz Srbije i još tri zemlje zbog povećanja broja „prekršaja neovlašćenog boravka“, prenosi Schengen visa info.

U dokumentu od 27. septembra navodi se da su nezakonito prebivalište i neosnovani zahtevi za azil glavna krivična dela koja su počinili državljani pomenutih zemalja. U izveštaju Evropske komisije iz avgusta o praćenju bezviznog režima između EU i pet država Zapadnog Balkana, kao i tri zemlje Istočnog partnerstva, zaključeno je da je u svim zemljama ostvaren napredak u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka za nastavak sporazuma o viznoj liberalizaciji.

Tom prilikom takođe je navedeno da Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina treba da ispune uslove u oblastima u kojima su dalji napori neophodni. U izveštaju je posebno istaknuto da bi ove zemlje trebalo da „pojačaju napore u upravljanju migracijama i azilom, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...