Energetska kriza u Velikoj Britaniji

Kolaps dobavljača zbog visoke cene prirodnog gasa

NovacStečajSvetVesti

30.9.2021 13:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kolaps dobavljača zbog visoke cene prirodnog gasa Kolaps dobavljača zbog visoke cene prirodnog gasa
Još tri britanske energetske kompanije ispale su iz posla zbog visokih cena prirodnog gasa, čime je broj kupaca koji su izgubili snabdevača porastao na... Kolaps dobavljača zbog visoke cene prirodnog gasa

Još tri britanske energetske kompanije ispale su iz posla zbog visokih cena prirodnog gasa, čime je broj kupaca koji su izgubili snabdevača porastao na više od 1,7 miliona. Igloo Energy Supply Ltd., Enstroga Ltd. and Symbio Energy Ltd. koje su snabdevale 233.000 domaćinstava, objavile su u sredu svoj kolaps.

Rast cena gasa doveo je ove godine do kolapsa 12 britanskih energetskih kompanija, dok je regulator Ofgem prebacio dva miliona korisnika na „preživele“ dobavljače, prenosi Guardian. Regulator je saopštio da kupci neće imati smetnje u snabdevanju energijom, kao i da oni koji imaju avansne uplate na računima propalih dobavljača neće izgubiti novac.

Ranije ove nedelje Shell Energy preuzeo je 255.000 kupaca od propalog manjeg konkurenta, kompanije Green, dok je Octopus Energy preuzeo 580.000 kupaca od propalog Avro Energy. Prema izveštajima udruženja koja štite prava potrošača prelazak kod drugog dobavljača obično znači za 30 funti veći mesečni račun.

Najnoviji kolapsi energetskih kompanija povećavaju šanse za intervenciju vlade, a rastući troškovi otežavaju velikim dobavljačima, koji su već primili hiljade novih klijenata, da apsorbuju još više njih bez vladine podrške. Od vlade se očekuje da garantuje građanima koji su bili prinuđeni da pređu kod drugih dobavljača da neće izgubiti pravo na popuste na račune.

Izvor: Fitch Ratings/Bloomberg

Referentne cene prirodnog gasa u Velikoj Britaniji porasle su za 10 odsto u sredu, dostigavši rekordne vrednosti. Septembar je bio najskuplji mesec kada je reč o ceni električne energije od 2010. godine od kada se vodi evidencija.

Cena gasa u Evropi na početku trgovanja u četvrtak premašila je 1.100 dolara za 1.000 kubnih metara. Reč je o novembarskim fjučersima na terminalu TTF u Holandiji, prenose RIA Novosti. Ukupan rast cena u četvrtak premašio je četiri odsto. Dan ranije cena gasa u Evropi bila je 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, a prethodnog dana 950 dolara.

  • Lolek

    10.5.2022 #1 Author

    kad zatvore ventil nece vise biti kolaspa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...