Još uvek nije potrebno prijavljivanje za ulazak u zemlje Šengen zone

Instant vize za EU tek sredinom godine

BiznisEUSrbijaTurizamVesti

6.1.2022 12:12 Autor: Stanislav Stanišić 0

Instant vize za EU tek sredinom godine Instant vize za EU tek sredinom godine
„Iako je bilo najavljeno da će prijave za ulazak u zemlje šengenske zone, koje će se odnositi i na građane Srbije, početi sa prvim... Instant vize za EU tek sredinom godine

„Iako je bilo najavljeno da će prijave za ulazak u zemlje šengenske zone, koje će se odnositi i na građane Srbije, početi sa prvim danima 2022. godine, još uvek se ništa ne zna o početku korišćenja ovog sistema za putovanja u zemlje Evropske unije“, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS), prema informacijama sa zvanične internet stranice, trebalo bi da postane kompletno operativan tokom 2022. godine, nakon čega će ljudi iz više od 60 zemalja, koji su do sada mogli slobodno da ulaze u Šengen zonu, biti primorani da apliciraju pre nego što krenu u bilo koju od navedenih zemalja.

Seničić ističe da se o ovim taksama još uvek puno priča, ali da konačna odluka o tome kada će sistem stupiti na snagu nije doneta.

„Prema dostupnim informacijama, navodi se da je Covid-19 doprineo odlaganju primene novog sistema, jer se svakako zbog epidemijske situacije za ulazak u druge zemlje koriste platforme za elektronsku registraciju i mislim da će i apliciranje za instant vizu biti slično ovim prijavama“, objašnjava naš sagovornik.

Aleksandar Seničić ne očekuje pokretanje sistema pre kraja drugog kvartala ove godine.

Postojao bi centralni registar, cena bi trebalo da bude sedam evra i neophodno bi bilo da, kada se prvi put putuje u zemlje Evropske unije, uradite prijavu elektronski. Time se dobija mogućnost putovanja narednih nekoliko godina. Nije neophodno svaki put slati zahtev, već samo prvi put. To je model kojim bi se kontrolisalo kretanje i imali podaci o onima koji ulaze i izlaze iz EU“, ističe direktor YUTA-e i dodaje da ne misli da će to opteretiti ljude jer se radi o jednokratnoj obavezi za nekoliko godina.

Kako najavljuju iz Brisela, sistem će biti veoma lak, brz i jednostavan i važiće za sve ljude bez obzira na razlog putovanja. Građani Srbije koji budu planirali putovanje u Evropsku uniju moraće da popune onlajn aplikaciju koja ne oduzima više od desetak minuta vremena.

Svi podnosioci zahteva stariji od 18 godina moraće ovu uslugu da plate sedam evra, dok će ista biti besplatna za maloletne, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji.

Nekoliko minuta kasnije trebalo bi da na e-mail adresu stigne odgovor o prihvatanju zahteva za „instant vizu“ koja će važiti tri godine ili onoliko koliko vam važi pasoš. U slučaju odbijanja dobićete i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.

Sa ovim dokumentom, kada jednom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju moći ćete da posetite i sve druge zemlje Evropske unije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...