Srpski turisti ne posećuju više samo Budimpeštu

Mađarska u prazničnoj sezoni otvara vrata za goste iz Srbije

RegionSrbijaTurizam

26.12.2021 17:12 Autor: Marija Krsmanović 0

Mađarska u prazničnoj sezoni otvara vrata za goste iz Srbije Mađarska u prazničnoj sezoni otvara vrata za goste iz Srbije
Mnogi od nas su, do pre samo dve godine, period novogodišnjih i božićnih praznika često provodili u nekoj stranoj zemlji, spremni da isprate staru... Mađarska u prazničnoj sezoni otvara vrata za goste iz Srbije

Mnogi od nas su, do pre samo dve godine, period novogodišnjih i božićnih praznika često provodili u nekoj stranoj zemlji, spremni da isprate staru i dočekaju godinu koja dolazi. Međutim, od 2020. euforiju novog početka gasi pandemija korona virusa, koja se periodično vraća u novim talasima i sa novim sojevima. Omikron je, kako se čini, ponovo zatvorio granice mnogih država.

Na sreću, Mađarska, koja je u toku praznika jedna od najpopularnijih destinacija za Srbe, nije među njima. Ova susedna zemlja je pre nekoliko meseci ponovo otvorila vrata za naše državljane koji sada u nju mogu ući bez zelenih pasoša i negativnih rezultata testova na Covid-19.

Nedavno su predstavnici Mađarske turističke agencije, zajedno sa hotelijerima i predstavnicima turističkih organizacija pojedinih gradova, u Beogradu organizovali promociju turističkih potencijala i novih atraktivnih destinacija severnih suseda.

Kako akcenat nije bio na dobro poznatoj Budimpešti, u prvi plan su izbili drugi mađarski gradovi, među kojima je pažnju mnogih privukao upravo Pečuj, gradić na jugu, skoro na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Imajući u vidu predstojeće praznike, Biznis.rs je o turističkoj ponudi ovog grada razgovarao sa direktorom Turističke organizacije Pečuja Markom Kinčšešom (Mark Kincses).

Kako navodi naš sagovornik, nakon prolećnih zatvaranja leto je Pečuju donelo jednu od najboljih turističkih sezona u poslednjih 10 godina. Ipak, mnogi korporativni događaji i veće konferencije zakazane za decembar su otkazane. Nekadašnja evropska prestonica kulture trenutno, kako kaže, vrata otvara manjim grupama turista i porodicama, a ugostiteljski objekti posebnu pažnju posvećuju higijeni.

Foto: Pixabay.com

Prema zvaničnim podacima iz 2019. godine, građani Srbije su na “Top 10” listi posetilaca Pečuja.

“Broj poseta skočio je za 65 odsto u 2019. godini, ali još uvek ima prostora za poboljšanje. Pre dve godine Pečuj je posetilo 1.270 gostiju, koji su u proseku ostajali 1,7 dana”, navodi Kinčšeš.

Prema njegovim rečima, provesti Novu godinu i Božić u Pečuju je prilično dobra ideja. Kako trend rezervisanja putem interneta u poslednjih nekoliko godina uzima maha, ugostitelji se prilagođavaju, pa sada turisti mogu naći sobu čak i ako rezervišu u poslednjem minutu. Ipak, napominje da je uvek bolje napraviti rezervaciju unapred.

Upitan da nam preporuči mesta u Pečuju koja bi trebalo posetiti, Mark Kinčšeš kaže da su neke od toplih preporuka poseta Žolnai muzeju, Galeriji moderne umetnosti i džamiji Kasim paše, i dodaje da će za doček čitav grad biti okupan svetlom, kako bi građane i posetioce podsetio na jedan od najvažnijih događaja u gradu – Žolnai festival svetlosti, koji se održava u julu 2022. godine.

Naravno, tu su i brojne novogodišnje žurke širom grada, od kojih će se najveća održati u Expo centru.

Pored Pečuja, najveće interesovanje naših turista i dalje vlada za Budimpeštu, Sent Andreju i Segedin, kao i za banje u kojima mnogi rado provode zimski odmor. Mnogi će možda odlučiti da promene ustaljene navike i posete regiju oko jezera Balaton. Koja god opcija da je u pitanju, mogućnost da putujemo u susedne zemlje poput Mađarske svakako budi optimizam koji nam je u odlazećoj godini nedostajao.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...