Evropa pokreće razgovor o obaveznoj vakcinaciji

Zemljama članicama EU preporučeno da preispituju uslove putovanja

EULifestyleVestiZdravlje

1.12.2021 15:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zemljama članicama EU preporučeno da preispituju uslove putovanja Zemljama članicama EU preporučeno da preispituju uslove putovanja
Evropska unija trebalo bi da razmotri da li je potrebna obavezna vakcinacija protiv korona virusa, kako bi se izbeglo stalno ponavljanje rasta broja zaraženih,... Zemljama članicama EU preporučeno da preispituju uslove putovanja

Evropska unija trebalo bi da razmotri da li je potrebna obavezna vakcinacija protiv korona virusa, kako bi se izbeglo stalno ponavljanje rasta broja zaraženih, kao i širenje omikrona, nove varijante Covid-19, rekla je u sredu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen).

Budući nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) da je podršku ideji da vakcinacija postane obavezna i pozvao je parament da glasa o tome, prenosi Business Standard. Istovremeno, Grčka će izricati mesečnu kaznu od 100 evra za nevakcinisane koji su stariji od 60 godina, navodeći da je to zdravstvena naknada.

„Mislim da je razumljivo i prikladno voditi sada ovu diskusiju, kako možemo da podstaknemo i potencijalno razmišljamo o obaveznoj vakcinaciji unutar EU. O ovome je potrebna diskusija. Za ovo je potreban zajednički pristup. Mislim da se o tome mora povesti razgovor“, rekla je predsednica EK.

EU nema ovlašćenja da nametne obavezu vakcinacije, ali može da pokuša da okupi zemlje članice da se dogovore o zajedničkom pristupu. Fon der Lajen je napomenula da je 77 odsto odraslih u EU vakcinisano i da puna i dopunska vakcinacija ostaju najbolji načina za borbu protiv pandemije.

Evropska regulatorna agencija za lekove obavestila je Evropski parlament da nije poznato da li će biti potrebne nove adaptacije vakcine za borbu protiv omikron varijacije virusa, ali će agenciji biti potrebno tri do četiri meseca da odobri novu verziju od početka njenog razvoja.

EU je odlučila da ne održi hitan virtuelni samit lidera povodom pojave omikrona, naveo je neimenovani evropski zvaničnik. Umesto toga, ministri zdravlja će se sastati u Briselu da razgovaraju o novonastaloj situaciji, a lideri EU će o tome razgovarati na narednom redovnom samitu koji je zakazan za 16. decembar.

Kao odgovor na pojavu omikron varijacije korona virusa, EU je u sredu preporučila zemljama članicama da svakodnevno preispituju suštinska ograničenja putovanja.

Zemlje članice bi trebalo da slede koordinisan pristup i da budu spremne da nametnu sve potrebne kontrole, saopštila je EK.

  • GocaBG

    1.12.2021 #1 Author

    Uslovljavati ljude na obaveznu vakcinaciju?!Strasno….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...