primena "instant vize" od marta 2023.

Od sledeće godine nova „ograničenja“ za ulazak u EU

EUSrbijaTurizamU fokusuVesti

29.6.2022 17:31 Autor: Stefan Petrović 16

Od sledeće godine nova „ograničenja“ za ulazak u EU Od sledeće godine nova „ograničenja“ za ulazak u EU
Iako je najveći broj zemalja Evropske unije (EU) počeo da otvara svoje granice za državljane drugih država, nakon više od dve godine trajanja restriktivnih... Od sledeće godine nova „ograničenja“ za ulazak u EU

Iako je najveći broj zemalja Evropske unije (EU) počeo da otvara svoje granice za državljane drugih država, nakon više od dve godine trajanja restriktivnih mera protiv korona virusa, iz EU podsećaju da će projekat Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) postati potpuno operativan do maja 2023. godine.

Podsetimo, pomenuti sistem, poznatiji kao „instant viza“, podrazumeva da će građani iz 62 zemlje, među kojima je i Srbija, a koji žele da putuju u EU, morati najpre da popune online aplikaciju gde će ostaviti svoje lične podatke, podatke o pasošu, zemlji u koju prvo putuju, podatke o eventualnom kriminalnom dosijeu, boravku u ratnim područjima, kao i eventualnu zabranu posete određenim zemljama.

Punoletni građani će ovu uslugu plaćati sedam evra, dok će za maloletne biti besplatna. Inače, kada putnik jednom uđe u zemlju koju je naveo kao prvu destinaciju, moći će da putuje u bilo koju drugu zemlju članicu EU.

O ETIAS-u se nedavno razgovaralo i na Svetskom kongresu o bezbednosti granica. Kako je rečeno, iako bi u globalizovanom svetu granice trebalo da budu što otvorenije, sistem ETIAS je ocenjen kao odličan model kako napredak tehnologije može da se iskoristi za sprečavanje bilo kakvih bezbednosnih pretnji. Zaključeno je da je sistem potpuno prihvatljiv i jednostavan.

Prvi potpredsednik Evropske komisije (EK) Frans Timermans (Frans Timmermans) izjavio je da je prioritet osiguravanje granica i zaštita građana, te da će uvođenje instant dozvola upravo to omogućiti. Evropski sistem prikupljaće informacije o svim građanima koji idu u EU, a nemaju vize, i proceniti da li postoji bilo kakav problem zbog koga ne bi trebalo da putuju.

Sve informacije koje podnosi državljanin zemlje koja je u obavezi da aplicira za ETIAS automatski će se obrađivati u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnova da se odbije dozvola za putovanje.

Foto: Freepik.com

Prilikom predstavljanja ovog sistema predočeno je da dozvola ne znači automatsko pravo da se uđe i boravi u EU, jer će o tome konačnu odluku donositi pogranična policija. Jedno od pravila je i to da će avio-prevoznici i brodarske kompanije takođe biti u obavezi da pre ukrcavanja putnika provere da li oni imaju važeću dozvolu za prelazak spoljne granice EU i ulazak u šengenski prostor.

Međutim, kako su ranije za Biznis.rs rekli iz Ministarstva za evropske integracije, radi se o kompleksnom sistemu, te će se njegovi efekti videti tek kada se primeni u praksi. O kompleksnosti sistema možda govori i to da je prvobitan plan bio da on postane operativan ove, ali je ipak odloženo za sledeću godinu.

Predviđena procedura biće, već sada je jasno, izuzetno komplikovana za primenu u praksi, tako da ćemo tek videti da li će se i kako primenjivati. Tim sistemom, naime, predviđeno je automatsko upoređivanje ličnih podataka podnosilaca zahteva sa podacima koji su već uskladišteni u drugim informacionim sistemima EU“, rekli su iz ministarstva.

Inače, slična praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja potiče iz 2016. godine, ali je njena primena u praksi odložena zbog pandemije korona virusa.

Ovaj sistem trebalo bi da pomogne oko aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.

Pored Srbije, na ovom spisku su se, između ostalih, našle i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD. Sistem je osmišljen tako da ne bude komplikovan i kako kažu zvaničnici iz EU, biće lak, brz i jednostavan i obuhvatiće ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.

Uslovi ulaska za građane Srbije u popularne letnje destinacije

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova postoji detaljan spisak zemalja sa uslovima ulaska za građane Republike Srbije, a na sledećoj listi nalaze se neke od najpopularnijih destinacija naših turista, ili tranzitne zemlje do njih, kao i propisi koji važe prilikom ulaska na njihovu teritoriju:

Albanija – Lica koja dolaze iz Republike Srbije mogu u Albaniju ulaziti bez COVID dokumenata.

Bosna i Hercegovina – Ukinuta su organičenja u pogledu ulaska stranih državljana na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Hrvatska – Od 1. maja 2022. godine ukinute su epidemiološke mere za ulazak putnika u Republiku Hrvatsku.

Crna Gora – Obaveza posedovanja kovid potvrda više nije potrebna za ulazak u Crnu Goru.

Bugarska – Lica koja dolaze iz Srbije mogu u Bugarsku ulaziti bez covid dokumenata.

Grčka – Državljani Republike Srbije mogu bez ikakvih ograničenja ući i tranzitirati kroz Republiku Grčku.

Italija – Na osnovu odluke Ministarstva zdravlja Republike Italije počev od 1. juna ove godine za ulazak u Republiku Italiju više nije neophodno posedovanje zelenog sertifikata tzv. Green Pass (na bazi vakcinacije, preležane bolesti ili negativnog antigenskog/molekularnog testa). Takođe, zaštitna maska je u Italiji preporučena, ne i obavezna, u javnim objektima na otvorenom i u zatvorenom.

Kipar – Od 1. juna 2022. godine ukinute su sve restriktivne mere ulaska na teritoriju Kipra. Svi putnici koju putuju u Republiku Kipar, nezavisno od zemlje iz koje dolaze, neće biti u obavezi da prezentuju validan sertifikat o vakcinaciji ili oporavku od korona virusa, niti negativan PCR/Rapid test. Upotreba zaštitne maske se preporučuje kao zaštitna mera na mestima gde ima mnogo ljudi, uključujući aerodrome i javni prevoz.

Ipak, budući da u međuvremenu može doći do promena, na sajtu ministarstva poručuju turistima da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktiraju i diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu.

 • GOCA BG

  29.6.2022 #1 Author

  Koliko god dz tvrde da ce biti laka,ovo ce u praksi biti komplikovano…

  Odgovori

 • VANJA

  29.6.2022 #2 Author

  Opet neka ograničenja!

  Odgovori

 • kaćica

  29.6.2022 #4 Author

  Stalno nesto izmisljaju.

  Odgovori

 • TATJANA

  30.6.2022 #5 Author

  Da je srece ovako bi bilo uvek i za sve zemlje, da nisu potrebne propusnice

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  30.6.2022 #6 Author

  Ovo deluje kao pojednostavljenja procedura. Vide emo kada zaživi.

  Odgovori

 • VOJKAN

  30.6.2022 #7 Author

  Ko zna kako će sve izgledati kada se „završi“ pandemija

  Odgovori

  • IVAN

   30.6.2022 #8 Author

   Ko zna da li ce se zavrsiti

   Odgovori

 • Anna

  30.6.2022 #9 Author

  Ne vidim da ovaj sistem bilo šta pojednostavljuje osim što članicama EU osigurava 7evra po čoveku koji možda i neće ući u zemlje EU.

  Odgovori

 • SNEZANA

  30.6.2022 #10 Author

  Samo komplikuju bespotrebno sve

  Odgovori

 • GINKO

  30.6.2022 #12 Author

  Pitam se zastooo…?!

  Odgovori

 • MarijaS

  30.6.2022 #13 Author

  Cudo bi bilo da ih ne bude..

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  30.6.2022 #14 Author

  Kao i uvek siromašnije zemlje plaćaju bogatima da bi ulazili

  Odgovori

 • Joksi

  3.7.2022 #16 Author

  samo nešto izmišljaju..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...