Preporuka Saveta Evropske unije neobavezujuća, ali poželjna

Nova pravila za putovanje u EU od 1. februara

EUSrbijaTurizamU fokusuVesti

25.1.2022 17:26 Autor: Stefan Petrović 22

Nova pravila za putovanje u EU od 1. februara Nova pravila za putovanje u EU od 1. februara
Savet Evropske unije (EU) usvojio je neobavezujuću preporuku za države članice o koordinisanom pristupu koji treba da rezultira omogućavanjem bezbednog i slobodnog kretanja pojedinaca... Nova pravila za putovanje u EU od 1. februara

Savet Evropske unije (EU) usvojio je neobavezujuću preporuku za države članice o koordinisanom pristupu koji treba da rezultira omogućavanjem bezbednog i slobodnog kretanja pojedinaca tokom pandemije korona virusa.

Umesto dosadašnjeg kriterijuma za omogućavanje ulaska u određenu državu koji se odnosio na situaciju u području iz kog se dolazi, sada prolaz zavisi od individualnog stanja putnika.

„Sve mere koje ograničavaju slobodno kretanje moraju biti nediskriminatorne i proporcionalne. Države članice u principu ne bi trebalo da odbijaju ulazak licima koja putuju iz drugih država članica EU”, navodi se u saopštenju Evropske komisije (EK).

U skladu sa usvojenom preporukom, putnici koji poseduju važeći covid sertifikat ne bi trebalo da imaju bilo kakvih problema kada je reč o prelasku granica, niti da nailaze na dodatna ograničenja, a potvrda o vakcinaciji treba da bude validna najmanje 14 dana, kao i da nije prošlo više od devet meseci od poslednje doze primarne serije vakcinacije, što podrazumeva takozvanu buster dozu.

Uprkos tome što ove izmene nisu obavezujuće, evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders rekao je da svaka država samostalno odlučuje o novim pravilima, ali je i podsetio da se omikron soj proširio širom Evrope i da je vreme da se razmatra ukidanje dodatnih mera zaštite koje su mnoge države uvele u prethodnim nedeljama.

Kako je navedeno u saopštenju, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i period važenja covid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Foto: Unsplash.com

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Vera Krstić iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), na ovaj način će svi putnici biti jednako tretirani. Prema njenim rečima, pomenuta preporuka je, s jedne strane, dobra, ali i loša. Kod paket aranžmana postoji problem ukoliko se pokaže da su putnici pozitivni, te su agencije rezervisane sve do momenta dobijanja rezultata.

„U ovom momentu ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li je pomenuta odluka dobra ili loša“, kaže ona.

Kada se radi o samim putnicima, naša sagovornica kaže da će oni koji su i do sada putovali, čak i kada smo se nalazili na listi narandžastih ili crvenih zemalja, to očekivano i nastaviti. S druge strane, ona podseća na nemali broj ljudi koji već dve godine ne ide na putovanje jer se plaši od zaražavanja, te ne veruje ni da će ih i ova preporuka navesti da krenu na put, ukoliko već do sada nisu.

„Svakako, ono što možemo da ocenimo kao pozitivno jeste to što bar turističke agencije više neće biti u obavezi da, prilikom organizovanja putovanja, prate situaciju u zemlji, već će se fokusirati na ono što je njihov posao, što predstavlja dobar impuls“, zaključuje naša sagovornica.

Važeći digitalni COVID sertifikat podrazumeva:

Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

“Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.

Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.

Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

Kada je reč o nevakcinisanim osobama, ostavljena je i mogućnost negativnog testa kao uslova za ulazak, i to negativnog PCR 72 sata pred ulazak ili brzog antigenskog 24 sata pre putovanja. Takođe, važeća je i potvrda kojom se dokazuje preležana bolest, ukoliko nije prošlo više od 180 dana od prvog pozitivnog testa.

Podsetimo, usvajanje ove odluke usledilo je nakon što je EK u novembru prošle godine predložila da uvede buster dozu kao preduslov za putovanja unutar EU za građane takozvanih treċih zemalja, a gde spada i Zapadni Balkan.

Takođe, predočeno je da će EU nastaviti da prati situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam takozvane hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Inače, izuzetak od ovog pravila o individualnom stanju odnosi se na područja u kojim je zaraza na veoma visokom nivou.

 • LEPOSAVA

  25.1.2022 #1 Author

  Au sta ovaj kovid ucini….

  Odgovori

  • ZVE84

   25.1.2022 #2 Author

   Svakog čuda tri dana dosta…, ovo čudo malo duže traje, ali doći će i njemu kraj!

   Odgovori

  • DANIJELA

   25.1.2022 #3 Author

   Bas tako.

   Odgovori

 • ZOKA

  25.1.2022 #4 Author

  Sad ni buster doza nije dovoljna!
  Neverovatno

  Odgovori

 • TINA

  26.1.2022 #5 Author

  Komlikovano

  Odgovori

 • SANJA

  26.1.2022 #6 Author

  Kad će krajjjj

  Odgovori

 • Anna

  26.1.2022 #7 Author

  Znači, sve po starom

  Odgovori

 • Vockica

  26.1.2022 #8 Author

  Nadam se da će uskoro biti kraj pandemije pa da neće morati nikakve covid propusnica i da se putuje kao i ranije slobodno.

  Odgovori

 • VILENJAK

  26.1.2022 #9 Author

  Antigenski zakon! 😉

  Odgovori

 • MARIJANA

  26.1.2022 #10 Author

  😔😔😔

  Odgovori

 • Lelica

  26.1.2022 #11 Author

  Dojadila su vise ogranicenja i mere. Ne moze vise da se putuje normalno.

  Odgovori

 • TASIJA27

  26.1.2022 #12 Author

  Ovo se menja iz minuta u minut, više ne zna čovek u šta da veruhe

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  26.1.2022 #13 Author

  nadajmo se da će biti bar približno normalnom

  Odgovori

 • NINO

  26.1.2022 #14 Author

  Ne znaju vise ni sami sta ce…

  Odgovori

 • BOLEK

  26.1.2022 #15 Author

  Strasno

  Odgovori

 • Ika

  26.1.2022 #16 Author

  Pustite nas da putujemo

  Odgovori

 • BOJANA

  26.1.2022 #17 Author

  Sigurno će biti još promena

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  26.1.2022 #18 Author

  Jel moguće da ovo ovoliko traje…

  Odgovori

 • Ivan

  26.1.2022 #19 Author

  Samo namecu pravila

  Odgovori

 • BIJUTI27

  28.1.2022 #20 Author

  Blagi užas..

  Odgovori

 • FRUIT04

  31.1.2022 #21 Author

  Auuuu I sad ako treba za npr 6 mesi da primis buster ne mozes na more 😣

  Odgovori

 • MARE

  23.10.2022 #22 Author

  Mi asocijalni smo odlicno prosli , kad se setim opste frke ko ima sertifikat ,a ko ne ..i sad smo sve zaboravili

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...