Rizik od zastoja najjače evropske industrije

Svako treće preduzeće u Nemačkoj strahuje za opstanak

AnalizaEUU fokusuVesti

9.9.2022 12:49 Autor: Vladimir Jokanović 14

Svako treće preduzeće u Nemačkoj strahuje za opstanak Svako treće preduzeće u Nemačkoj strahuje za opstanak
Nakon više decenija u kojima je koristila jeftin ruski gas, nemačka industrija se suočava sa krizom, jer je drastično smanjenje dotoka gasa iz Rusije... Svako treće preduzeće u Nemačkoj strahuje za opstanak

Nakon više decenija u kojima je koristila jeftin ruski gas, nemačka industrija se suočava sa krizom, jer je drastično smanjenje dotoka gasa iz Rusije primoralo dobavljače da kupuju gas po rastućim tržišnim cenama i da prebacuje te troškove na potrošače.

Povećani troškovi energije i uska grla u lancu snabdevanja doprineli su porastu stečajnih postupaka u Nemačkoj za 26 odsto u avgustu, saopštio je ekonomski institut IWH, i dodao da se na jesen očekuje novi talas nelikvidnosti, prenosi Euronews.

U istraživanju nemačkog industrijskog udruženja BDI, koje je sprovedeno od sredine avgusta do početka septembra, više od trećine od 593 kompanije, navelo je da je njihovo postojanje ugroženo zbog rasta cena energenata.

Dodatni strah u javnosti izazvala je izjava nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka (Robert Habeck), koji je na pitanje televizije ARD, da li nemačkim preduzećima preti bankrot, odgovorio: „Ne, ali mogu da zamislim da pojedine industrije jednostavno prestanu da proizvode određeno vreme“.

Blizu 10 odsto srednjih industrijskih preduzeća zaustavilo je ili je smanjilo proizvodnju, prenosi Handelsblatt, pozivajući se na istraživanje BDI. Istovremeno, svaka peta od ispitanih kompanija razmatra delimično ili potpuno preseljenje proizvodnje u inostranstvo.

Foto: Pixabay.com

Prema oceni BDI, brzi rast cena energije stvara fundamentalne probleme nemačkoj industriji, nakon što se više od 90 odsto anketiranih kompanija požalilo da su rastuće cene energije i sirovina za njih postale ozbiljan ili egzistencijalni izazov. Za 58 odsto kompanija to je „veliki izazov“, a za 34 procenta egzistencijalna pretnja.

Još u februaru, pre početka vojnog sukoba u Ukrajini, BDI je upozorio na opasnost od „bežanja“ industrijske proizvodnje u inostranstvo. Tada je procenat preduzeća koja su razmatrala delimično ili potpuno preseljenje u inostranstvo bilo oko 26,5 odsto.

Prema rezultatima istraživanja BDI rast cena takođe je imao veoma specifičan uticaj na investicije. Oko 40 odsto kompanija odložilo je ulaganja u ekološku transformaciju na neodređeno vreme, dok je 20 odsto njih ubrzalo investiranje.

Prekid proizvodnje neke fabrike obično ima dalekosežne posledice po druge sektore privrede, navodi Deutsche Welle. Ekonomisti smatraju da Nemačka ide ka recesiji, a poslovna udruženja jednoglasna su u zahtevu da nemačka vlada odmah pokrene programe pomoći za privredu.

Nemačka vlada najavila je paket pomoći od 65 milijardi evra za pomoć građanima i kompanijama zbog rastućih cena, ali je BDI procenio da taj paket nije dovoljan, pozivajući vladu da sufinansira troškove za električnu energiju. Prema planu Ministarstva finansija nemačkim kompanijama koje intenzivno troše energiju, namenjeno je oko tri milijarde evra tokom ove i iduće godine.

 • VOJKAN

  9.9.2022 #1 Author

  Kod nas svako drugo preduzeće strahuje

  Odgovori

  • Tina

   9.9.2022 #2 Author

   Svuda je kriza pa I kod njih

   Odgovori

 • Jovana

  9.9.2022 #3 Author

  Kako to stanje kod nas traje vec duze vreme, sada ce malo i oni strahovati… Kada nista nije normalno

  Odgovori

 • Emilija

  9.9.2022 #5 Author

  Kod nas su stalno u strahu

  Odgovori

 • MARIJA

  9.9.2022 #6 Author

  Nikome nije lako

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.9.2022 #7 Author

  Opravdan je strah,bez gasa mogu samo da se fabrike ugase i ekonomija ode u propast…

  Odgovori

 • GAGA

  10.9.2022 #8 Author

  Kod nas je to uobicajeno vec godinama

  Odgovori

 • LEKI

  10.9.2022 #9 Author

  Nama je to normalno stanje

  Odgovori

 • Gaga45

  10.9.2022 #10 Author

  Kod nas to nije nista čudno

  Odgovori

 • Ceca

  11.9.2022 #11 Author

  U razvijenim zemljama je to kriticna situacija

  Odgovori

 • Dragana

  11.9.2022 #12 Author

  Samo bi falilo da nemci traze posao kod nas

  Odgovori

 • TATJANA

  11.9.2022 #13 Author

  Nacice resenje

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  12.9.2022 #14 Author

  A po čemu ste to došli do ovakvog zaključka?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.