Evropska komisija dala predloge koje članice Evropske unije moraju da odobre

Porez na ekstraprofit naftnim kompanijama i ograničenje cena struje iz OIE i nuklearki

EUU fokusuVesti

14.9.2022 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Porez na ekstraprofit naftnim kompanijama i ograničenje cena struje iz OIE i nuklearki Porez na ekstraprofit naftnim kompanijama i ograničenje cena struje iz OIE i nuklearki
Članice Evropske unije razmatraju ideju da se ograniče prihodi proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i iz nuklearki na 200 evra po megavat-času (MWh)... Porez na ekstraprofit naftnim kompanijama i ograničenje cena struje iz OIE i nuklearki

Članice Evropske unije razmatraju ideju da se ograniče prihodi proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i iz nuklearki na 200 evra po megavat-času (MWh) u sklopu vanrednih mera.

Očekuje se da Evropska komisija danas izađe sa predlogom mera, kojima bi se pomoglo domaćinstvima i privredi EU da prebrode energetsku krizu, prenosi Danas pozivajući se na Bloomberg.

Komisija je prošle srede već najavila da će uskoro odrediti obavezne ciljeve za smanjenje potrošnje električne energije u vršnim satima, limit na prihode elektroprivreda i kompanija koje proizvode fosilna goriva, kao i ograničenje cene ruskog gasa.

Međutim, već do petka su se među članicama EU pojavile podele povodom mera, ograničenja cena, a posebno ograničenja samo na ruski gas. Najmanje deset zemalja, uključujući Italiju, Grčku i Poljsku, bilo je protiv ograničenja cena na ruski gas, zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla potpuno obustaviti isporuke gasa Evropi.

Ako ova mera propadne, Evropska Komisija radi na nametima za naftne i gasne kompanije, kao i na ciljevima za smanjenje potrošnje struje. Takođa planira da uvede privremeni porez na ekstraprofit od najmanje 33 odsto za proizvođače i rafinerije fosilnih goriva.

Evropska Komisija će, kako se navodi, dati i obavezujuću preporuku i smanjenje potrošnje od pet odsto u vršnim satima. Sve ove predloge moraju da odobre vlade članica EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...