mađarska se protivi ovom predlogu

Pet zemalja EU najavilo minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija

EUFirme u fokusuU fokusuVesti

9.9.2022 18:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Pet zemalja EU najavilo minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija Pet zemalja EU najavilo minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija
Pet evropskih zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, potvrdilo je u petak nameru da 2023. godine uvede minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih... Pet zemalja EU najavilo minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija

Pet evropskih zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, potvrdilo je u petak nameru da 2023. godine uvede minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija, dok Mađarska blokira usvajanje te novine u Evropskoj uniji.

„Ukoliko se u narednim nedeljama ne postigne jednoglasnost (27 država EU), naše vlade su (…) spremne da svim mogućim pravnim sredstvima uvedu minimalno oporezivanje 2023. godine“, izjavlili su u zajedničkom tekstu ministri finansija grupe zemalja EU, među kojima su Španija, Italija i Holandija, prenosi Beta.

„Poreska pravda mora biti prioritet za Evropsku uniju. Mi ćemo od 2023. godine uvesti minimalno oporezivanje, bilo evropskim ili nacionalnim putem“, obećao je francuski ministar Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) tokom neformalnog sastanka sa svojim kolegama u Pragu.

„U Nemačkoj smo doneli odluku da primenimo minimalni porez na nacionalnom nivou ako ne bude bilo evropskog sporazuma“, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Chrisitan Lindner).

Minimalno oporezivanje multinacionalnih kompanija je, po stavu pet zemalja, „ključna poluga za jačanje poreske pravde kroz efikasniju borbu protiv izbegavanja i utaje poreza“.

novac
Foto: Pexels.com

Budimpešta blokira da uvođenje minimalnog poreza od 15 odsto na profit multinacionalnih kompanija postane propis EU, iako je to važan projekat koji je posle pet godina debate, prošle godine u okviru OECD odobrilo skoro 140 zemalja sveta – uključujući Mađarsku.

Međutim u EU je neophodno jednoglasno odobrenje svih 27 zemalja članica da bi stupila na snagu direktiva koju je pripremila Evropska komisija.

Prvo je to mesecima blokirala Poljska koja je konačno odustala od protivljenja. Međutim, Mađarska koja se složila na glasanju početkom aprila, stavila je veto na to u junu, navodeći uticaj rata u Ukrajini na svoju privredu.

Sumnja se da Budimpešta to radi nastojeći da prinudom izdejstvuje da joj EU odobri plan oporavka od 7,2 milijarde evra subvencija, blokiran zbog nedovoljne borbe Mađarske protiv korupcije.

Globalni minimalni porez je deo sporazuma OECD – „Drugi stub“. „Prvi stub“ koji posebno cilja na digitalne gigante, predviđa oporezivanje kompanija u svim zemljama gde ostvaruju profit, kako bi se okončali izbegavanje i utaja poreza. Za to je potreban međunarodni sporazum koji još nije finalizovan.

  • GOCA BG

    9.9.2022 #1 Author

    I ne moze da bude finalizovan plan,uvek se neko protivi…

    Odgovori

  • kaćica

    9.9.2022 #2 Author

    Nista se to ne zna.

    Odgovori

  • GAGA

    10.9.2022 #3 Author

    Pa i red je da najbogatiji podnesu najveci teret

    Odgovori

  • LEKi

    10.9.2022 #4 Author

    Jos uvek je neizvesno

    Odgovori

  • ZVE84

    10.9.2022 #5 Author

    Država gleda na sve načine da uzme novac

    Odgovori

  • Dragana

    11.9.2022 #6 Author

    To bi trebalo usmeriti na siromasne

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...