podrška uvođenju poreza na ekstradobit energetskim kompanijama

Hrvatska za ograničenje cene uvoznog gasa bez obzira na to od koga se kupuje

BiznisEUNovacVesti

9.9.2022 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Hrvatska za ograničenje cene uvoznog gasa bez obzira na to od koga se kupuje Hrvatska za ograničenje cene uvoznog gasa bez obzira na to od koga se kupuje
Hrvatska se zauzima za ograničavanje cene gasa koji se uvozi u Evropsku uniju bez obzira na to od koga se kupovao, izjavio je u... Hrvatska za ograničenje cene uvoznog gasa bez obzira na to od koga se kupuje

Hrvatska se zauzima za ograničavanje cene gasa koji se uvozi u Evropsku uniju bez obzira na to od koga se kupovao, izjavio je u petak u Briselu njen ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović.

Filipović je u Briselu učestvovao na vanrednom sastanku ministara energetike država članica EU o zaustavljanju poskupljenja energenata, a Evropska komisija će na osnovu tih zaključaka objaviti konkretne predloge, prenosi Beta.

„Naglasio sam da je jako važno ići na ograničavanje veleprodajnih cena gasa i to nevezano od koga se kupovao. Gotovo sve države članice raspravljale su na taj način“, rekao je ministar.

Filipović je rekao da je podržao uvođenje poreza na ekstradobit energetskim kompanijama „koje sada koriste priliku kako bi te visoke cene prelile u svoje profite i dodao da podržava razdvajanje cena gasa i električne energije, te zajedničku nabavku gasa na nivou EU.

Evropska komisija je predložila da se ograniči cena po kojoj se uvozi gas iz Rusije. Države koje su veoma zavisne od dostave gasovodom iz Rusije, poput Slovačke i Mađarske, pribojavaju se da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao na to reagovati potpunom obustavom isporuke gasa Evropi, dok drugi upozoravaju da bi on to ionako mogao, bez obzira šta EU odluči.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...