Holandija beleži najveći rast ekonomskih aktivnosti, Poljska najveći pad

Hrvatska u vrhu po privrednom rastu u EU, ali je zaposlenost smanjena

EUVesti

8.9.2022 13:59 Autor: Julijana Vincan 4

Hrvatska u vrhu po privrednom rastu u EU, ali je zaposlenost smanjena Hrvatska u vrhu po privrednom rastu u EU, ali je zaposlenost smanjena
Najveći porast BDP-a u drugom tromesečju u Evropskoj uniji, u odnosu na drugi kvartal, zabeležen je u Holandiji (za 2,6 odsto), a slede Rumunija... Hrvatska u vrhu po privrednom rastu u EU, ali je zaposlenost smanjena

Najveći porast BDP-a u drugom tromesečju u Evropskoj uniji, u odnosu na drugi kvartal, zabeležen je u Holandiji (za 2,6 odsto), a slede Rumunija sa rastom aktivnosti od 2,1 procenat i Hrvatska od dva odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Samo četiri zemlje imale su pad BDP-a u odnosu na prva tri meseca, a najveći je bio u Poljskoj, gde je ekonomska aktivnost smanjena za 2,1 odsto. Slede, baltičke zemlje sa smanjenjem BDP-a od 1,3 procenata u Estoniji, od jedan odsto u Letoniji, i od 0,5 procenata u Litvaniji.

U izveštaju se navodi da je u drugom kvartalu, u poređenju sa prethodnim, BDP porastao za 0,8 odsto u evrozoni i za 0,7 procenata u Evropskoj uniji. Podsetimo, u prvom tromesečju je BDP zabeležio rast za 0,7 odsto u evrozoni i za 0,8 procenata u EU.

Kada se napravi poređenje sa drugim kvartalom prošle godine, BDP EU je porastao za 4,2 odsto, a evrozone za 4,1 procenat, po stopama za 1,3 procentna poena (pp) nižim nego u prvom tromesečju.

Sve zemlje članice zabeležile su rast obima ekonomskih aktivnosti na godišnjem nivou, a najveći je bio u Irskoj, koja je ujedno jedina imala dvocifrenu stopu rasta, i to od 10,8 odsto.

Nešto skromniji rast zaposlenosti

Iako je Hrvatska u drugom kvartalu bila među zemljama EU sa najvećim rastom BDP-a, nalazi se i u malobrojnoj grupi zemalja koje su imale pad broja zaposlenih. Naime, u toj zemlji je u drugom tromesečju broj zaposlenih pao za 0,4 procenta u odnosu na prethodna tri meseca, kada je rast bio 0,7 odsto.

Foto: Freepik.jpg

Zapošljavanje je u periodu od aprila do juna na kvartalnom nivou posustalo i u EU, i u evrozoni, beležeći rast od svega 0,4 procenata. Podsećanja radi, u prvom tromesečju je broj zaposlenih porastao je 0,5 odsto u EU i 0,7 procenata u evrozoni.

Najveći rast broja zaposlenih imala je Litvanija (3,1 odsto), a slede Češka i Irska, s povećanjem od po 1,6 procenata. Zaposlenost je na kvartalnom nivou smanjena u pet zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Manje zaposlenih nego u prvom tromesečju imaju i Španija (za 1,1 odsto), Rumunija, Estonija i Portugal, s padom broja zaposlenih između 0,5 i 0,7 procenata.

Skromniji rast zaposlenosti i na godišnjem nivou

U odnosu na isti period lane, broj zaposlenih porastao je u EU za 2,4 odsto, nakon povećanja od 2,9 procenata na početku godine. U evrozoni je uvećan za 2,7 odsto, u poređenju sa rastom od 3,1 procenat u prvom kvartalu.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjem nivou imala je Irska (8,8 odsto). Manje zaposlenih nego u drugom prošlogodišnjem tromesečju imala je samo Rumunija (za 0,6 procenata).

Procena Eurostata je da je u drugom kvartalu ove godine u EU bilo 213,4 miliona zaposlenih, od čega 164,1 milion u evrozoni.

Rast BDP-a i zaposlenosti u Srbiji u drugom tromesečju

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS), bio četiri odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine. U prvom tromesečju rast BDP-a bio je 4,4 procenta. 

U Srbiji je u drugom kvartalu bilo zaposleno 2.953.000 građana, dok je stopa zaposlenosti bila 50,9 odsto, što je 2,6 pp više nego u isto vreme 2021. godine, piše u Anketi o radnoj snazi RZS-a.

  • MIŠKOVIĆ

    8.9.2022 #1 Author

    Realan život je nešto sasvim drugo. Ljudi jedva preživljavaju kao i u Srbiji a priča se o rastu

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.9.2022 #2 Author

    Statosticki podatak koji nije realan…

    Odgovori

  • IVAN

    8.9.2022 #3 Author

    Bravo

    Odgovori

  • BRANA19

    9.9.2022 #4 Author

    Ne zna se gde je gore sa nezaposlenima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...