Nemačka vodeća u trgovini na malo u julu

Maloprodaja u EU u padu u odnosu na prošlu godinu

AnalizaEUU fokusuVesti

5.9.2022 11:59 Autor: Julijana Vincan 5

Maloprodaja u EU u padu u odnosu na prošlu godinu Maloprodaja u EU u padu u odnosu na prošlu godinu
U julu ove godine, u poređenju sa junom, obim trgovine na malo porastao je za 0,3 procenta i u evrozoni i u Evropskoj uniji... Maloprodaja u EU u padu u odnosu na prošlu godinu

U julu ove godine, u poređenju sa junom, obim trgovine na malo porastao je za 0,3 procenta i u evrozoni i u Evropskoj uniji prema procenama Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Naime, u junu je obim maloprodaje opao za jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, kako u zoni evra tako i u EU.

U izveštaju se navodi da je u julu 2022. godine u poređenju sa julom 2021. godine indeks maloprodaje smanjen za 0,9 procenata u evrozoni i 0,5 odsto u EU.

Dodaje se da je u evrozoni u julu ove godine, u poređenju sa junom, obim trgovine na malo porastao za 0,4 odsto za automobilska goriva i za 0,1 procenat za hranu, piće i duvan, dok je smanjen za 0,4 odsto za neprehrambene proizvode.

Sa druge strane, kada je reč o EU, obim maloprodaje je povećan za 0,3 procenta za automobilska goriva, dok je smanjen za 0,2 odsto za neprehrambene proizvode i 0,1 procenat za hranu, piće i duvan.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći mesečni porast ukupnog obima trgovine na malo zabeležen je u Nemačkoj (+1,9 odsto), Holandiji (+1,7 procenat), Luksemburgu i Poljskoj (obe po +1,5 odsto). Najveći pad evidentiran je u Austriji (-1,8 procenata), Finskoj (-1,7 odsto) i Španiji (pad od jednog procenta).

Izvor: Eurostat

Godišnje poređenje podataka Eurostata po sektoru maloprodaje i po državama članicama pokazuje da je u evrozoni u julu ove godine, u poređenju sa julom 2021. godine, obim trgovine na malo smanjen za 2,4 odsto za hranu, piće i duvan i za 0,9 procenata za neprehrambene proizvode, dok je povećan za 0,6 odsto za automobilska goriva.

Dodaje se da je u EU obim trgovine na malo smanjen za hranu, piće i duvan i za 0,7 procenata za neprehrambene proizvode, dok je za automobilska goriva povećan za 1,3 odsto.

Najveći godišnji pad ukupnog obima trgovine na malo, među državama članicama za koje su dostupni podaci, registrovan je u Danskoj (-7,7 procenata), Luksemburgu (-6,3 odsto) i Irskoj (-5,6 procenata). Najveći porast evidentiran je u Sloveniji (+25 odsto), Malti (rast od devet procenata) i Poljskoj (+7,6 odsto).

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) promet robe u trgovini na malo u Srbiji u julu, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći je u tekućim cenama za 22,1 procenat, a u stalnim cenama za četiri odsto.

„Ukoliko se uporede prvih sedam meseci 2022. godine sa istim periodom 2021. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 22,5 procenata, a u stalnim cenama za 7,8 odsto“, piše u izveštaju RZS.

  • MIŠKOVIĆ

    5.9.2022 #1 Author

    Kod nas je sigurno mnogo veći pad već godinama

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    5.9.2022 #2 Author

    Svu strepe od novih ekonomskih dešavanja i potrošnju su sveli na minimum i na neophodne stvari.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.9.2022 #3 Author

    Jeste smanjen u odmosu na proslu godinu,u sbim zemljama se oseca kriza…

    Odgovori

  • TATJANA

    6.9.2022 #4 Author

    Nije to neki pad

    Odgovori

  • LEKI

    10.9.2022 #5 Author

    Ne brinem za njih ,kod nas je problem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...