Trend poskupljenja energije u Evropi

Berzanska cena gasa porasla na 2.250 dolara

EUVesti

14.9.2022 15:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Berzanska cena gasa porasla na 2.250 dolara Berzanska cena gasa porasla na 2.250 dolara
Berzanske cene gasa u Evropi porasle su u sredu posle podne na 2.250 dolara za 1.000 kubnim metara, prema podacima Londonske berze ICE. Oktobarski... Berzanska cena gasa porasla na 2.250 dolara

Berzanske cene gasa u Evropi porasle su u sredu posle podne na 2.250 dolara za 1.000 kubnim metara, prema podacima Londonske berze ICE.

Oktobarski fjučersi koštali su u sredu na otvaranju berze 2.075 dolara za 1.000 kubnih metara, ali su nakon izvesnog pada cene u prvom satu trgovanja, preokrenuli trend i poskupeli za 175 dolara po mernoj jedinici, prenose Ria Novosti.

Cene gasa i dalje su pod pritiskom zbog neizvesnosti u pogledu snabdevanja iz Rusije, a najnoviji rast cena pokrenut je nakon što je početkom septembra Gazprom potpuno zaustavio isporuke gasovodom „Severni tok 1“.

Zastoj isporuka pomenutim gasovodom lišava Evropu isporuka u obimu oko 33 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ovi gubici, uz prethodno smanjenje snabdevanja ruskim gasom istim gasovodom, kao i drugim pravcima, čine oko osam do devet milijardi kubnih metara mesečno.

Cena gasa u Evropi dostigla je maksimalnu vrednost 7. marta, kada je zbog neizvesnosti zabrane uvoza ruskih energenata, 1.000 kubnih metara koštalo 3.892 dolara. Nakon značajnog prolećnog pada cena, prosečna mesečna obračunska cena gasa u Evropi raste već četvrti mesec.

  • GOCA BG

    14.9.2022 #1 Author

    Strasno,uskoro ce svi na ulice da izadju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...