Nedovoljno nafte i gasa za Stari kontinent

Američka industrija škriljaca ne može da pomogne Evropi

SvetVesti

15.9.2022 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Američka industrija škriljaca ne može da pomogne Evropi Američka industrija škriljaca ne može da pomogne Evropi
Američka industrija škriljaca upozorila je da ne može da spase Evropu povećanjem zaliha nafte i gasa tokom predstojeće zime, jer njeni učesnici ne mogu... Američka industrija škriljaca ne može da pomogne Evropi

Američka industrija škriljaca upozorila je da ne može da spase Evropu povećanjem zaliha nafte i gasa tokom predstojeće zime, jer njeni učesnici ne mogu dovoljno brzo da pojačaju snabdevanje kako bi sprečili zimske nestašice.

Iako je tržište nafte blago „omekšalo“ tokom poslednjih nekoliko nedelja, taj trend bi mogao da bude promenjen kada kasnije ove godine bude stupio na snagu evropski embargo na uvoz nafte iz Rusije, prenosi Financial Times.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je ranije ove nedelje da bi embargo „mogao da izazove skok cena nafte“. Kada je reč o industriji proizvodnje nafte i gasa iz škriljaca, američki rukovodioci ističu da SAD ne mogu da ispumpaju mnogo više. „Naša proizvodnja je to što jeste“, saopštila je kompanija Quantum Energy Partners, jedan od najvećih investitora u industriji škriljaca, dodajući da Evropi „nema spasa“.


Izvoz nafte i tečnog gasa iz SAD porastao je kako bi se iskoristile visoke cene u Evropi, ali sada je blizu maksimuma. Kompanija Pioneer Natural Resources ne očekuje povećanje proizvodnje u američkoj industriji škriljaca, navodeći da bi sirova nafta mogla da košta 120 dolara po barelu tokom zime, zbog smanjenja zaliha.

Foto: Freepik.com

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da prodaja nafte iz Rusije mogla da opadne za oko 20 odsto nakon što evropski embargo u potpunosti bude stupio na snagu. Proizvodnja iz škriljaca učinila je u poslednjoj deceniji SAD postanu najveći svetski proizvođač nafte, sa 13 miliona barela dnevno pre pandemije.

Nakon velikog pada cena nafte tokom pandemije i gašenja bušotina, proizvodnja se i dalje postepeno obnavlja, a dnevna produkcija je dostigla 12,1 milion barela nafte. Dok neke kompanije, kao što su Chevron i ExxonMobil pojačavaju bušenja, ukupan broj operativnih bušotina i njihova produktivnost je u opadanju.

Analitičari procenjuju da investitori u industriju škriljaca na Wall Streetu nemaju nameru da ulažu u veliko povećanje proizvodnje, jer se oni radije drže modela visokog profita sa niskom proizvodnjom. Investitori u industriju škriljaca navodno ne žele da kompanije slede model rasta, dok je dostupnost kapitala postala izuzetno ograničena.

  • GOCA BG

    17.9.2022 #1 Author

    Jasno stavljaju do znanja da isporuke nece biti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...