Gasovod oštećen u eksploziji septembra prošle godine

Dva nemačka osiguravača obnovila pokriće za Severni tok 1

BiznisEU

4.4.2023 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Dva nemačka osiguravača obnovila pokriće za Severni tok 1 Dva nemačka osiguravača obnovila pokriće za Severni tok 1
Nemačke osiguravajuće kompanije Allianz i Munich Re obnovile su pokriće za oštećeni gasovod Severni tok 1 koji kontroliše Rusija, potvrdilo je Reutersu pet izvora,... Dva nemačka osiguravača obnovila pokriće za Severni tok 1

Nemačke osiguravajuće kompanije Allianz i Munich Re obnovile su pokriće za oštećeni gasovod Severni tok 1 koji kontroliše Rusija, potvrdilo je Reutersu pet izvora, ukazujući da nije isključeno „oživljavanje“ tog gasovoda nakon što je oštećen u eksploziji u septembru prošle godine.

Osiguranje dve najveće nemačke kompanije ključno je za bilo kakvu dugoročnu budućnost gasovoda u čijem vlasništvu sa 51 odsto učestvuje ruski Gazprom, i koji je bio glavni put za ruski gas u Evropu u deceniji koja je prethodila eksploziji u septembru prošle godine, ocenio je Reuters,uz napomenu da im je jedan od pet izvora rekao da se nemačka vlada nije protivila pokriću.

Neki od nemačkih akcionara Severnog toka zalažu se za barem očuvanje oštećenog gasovoda u slučaju da se odnosi sa Moskvom poprave, odvojeno su Reutersu izjavile dve osobe upućene u to pitanje.

Polisa osiguranja pokriva štetu na gasovodu i probleme prekida poslovanja, rekao je jedan od izvora.

Osiguranje bi takođe olakšalo sve popravke potrebne za obnavljanje snabdevanja Evrope gasom ispod Baltičkog mora.

Podsetimo da je krajem decembra New York Times objavio da procenjeni troškovi popravke Severnog toka 1 nisu manji od 500 miliona dolara. Prethodno je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio da je tehnička izvodljivost remonta gasovoda očuvana.

Oštećenje na gasovodu otkrile su Danska i Švedska, kada su u septembru uočile nagli pad pritiska i curenje gasa. Operater projekta Nord Stream naveo je da je pričinjena šteta bez presedana, a Švedska je nešto kasnije saopštila da je do curenja gasa došlo zbog eksplozije.

  • MAJA

    5.4.2023 #1 Author

    Povukli su dobar potez

    Odgovori

  • SUNCE

    5.4.2023 #2 Author

    Dobro da je sačuvana mogućnost obnove gasovoda bez obzira na ogromne troškove popravke.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...