Uprkos visokim ratnim rizicima

Evropske kompanije skladište gas u Ukrajini

EUSvet

8.8.2023 17:06 Autor: Vladimir Jokanović 3

Evropske kompanije skladište gas u Ukrajini Evropske kompanije skladište gas u Ukrajini
Evropski trgovci gasom počeli su da skladište prirodni gas u Ukrajini kako bi iskoristili prednost tamošnjih nižih cena i raspoloživih kapaciteta, bez obzira na... Evropske kompanije skladište gas u Ukrajini

Evropski trgovci gasom počeli su da skladište prirodni gas u Ukrajini kako bi iskoristili prednost tamošnjih nižih cena i raspoloživih kapaciteta, bez obzira na rizike od rata.

To navode trgovci i zvaničnici evropskih kompanija, izvori agencije Reuters, jer su zemljama Evropske unije potrebna skladišta gasa, kako bi kompenzovale smanjeno snabdevanje iz Rusije, posebno tokom zimskih meseci kada je potražnja najveća.

Očekuje se da će zemlje EU do 1. novembra dostići cilj popune skladišta do 90 odsto. Trgovci navode da postoji komercijalna logika u skladištenju gasa u Ukrajini, jer se koriste prednosti trenutno nižih cena u odnosu na buduće isporuke.

Gas za isporuku u septembru košta 30 evra po MWh, dok su prognozirane terminske cene za prvi kvartal iduće godine 49 evra za MWh, prema cenama sa holandskog TTF tržišta gasnih fjučersa. Češka grupa EPH navela je da je njena odluka da koristi ukrajinska skladišta takođe znak poverenja u tu zemlju.

Skladišta u EU bila su popunjena 87 odsto 7. avgusta, prema podacima transparentne platforme GIE. Slovačka državna kompanija SPP saopštila je da razmatra mogućnost korišćenja ukrajinskih skladišta, jer su skladišta u Slovačkoj već popunjena 90 odsto. Evropski trgovci tvrde da se gas za skladištenje može kupiti bilo gde i da se transportuje kroz cevovode iz Mađarske, Poljske i Slovačke.

  • ELLA

    8.8.2023 #1 Author

    Para vrti gde burgija nece

    Odgovori

  • Vale

    8.8.2023 #2 Author

    Moraju da se obezbede zalihe

    Odgovori

    • BOBICA

      27.8.2023 #3 Author

      Definitivno moraju da se obezbede zalihe

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...