Neizvesno obnavljanje ugovora između Kijeva i Moskve

Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu do sledeće godine

BiznisEUSvet

22.6.2023 10:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu do sledeće godine Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu do sledeće godine
Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu mogao bi da bude prekinut do kraja sledeća godine kada ističe njen ugovor sa Gazpromom, rekao je ukrajinsku ministar... Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu do sledeće godine

Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu mogao bi da bude prekinut do kraja sledeća godine kada ističe njen ugovor sa Gazpromom, rekao je ukrajinsku ministar energetike German Galuščenko.

Prema njegovim rečima male su šanse da će Kijev i Moskva obnoviti petogodišnji ugovor. Prema važećem ugovoru koji je potpisan 2019. godine, ruta kroz Ukrajinu čini oko pet odsto ukupnog evropskog uvoza gasa, prenosi Financial Times.

„Zaista ne mogu da zamislim kako bi to moglo biti bilateralno“, rekao je Galuščenko u odgovoru na pitanje britanskog lista da li bi Ukrajina bila spremna da ponovo pregovara sa Moskvom o tranzitu gasa. „Mi pripremamo naš sistem za smanjenje zaliha“, precizirao je ukrajinski ministar.

Prošlogodišnja gasna kriza izazvana ratom u Ukrajini, podstakla je rast inflacije i povećala troškove života širom Evrope. Nekoliko gasovoda je zatvoreno, uključujući „Severni tok“, koji je raznet u eksploziji, kao i „Severni tok 2“, koji nikada nije postao operativan.

Ukrajinski gasovod je jedan od dva kroz koje se Evropa snabdeva gasom iz Rusije, iako u smanjenim količinama. Prema podacima konsultantske kuće ICIS, Austrija se oslanjala u maju na ruski gas koji prolazi kroz Ukrajinu za oko polovine svog uvoza, dok je u Slovačkoj taj uvoz bio 95 odsto od ukupne količine.

Bez ukrajinske tranzitne rute, jedini gasovod iz Rusije koji još isporučuje gas u Evropu bio bi „Turski tok“. Ovim gasovodom se snabdevaju zemlje jugoistoka Evrope, uključujući Srbiju, a u maju je kroz ovu trasu prošlo nešto manje od tri odsto evropskog uvoza gasa.

Prilikom potpisivanja ugovora 2019. godine delegacija EU posredovala je u trilateralnim razgovorim sa Moskvom i Kijevom, ali analitičari ocenjuju da je to sada manje verovatno, imajući u vidu odnose Brisela i Rusije. Evropska komisija nije želela da komentariše mogućnost pregovaranja sa Moskvom o ovom pitanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...