Upozorenje nemačkog ministra ekonomije

Habek: Moguće smanjenje ili gašenje industrije zbog ruskog gasa

EUVesti

12.6.2023 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 3

Habek: Moguće smanjenje ili gašenje industrije zbog ruskog gasa Habek: Moguće smanjenje ili gašenje industrije zbog ruskog gasa
Nemačka bi mogla da bude primorana da smanji ili čak da isključi industrijske kapacitete ako ukrajinski sporazum o tranzitu gasa sa Rusijom ne bude... Habek: Moguće smanjenje ili gašenje industrije zbog ruskog gasa

Nemačka bi mogla da bude primorana da smanji ili čak da isključi industrijske kapacitete ako ukrajinski sporazum o tranzitu gasa sa Rusijom ne bude produžen nakon isteka krajem iduće godine, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck).

Habek, koji je i vicekancelar, izdao je oštro upozorenje u ponedeljak na ekonomskoj konferenciji u istočnoj Nemačkoj, navodeći da kreatori politike treba da izbegnu ponavljanje iste greške, pretpostavljajući da će ekonomija biti nepromenjena bez mera predostrožnosti kako bi se obezbedilo snabdevanje energijom, prenosi Bloomberg.

Prema rečima Habeka, morala bi da se poštuju pravila o podeli tereta potencijalne nestašice gasa u istočnoj Evropi, što znači da bi Nemačka morala da izvozi gas tamo da bi nadoknadila deficit, a proizvođačima u najvećoj evropskoj ekonomiji moglo bi da se ograniči ili smanji snabdevanje.

„Ne postoji siguran scenario po kome će se odigravati stvari“, naveo je nemački ministar. On je dodao da dodatni kapaciteti uključuju planirani terminal za tečni prirodni gas na severnij obali Nemačke, čijoj se izgradnji protive lokalno stanovništvo i ekološke grupe, kao i da je terminal od suštinskog značaja za održvanje snabdevanja istočne Nemačke i istočne Evrope.

Uprkos ratu, Ukrajina i dalje zarađuje tranzitne naknade za ruski gas koji se preko njene teritorije isporučuje u Austriju, Slovačku, Italiju i Mađarsku. Malo je verovatno da će važeći ugovor o tranzitu između Moskve i Kijeva biti potpisan po isteku 2024. godine.

  • MAJA

    13.6.2023 #1 Author

    Da izvoze gas a sebi da smanje kapacitete vrlo je rizična i teška odluka

    Odgovori

  • mile

    13.6.2023 #2 Author

    Deluje mi nemoguce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...