kritično u proizvodnji automobila i auto-delova

Nemačka industrija beleži drastičan pad narudžbina u martu

EUVesti

5.5.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nemačka industrija beleži drastičan pad narudžbina u martu Nemačka industrija beleži drastičan pad narudžbina u martu
Narudžbine u nemačkim fabrikama su najviše pale od početka pandemije jer je proizvodnja nastavila da daje slabije rezultate od ostalih sektora najveće evropske privrede.... Nemačka industrija beleži drastičan pad narudžbina u martu

Narudžbine u nemačkim fabrikama su najviše pale od početka pandemije jer je proizvodnja nastavila da daje slabije rezultate od ostalih sektora najveće evropske privrede.

Potražnja je u martu opala za 10,7 odsto, više nego što je procenio jedan ekonomista u anketi Bloomberga koja je predviđala pad od 2,3 odsto. Pad je posebno bio izražen u industriji automobila i auto-delova.

Proizvođači su se oslanjali na veliki broj narudžbi da bi održali proizvodnju, jer nestaju uska grla koja su se pojavila tokom pandemije covida. Usluge su nedavno napredovale usled velike potražnje potrošača.

Čini se da brzo povećanje kamatnih stopa širom sveta opterećuje potražnju za nemačkom industrijskom robom, rekao je Ralf Solven (Ralph Solveen), ekonomista u Commerzbank, i dodao da će proizvodnja patiti kako se posao bude smanjivao.

„Ovo jasno ide u prilog protiv ekonomskog oporavka koji mnoge prognoze predviđaju u drugoj polovini godine“, rekao je on u poruci klijentima i dodao da rizik od recesije raste.

Nemačka je izbegla recesiju tokom zime, iako je paušalna proizvodnja u prvom kvartalu razočarala ekonomiste koji su očekivali oporavak.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) takođe je rekla u četvrtak da se „izgledi pogoršavaju“ za proizvođače u evrozoni usled „divergencije među sektorima privrede“, podseća Bloomberg.

To se poklapa sa anketama S&P Globala, koje su pokazale da se aktivnost u nemačkoj uslužnoj industriji ubrzava, dok su fabrike usporile zbog pada potražnje.

BMW je u četvrtak upozorio da su globalni ekonomski i politički izgledi i dalje neizvesni i napeti. Taj stav je nedavno odjeknuo širom industrije od strane konkurenata, uključujući Volkswagen i Mercedes-Benz Group.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...