U planu formiranje nacionalne rezerve

Nestašica lekova nastavlja da pogađa Nemačku

EUU fokusu

5.5.2023 14:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Nestašica lekova nastavlja da pogađa Nemačku Nestašica lekova nastavlja da pogađa Nemačku
U Nemačkoj je sve teže doći do antibiotika za decu, čak i u bolnicama. “Kada odjednom nema antibiotika ili lekova za rak, to je... Nestašica lekova nastavlja da pogađa Nemačku

U Nemačkoj je sve teže doći do antibiotika za decu, čak i u bolnicama. “Kada odjednom nema antibiotika ili lekova za rak, to je već signal za uzbunu”, rekao je direktor Nemačkog udruženja bolnica Gerald Gas (Gerald Gaß).

Klinike širom Nemačke pokušavaju da nabave lekove, ali su već preopterećene zbog zastoja u isporukama, rekao je Gas u petak za Redakcijsku mrežu Nemačka, a prenosi agencija DPA. Pojedini pedijatri svoje najmlađe pacijente već upućuju na klinike jer antibiotika u ambulantama nema ili isporuke kasne, dodaje Gas.

Bolnice možda mogu da nadoknade nedostatak ako se još više potrude, ali tako nije moguće dugoročno rešiti problem. Apoteke su zbog nestašica već odbijale kupce koji su tražili antibiotske sirupe.

Predsednik Udruženja farmaceuta Severna Rajna Tomas Prajs (Thomas Preis) pozvao je na stvaranje „nacionalne rezerve antibiotika“.

Nekoliko nemačkih pokrajina je ublažilo pravila za antibiotske sirupe što omogućava uvoz sirupa iz inostranstva koji u Nemačkoj nisu odobreni. Ministarstvo zdravstva je nedelju dana ranije zvanično utvrdilo nestašicu u zalihama antibiotskih sirupa za decu.

Ublažavanjem pravila se zaobilaze odredbe strogog Zakona o lekovima, ali samo privremeno.

Vlada je sačinila predlog zakona protiv nestašice lekova. Zakon predviđa pravljenje zaliha nekih lekova za nekoliko meseci, ali parlament tek treba da ga usvoji, podsetilo je Ministarstvo zdravlja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...