Bugarska neće obnoviti ugovor sa Gazpromom, Srbija i Mađarska smatraju da je teško naći zamenu

Postoji li alternativa za ruski gas?

EUSrbijaU fokusuVesti

21.3.2022 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Postoji li alternativa za ruski gas? Postoji li alternativa za ruski gas?
Bugarska vlada zbog situacije u Ukrajini neće obnoviti ugovor o snabdevanju gasom sa ruskim Gazpromom i sa Briselom, već razmatra alternativne nabavke. Srbija i... Postoji li alternativa za ruski gas?

Bugarska vlada zbog situacije u Ukrajini neće obnoviti ugovor o snabdevanju gasom sa ruskim Gazpromom i sa Briselom, već razmatra alternativne nabavke. Srbija i Mađarska smatraju da je teško naći zamenu za ruski gas i da eventualna odluka Sofije o prekidu saradnje sa Rusima, neće ugroziti tranzit gasa gasovodom „Balkanski tok“ koji povezuje tri zemlje.

Bugarska kupuje 94 odsto gasa od Rusije. Ugovor sa Gazpromom krajem godine joj ističe. Najavljuje da traži druge izvore snabdevanja. Zamenik premijera Asen Vasilev kaže da se razmatraju nabavke u okviru zajedničkog ugovora koji sprema Evropska unija. O tome su pre par dana razgovarali i predsednici Bugarske i Rumunije, piše RTS.

Obe zemlje računaju na tečni prirodni gas iz bugarsko-grčkog interkonektora, koji nije završen.

Predsednik Bugarske Rumen Radev kaže da je kompanija koja radi na projektu obećala da će u julu radovi biti završeni.

„Početni kapacitet je tri milijarde kubnih metara godišnje. To je, u stvari, godišnja potrošnja Bugarske i može da se poveća do pet milijardi“, navodi bugarski predsednik.

Klaus Johanis (Klaus Iohannis), predsednik Rumunije, ističe da preko Bugarske mogu da imaju koristi od tečnog gasa koji će biti istovaren u grčkoj luci, ali da rade i na alternativnim pravcima snabdevanja gasom.

Srbija sa Bugarima, takođe, gradi interkonektor Dimitrovrad – Sofija, koji će se, takođe, povezati do tog grčkog LNG gasnog terminala.

I Beograd i Budimpešta poručuju da su zainteresovani za sve druge izvore gasa, ali i upozoravaju da je teško obezbediti alternativu ruskom gasu.

Bugarska, Srbija i Mađarska oslanjaju se na gasovod „Balkanski tok“, kojim se doprema ruski gas iz „Tuskog toka“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će naša zemlja razgovarati sa Gazpromom oko novog ugovora.

„Za nas je važno i mi ćemo razgovarati sa Bugarskom. Ne mislim da se to dovodi u pitanje, a to je da Bugarska ne prekine rad gasovoda. Tranzitnu taksu svakako ćemo da platimo. Mi kažemo da hoćemo ruski gas iz ‘Turskog toka’, a vi nam propustite taj gas do našeg gasovoda i mi ćemo platiti tranzit“, ističe Vučić.

Peter Sijarto (Péter Szijjártó), ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske kaže da ta zemlja znatan deo prirodnog gasa dobavlja preko Turske, Bugarske i Srbije.

„Uprkos raznim dezinformacijama, gas tim tokom sa juga stiže neometano i u ugovorenim količinama“, objašnjava Sijarto.

Tražnja za gasom raste, a postojeći kapaciteti u Evropi su mahom zakupljeni. I pored ratnih sukoba, Gazprom saopštava da, u skladu za zahtevima, nastavlja isporuke ukrajinskim gasovodom.

  • MIŠKOVIĆ

    21.3.2022 #1 Author

    nema zamene, pogotovo sada i pogotovo po tržišnim cenama

    Odgovori

  • ZVE84

    21.3.2022 #2 Author

    Alternativa sigurno postoji, ali pod mnogo gorim uslovima…. Što će reći NEMA ALTERNATIVE!

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.3.2022 #3 Author

    Pa po kojim uslovima i cenama!?

    Odgovori

  • STRELAC

    21.3.2022 #4 Author

    A ta alternativa ce se stvoriti preko noci?Sto je do sada nisu nasli nego su cekali,sta?Da se desi rat u Ukrajini?Nema od tog posla nista,prete i pucaju u prazno,a pogotovu Bugarska.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...