gas se troši više zbog hladnih dana

Srbija naručila 34.000 tona dizela i 40.000 tona sirove nafte

BiznisSrbijaVesti

19.3.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 21

Srbija naručila 34.000 tona dizela i 40.000 tona sirove nafte Srbija naručila 34.000 tona dizela i 40.000 tona sirove nafte
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija naručila 34.000 tona dizela i 40.000 tona sirove nafte, iako nafte za sad ima dovoljno,... Srbija naručila 34.000 tona dizela i 40.000 tona sirove nafte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija naručila 34.000 tona dizela i 40.000 tona sirove nafte, iako nafte za sad ima dovoljno, kao i gasa, ali da se gas više troši jer su hladni dani.

„Ne znam da li će nekome da padne na pamet da prekine gas iz Bugarske”, rekao je Vučić za TV Prva, a prenela je Politika, i ponovio da je čudna i teška za Srbiju odluka Evropskog saveta po kojoj zemlje Evropske unije i dalje mogu da posluju sa „Gazprom Neftom” na svojoj teritoriji, ali da treće zemlje u kojima su preduzeća ili kompanije u većinskom vlasništvu Rusa, ne mogu da uvoze i izvoze naftu.

Predsednik je rekao da Srbija traži rešenja i da su u petak ljudi iz njegovog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU.

„To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo”, rekao je Vučić i naveo da „ne postojimo” ukoliko te probleme ne rešimo.

On je ponovio da je Srbija u teškoj situaciji, navodeći da nije u pitanju samo politika i politička odluka, već da je to suštinski i ekonomija.

Vučić je kazao da je veliko pitanje da li Rusija i Ukrajina žele prekid rata ili žele pobedu. „Samo će zemlja biti mnogo više razrušena. Hoćete li vi prekid rata ili pobedu – to je pitanje za obe strane. A meni se čini da niko nije spreman na prekid rata uz kompromisno rešene, plašim se da svi čekaju pobedu. I ako je tako, ja večeras mogu da vam kažem da će biti samo lošije i da će dani, nedelje i meseci ispred nas biti samo gori”, rekao je Vučić.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...