Bačko Novo Selo uključilo se u projekat kompanije Delta Holding

Nastavak oživljavanja srpskih sela uz beskamatne kredite i pomoć stručnjaka

AgrobiznisBankeBiznisInvesticijeSrbija

19.3.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 23

Nastavak oživljavanja srpskih sela uz beskamatne kredite i pomoć stručnjaka Nastavak oživljavanja srpskih sela uz beskamatne kredite i pomoć stručnjaka
Bačko Novo Selo, u vojvođanskoj opštini Bač, priključilo se projektu “Naše selo” koji je pokrenuo Delta Holding 2018. godine sa ciljem da, kao jedna... Nastavak oživljavanja srpskih sela uz beskamatne kredite i pomoć stručnjaka

Bačko Novo Selo, u vojvođanskoj opštini Bač, priključilo se projektu “Naše selo” koji je pokrenuo Delta Holding 2018. godine sa ciljem da, kao jedna od najvećih korporacija, pruži svu neophodnu savetodavnu i stručnu pomoć, a uz podršku Erste banke i povoljne kredite po kamatnim stopama od nula odsto.  

U Bačkom Novom Selu projektu će se priključiti oko 50 domaćinstava. Ona se bave ratarstvom, voćarstvom i stočarstvom. Najveći deo obradive zemlje je pod ratarskim kulturama, posebno pod sojom. Jedan broj meštana gaji jagode, drugi i jabuke, lešnik, šljivu… Više porodica bavi se povrtarstvom, pod plastenicima i na otvorenom, nekoliko pčelarstvom, a jedno gazdinstvo gaji i lekovito bilje.

Kroz originalni projekat za oživljavanje srpskog sela meštani će pre svega dobiti edukaciju o modernoj poljoprivrednoj proizvodnji. Kroz seriju predavanja i poseta njihovim imanjima saznaće kako može da se unapredi ishrana i nega stoke, sadnja, orezivanje i berba voća, sejanje i uzgoj ratarskih kultura i svi drugi elementi koji čine efikasnu i uspešnu poljoprivredu.

Učesnici u projektu dobiće priliku za povoljne bankarske kredite u saradnji sa Erste bankom koja je deo projekta, a uz podršku Delta Agrara koji će na sebe preuzeti plaćanje kamate.

Predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga Miroslav Mišković istakao je na sastanku sa meštanima da velika kompanija na lakši način dolazi do najnovijih znanja, moderne tehnologije i najsavremenijeg načina za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Delta Holding

“Želimo da znanje koje smo godinama sakupljali podelimo sa vama, a da bismo otišli i korak dalje tu su naši partneri iz Erste banke, koji već godinama sa Deltom šire ovu ideju u Srbiji. Bez razvoja sela nema razvoja privrede u celini, a samim ti ni društva”, rekao je Mišković i podsetio da su sela u Jugoslaviji do 70-ih godina imala daleko brži razvoj, nego 80-tih, a naročito 90-tih.

“Selu je prepušteno da se razvija samo bez ikakvog upliva države, a kao što znamo bez upliva države nema ni razvoja poljoprivrede”, rekao je on i dodao da bez ozbiljnih investicija nema razvoja, a kao primer naveo zemlje Evropske unije.   

Ipak, on je naglasio da budžet Srbije nije dovoljno bogat da bi mogao da finansira to što finansira evropski budžet za poljoprivredu.

“U Vojvodini imamo napredak u poljoprivredi, ali u celini. Osnovni problem u poljoprivredi su investicije. Zamislite fabriku koja 50 godina nije ništa investirala. Ta fabrika ne može da pokrene ni neki najobičniji pogon, ne može ništa da ostvari jer bez investicija nema ničeg. Otprilike takvo je stanje u poljoprivredi u Srbiji”, istakao je predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga.

Projekat “Naše selo” Delta Holding je pokrenuo 2018. godine, sa ciljem da konkretnim primerom pokaže kako se može modernizovati srpsko selo, a njegovi žitelji ohrabriti da ostanu na svojim imanjima. U svom prvom ciklusu projekat je obuhvatio mesta Dubočane i Mala Jasikova, u okolini Zaječara.

S obzirom na to da ostanak na selu nije moguć bez kulturnih i zabavnih sadržaja, deo projekta biće i podrška u organizovanju društvenog života u Bačkom Novom Selu.

Za beskamatne kredite već se prijavilo 17 poljoprivrednih gazdinstava

Erste banka je u prvoj fazi projekta, kada su bila uključena naselja u okolini Zaječara – sela Dubočane i Mala Jasikova, odobrila 40 kredita vrednosti oko 200.000 evra, za 20 poljoprivrednih gazdinstava.

“Većina kredita je otišla u osnovna stada, izgradnju i rekonstrukciju objekata za stoku, kupovinu sadnica za voće, uređivanje voćnjaka, pumpe i sisteme za navodnjavanje. Svi ti krediti su dati sa kamatnom stopom od nula odsto”, rekao je predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić.

Ova banka će na isti način, pomoću beskamatnih kredita, pomoći i meštanima Bačkog Novog Sela.

“Već nam se javilo 17 gazdinstava za različite potrebe, sa više od 200.000 evra zahteva za kredite koji su već pred odobrenjem. Oko 400.000 evra je prvobitni budžet koji je odvojen za ove namene, a ukoliko bude veća tražnja nemamo limit i nije problem da taj iznos dupliramo ili utrostručimo”, naglasio je Carić.

  • DANIJELA

    19.3.2022 #1 Author

    Jako je vazno pomoci mladim poljoprivrednicima a i onima koji se tek odlucuju na takav korak. Smatram da drzava nema dovoljno sluha za iste a trebali bi da budu prvi za subvencije i pomoc.

    Odgovori

    • IVAN

      19.3.2022 #2 Author

      Slazem se odlican komentar.

      Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.3.2022 #3 Author

    Trebalo bi ovo bude dobra prilika za napredak samo je pitanje toga kako će je ko iskoristiti.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    19.3.2022 #4 Author

    Tesko da ovo moze usperi posle vise decenijskog urisavanja srpskpg sela i gazdinstava.

    Odgovori

  • FRUIT04

    19.3.2022 #5 Author

    Tako treba, sa sela smo I dosli na selo se I vracamo

    Odgovori

  • Bella

    19.3.2022 #6 Author

    I treba raditi na ovome. Svaaka cast

    Odgovori

  • JOVANA

    19.3.2022 #7 Author

    Svaka cast! Nadam se da ce ovo pomoci

    Odgovori

  • BIJUTI27

    19.3.2022 #8 Author

    Sve je ovo super, ali bojim se da ce ovo Miškovic debelo naplatiti😁

    Odgovori

  • Milovan94

    19.3.2022 #9 Author

    Teško da mi možemo oživeti našu uništenu poljoprivredu.

    Odgovori

  • MAJALG

    19.3.2022 #10 Author

    Selo je nesto sto bi trebalo da ozivimo, sa jakim selima mozemo samo da jacamo i da kvalitet zivota podignemo na visi nivo.

    Odgovori

  • IVAN

    19.3.2022 #11 Author

    Daj Boze,,ali videcemo.

    Odgovori

  • TINA

    19.3.2022 #12 Author

    Mi smo poljoprivredna zemlja tako da se to I podrazumeva

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.3.2022 #13 Author

    Sve je to lepo,samo sto su ta sredstva mala…

    Odgovori

  • VERA

    19.3.2022 #14 Author

    Samo da nije kasno za ovakva ulaganja. Svakako sve pohvale Delti.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    20.3.2022 #15 Author

    U budućnosti će svi više bežati na sela…

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #16 Author

    Tako je, bez razvoja sela nema razvoja privrede a samim ti ni društva.

    Odgovori

  • BOLEK

    20.3.2022 #17 Author

    Divne vesti

    Odgovori

  • Maša

    20.3.2022 #18 Author

    I treba da sacuvamo sela, to je nase bogastvo

    Odgovori

  • MARIJANA

    20.3.2022 #19 Author

    Uvek smo i trebali vise paznje da im posvetimo, trebamo tu najvise i ulagati

    Odgovori

  • STEFAN

    20.3.2022 #20 Author

    Lepa vest za sve nas a pogotovo za poljoprivrednike

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.3.2022 #21 Author

    treb mnogo veća izdvajanja za selo da budu
    ne samo za medisko eksponiranje kompanija i države svaka čast Delta holdingu

    Odgovori

  • NATI29

    25.3.2022 #22 Author

    Ispravno ulazu

    Odgovori

  • LUKA

    25.3.2022 #23 Author

    Sta se sve desava svi cemo na selo kako mi se cini

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...