Duplirane subvencije po hektaru poljoprivrednicima nisu dovoljne

Ratare očekuje najskuplja prolećna setva u novijoj istoriji

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusu

28.2.2022 15:39 Autor: Marija Jovanović 10

Ratare očekuje najskuplja prolećna setva u novijoj istoriji Ratare očekuje najskuplja prolećna setva u novijoj istoriji
Nakon protesta nezadovoljnih poljoprivrednika i sastanka koji je održan u Vladi Srbije ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će poljoprivrednicima... Ratare očekuje najskuplja prolećna setva u novijoj istoriji

Nakon protesta nezadovoljnih poljoprivrednika i sastanka koji je održan u Vladi Srbije ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će poljoprivrednicima biti duplirana davanja, pa će umesto dosadašnjih 4.000 dinara ubuduće dobijati 8.000 dinara po hektaru.

Sva sredstva će biti isplaćena u prvih deset dana marta kako bi se nesmetano realizovala prolećna setva, rekao je Nedimović i dodao da je tu odluku Vlada Srbije donela zbog energetske krize i važnosti hrane u celokupnom sistemu.

„Vlada Srbije je donela odluku da poveća davanja za srpski agrar. Umesto 4.000 dinara po hektaru sada će davati 8.000 dinara ili ukupno više od 120 miliona evra“, istakao je Nedimović.

S druge strane, poljoprivrednici poručuju da nisu zadovoljni ovim rešenjem i da ga nisu prihvatili jer im je neophodno trajno i sistemsko rešenje. Naime, oni imaju pet ključnih zahteva. Traže ukidanje akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovnu i brzu isplatu subvencija, kako budućih, tako i zaostalih, regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

“Mi tražimo da se ispune naši zahtevi jer je to jedino realno rešenje koje bi moglo da doprinese stabilnosti proizvodnje. Svaka pomoć je dobrodošla, ali to nije nešto što će stvarno uticati na stabilnost proizvodnje ove godine, po ovim uslovima, i neće ostaviti neki realan efekat. To smo rekli i na sastanku u Vladi Srbije. Za prošlogodišnje subvencije u iznosu od 4.000 dinara mogli smo da kupimo 100 kilograma đubriva. Sada, sa povećanjem od 8.000 ne možemo da kupimo ni 65 kilograma đubriva i to je samim tim manje subvencionisana poljoprivreda nego što je bila 2021. godine, zbog rasta cena đubriva, nafte i svih ostalih inputa”, kaže za Biznis.rs predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata Dragan Kleut.

Naš sagovornik napominje da će Savez udruženja poljoprivrednika Banata večeras imati sastanak i da će se u toku sutrašnjeg dana konsultovati sa ostalim učesnicima i poljoprivrednicima na teritoriji cele Srbije kako bi odlučili koji su dalji koraci.  

“Videćemo da li ćemo izaći na proteste ili ćemo sačekati novu Vladu Srbije, pa pokušati da napravimo dugoročan plan i sistemsko rešenje, jer bez toga nama opstanka u poljoprivredi neće biti, a samim tim neće biti ni normalne proizvodnje, koje bi sa bila nekim stabilnim količinama država mogla da ima za izvoz”, ističe Kleut.

Cena ovogodišnje setve enormna

Da ratari bez pomoći države neće moći valjano da obave setvu smatra i agroekonomista Vojislav Stanković. Prema njegovim rečima, troškovi prolećne setve dostići će 60 do 65 odsto vrednosti poljoprivredne proizvodnje i zbog toga je neophodno da država pronađe način da pomogne poljoprivrednicima kako bi bili motivisani da uspešno obave najvažniji posao u njivama.

“Veliki posao je pred ratarima. Prolećnu setvu treba odrediti na oko 2-2,1 miliona hektara. Troškovi setve prema aktuelnim cenama su za oko 20 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu, i to pre svega zbog enormnog rasta cene hemije – mineralnog đubriva, herbicida i pesticida. Iz procena količina hraniva po hektaru obradivih površina može se zakljućiti da će ovogodišnja setva proletnjih kultura biti najskuplja u novoj istoriji jer se cene đubriva kreću oko 750 evra”, navodi Stanković.

Problem će biti i uvoz veštačkog đubriva iz Rusije i Ukrajine

Ukoliko ne bude primenjena puna agrotehnika, osetljivost proizvodnje na klimatske uticaje biće mnogo veća, tako da se može desiti da prinosi budu znatno smanjeni i redukovani u odnosu na prosečne prinose koje Srbija ostvaruje u poslednjih deset godina, napominje agroekonomista Vojislav Stanković.

“Bez pune agrotehnike nema dobrih prinosa. Sa druge strane, problem će biti i u snabdevanju veštačkim đubrivom jer smo najveći deo, ukoliko nemamo na lageru i u skladištima potrebne količine, upravo uvozili iz Rusije i Ukrajine”, zaključuje naš sagovornik.  

  • SANJA

    28.2.2022 #1 Author

    Cene gotovo 90 posto proizvoda,stvari,svega je poskupelo,nece samo njima biti najskuplja godina…

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.2.2022 #2 Author

    Drzava treba mnogo vise da pomogne poljoprivrednicima.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    28.2.2022 #3 Author

    Najskuplja do sada definitivno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.2.2022 #4 Author

    Naravno da im nisu dovoljne,gde je sve ostalo…

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.2.2022 #5 Author

    Pa naravno da je problem kada je djubrivo i semena u rekordnom nivou sa cenom. Teska situacija za poljoprivrednike jer se ne isplati sejati.

    Odgovori

  • NINO

    1.3.2022 #6 Author

    A kada budu trebali da prodaju, cene ce spasti.

    Odgovori

  • BRANA19

    1.3.2022 #7 Author

    Najskuplja… Jadni ljudi…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.3.2022 #8 Author

    Teška situacija za sve…

    Odgovori

  • JOVANA

    1.3.2022 #9 Author

    Teška situacija za poljoprivredu

    Odgovori

  • BIJUTI27

    1.3.2022 #10 Author

    Zato svi i beze iz sela u grad..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...