Geopolitičke okolnosti utiču i na srpsko tržište hrane

Sukob Rusije i Ukrajine uzdrmao cene pšenice i kukuruza

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaSvetU fokusu

24.2.2022 16:43 Autor: Marija Jovanović 24

Sukob Rusije i Ukrajine uzdrmao cene pšenice i kukuruza Sukob Rusije i Ukrajine uzdrmao cene pšenice i kukuruza
Sukob Rusije i Ukrajine uzdrmao je svetske berze. Pored cene nafte koja je naglo porasla u četvrtak ujutru, kao direktna posledica napada ruske vojske... Sukob Rusije i Ukrajine uzdrmao cene pšenice i kukuruza

Sukob Rusije i Ukrajine uzdrmao je svetske berze. Pored cene nafte koja je naglo porasla u četvrtak ujutru, kao direktna posledica napada ruske vojske na Ukrajinu, postavlja se pitanje šta će se dešavati sa cenama pšenice i kukuruza i da li će doći do globalnih poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Sve to imajući u vidu da, samo kada je u pitanju pšenica, Rusija i Ukrajina zajedno učestvuju sa 29 odsto u svetskom izvozu.

“Rusija i Ukrajina su među najvećim svetskim izvoznicima i Crnomorski region je poslednjih deset i više godina postao jedan od centara trgovine poljoprivrednim proizvodima, pre svega kada su u pitanju pšenica, kukuruz, soja, suncokret i druge žitarice i uljarice, tako da imaju ekstremno veliki uticaj. Nekada se pre svega gledalo na berzu u Čikagu, a sada je to crnomorsko tržište. Mi gravitiramo ka tom tržištu i dešavanja u Ukrajini i Rusiji i kada su neke redovne tržišne okolnosti, kao što su pad ili rast proizvodnje, veoma su uticajni na celokupno svetsko tržište, a naročito sada u vanrednim okolnostima”, kaže za Biznis.rs direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić i dodaje da je to već od jutros vidljivo.

“Prethodnih dana oscilacije su bile u skladu sa špekulacijama na reakcije jedne i druge strane, sankcije i sve ostalo, da bi sa konkretizacijom dešavanja u Ukrajini došlo do značajnog pomaka cena, odnosno sve svetske berze su odgovorile rastom cena”, navodi naš sagovornik.  

Miloš Janjić / Foto: Youtube printscreen

Prema njegovim rečima, jako je teško davati dugoročne prognoze i procene. Rusija i Ukrajina su veliki snabdevači Afrike i Bliskog Istoka. Rusija izvozi gotovo u ceo svet i bilo koja pomeranja, čak i na samu špekulaciju da li će biti izvoza ili ne, izazivaju potrese na samom tržištu.  

“Šta će biti na jesen ne može se prognozirati jer je sada jako teško predvideti šta će se dešavati u toku dana, pošto nisu samo u pitanju tržišni uslovi, već se umešala i geopolitika i netržišni faktori koji utiču sada i uticaće i ubuduće”, ističe Janjić.

Na pitanje da li će doći do poremećaja na globalnim tržištima on kaže da je do poremećaja već došlo i da su se i kod nas prelile oscilacije jer su veliki proizvođači u pitanju.

Kada je reč o srpskom tržištu, direktor Produktne berze u Novom Sadu napominje da smo mi agrarna zemlja i da imamo dovoljne količine i za svoje potrebe i za izvoz.

“Ako uzmemo samo kao primer pšenicu koja je prošle godine proizvedena nekih 3,3 miliona tona, a naše potrebe su 1,6-1,7 miliona tona, znači da više od 1,8 miliona tona preostaje za izvoz i pored naših potreba. S obzirom na to da se izvozi nekih 670.000 tona, mi preko toga imamo već preko million tona raspoloživih količina”,  ocenjuje Janjić.

Sa druge strane, već za četiri meseca trebalo bi da krene nova žetva i nove količine, tako da tu ne bi trebalo očekivati probleme, dodaje on.

“Ono što se odražava kod nas u direktnoj korelaciji je kretanje cena. Tu već imaju uticaj i imaće, jer jednostavno mi smo i izvozna zemlja i tržište je otvoreno, pa ono što se dešava na drugim svetskim berzama i tržištima utiče na nas pre svega jer dosta izvozimo preko Crnog mora i u druge države regiona”, zaključuje direktor Produktne berze u Novom Sadu.

Agroanalitičar Prostran
Milan Prostran / Foto: Youtube printscreen

Sa njim se slaže i agroekonomski analitičar Milan Prostran. Srbija, kako ističe, ima pšenice iz prošlogodišnjeg roda. Jesenas je zasejano blizu 700.000 hektara, žetva će biti za tri-četiri meseca, tako da taj deo sigurno neće biti ugrožen.

Kada je reč o izvozu srpskih poljoprivrednih proizvoda, on napominje da se naš izvoz odnosi više na voće, povrće, pre svega jabuke, tako da ne bi trebalo da bude problema kada je reč o pšenici i kukuruzu. Kako objašnjava, Ukrajina je veliki proizvođač uljarica, pre svega suncokretovog ulja. Rusija je pored voća i povrća od nas uvozila i soju, ali je u međuvremenu postala i najveći proizvođač jabuka.

“Rusi su u Evropi najveći izvoznici pšenice, ali su i veliki proizvođači, Ukrajina se takođe smatra žitnicom Evrope, tako da taj sukob ne treba da utiče na naše tržište. Bitno je da nama rod bude dobar i da mi svoje bilanse hrane dobro kontrolišemo i čuvamo, da pratimo stanje u ovim teškim sukobima, ali to ne bi trebalo da ima uticaja kada je u pitanju naš izvoz pšenice i kukuruza. Kada je u pitanju voće, ako se ne bude moglo trgovati videćemo šta će biti jer niko više ne može da predvidi šta će se dešavati i kako će ići tokovi roba”, ocenjuje Prostran.

Sankcije osnažile rusku poljoprivrednu proizvodnju

Rusi su uvođenjem sankcija 2014. godine od strane svih zapadnih zemalja uložili ogroman novac u svoju poljoprivredu i danas nemaju problem hrane, bar osnovnih vrsta, kaže Prostran i dodaje da je to druga priča u odnosu na devedesete kada je bivši Sovjetski Savez samo iz Amerike uvozio više od 70 miliona tona. Sada su Rusi postali najveći proizvođači pšenice u ovom delu Evrope.

On smatra da za određene robe moramo da imamo rezerve u većim količinama. To se pre svega odnosi na pšenicu, odnosno brašno, kukuruz, ulje, šećer i jednu vrstu mesa, pre svega svinjskog i mleko u prahu. Iz uvoza moramo da imamo zalihe pirinča, pasulja, soli.

Iako je Srbija agrarna zemlja, naš sagovornik upozorava da je izvoznicima najvažnije da izvezu i zarade, zbog toga se on zalaže za kontrolisani izvoz.

“Ne možete narediti privrednicima u tržšnim uslovima da li da izvezu ili ne, ali da to pre svega bude kontrolisan izvoz, zato svoje domaće bilanse hrane treba dobro da pratimo svaki dan, na dnevnom nivou, da ne izgubimo ono što imamo“, zaključuje Prostran.

 • SANJA

  24.2.2022 #1 Author

  Sta ce sve da uzburka ce tek da vidimo

  Odgovori

 • Ramamti Ezer

  24.2.2022 #2 Author

  Ovo me podseća na proročanstvo iz Jovanovog Otkrivenja gde se kaže da će u poslednjim danima sveta kakvog poznajemo 1,08 kg pšenice koštati celodnevnu zaradu u nadnici recimo na njivi. A Biblija takođe spominje da će ljudi od straha zbog onog što će zadesiti planetu pobacati svoje srebro i zlato i da ono neće vredeti više od običnog kamenja.

  Odgovori

 • Maša

  24.2.2022 #3 Author

  Ko prezivi-pricace!

  Odgovori

 • ZORICA.S

  24.2.2022 #4 Author

  Prvo su upropastili izvoz voca tresnje i maline pa sad i psenica dosla na red.Pod hitno zatvoriti ministarstvo poljoprivrede jer vode sve pogresno…
  .

  Odgovori

  • NIKOLA.NIDZO

   25.2.2022 #5 Author

   ovo nema veze sa politikom nego sa ratom, jesi procitala vijest uopste?

   Odgovori

 • TATJANA

  24.2.2022 #6 Author

  Ako nemamo rezerve psenice u Srbiji, onda ne znam sta bi trebalo da imamo

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.2.2022 #7 Author

  Posledice cemo tek videti,ovo je tek pocetak…

  Odgovori

 • VILENJAK

  24.2.2022 #8 Author

  Rat nikada nikome ništa dobro nije doneo!

  Odgovori

 • VERA

  24.2.2022 #9 Author

  Postoje i druga trzista gde mogu da plasiraju psenicu i kukuruz.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  24.2.2022 #10 Author

  Opet isti osećaj se vraća. Bombardovanje ’99…😱

  Odgovori

 • JANA

  24.2.2022 #11 Author

  Ovo ne moze izaci na dobro nikako …

  Odgovori

 • DANIJELA

  24.2.2022 #12 Author

  Pa tek ce se osetiti posledice sukoba izmedju Ukrajine i Rusije i na nase trziste.

  Odgovori

 • TINA

  24.2.2022 #13 Author

  Situacija je vrlo slozena, treba iznaci najbolja moguca resenja

  Odgovori

 • ZVE84

  24.2.2022 #14 Author

  Tek će biti problema…. Nadamo se samo svi miru

  Odgovori

 • NATI29

  24.2.2022 #15 Author

  Kad bi ostalo samo na psenici

  Odgovori

 • GAGA

  24.2.2022 #16 Author

  Gas, nafta, psenica, kukuruz… sta je sledece?

  Odgovori

 • MARA

  25.2.2022 #17 Author

  Tek je počelo..

  Odgovori

 • BRANA19

  25.2.2022 #18 Author

  Jadan taj narod….

  Odgovori

 • Anna

  25.2.2022 #19 Author

  Bez obzira što nema potrebe za rastom cena -cene pšenice će podivljati. Bićemo gladni pored toliko hrane

  Odgovori

 • Lelica

  25.2.2022 #20 Author

  Svakako ova situacija ce uticati na mnoge stvari.

  Odgovori

 • STEFAN

  25.2.2022 #21 Author

  Strasno, nadajmo se da će sve biti u redu i da neće doći do svega ovoga

  Odgovori

 • IVAN

  25.2.2022 #22 Author

  Opasna situacija za ceo svet.

  Odgovori

 • VANJA

  25.2.2022 #23 Author

  Strasno!

  Odgovori

 • VANJA

  25.2.2022 #24 Author

  Tek cemo osetiti posledice!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *