Eskalacija sukoba u Ukrajini

Ruske trupe nadomak Kijeva

SvetU fokusuVesti

24.2.2022 07:38 Autor: Vladimir Jokanović 20

Ruske trupe nadomak Kijeva Ruske trupe nadomak Kijeva
Prema mnogim izvorima u toku je velika vojna eskalacija u Ukrajini, a iz Kijeva navode da je krenula totalna ruska invazija na Ukrajinu. Eksplozije... Ruske trupe nadomak Kijeva

Prema mnogim izvorima u toku je velika vojna eskalacija u Ukrajini, a iz Kijeva navode da je krenula totalna ruska invazija na Ukrajinu. Eksplozije se navodno čuju širom zemlje, uključujući glavni grad Kijev. Prema pojedinim izvorima pojavili su se snimci (nadzornih kamera) koji prikazuju ulazak kolone tenkova iz pravca Belorusije u Ukrajinu. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je avijacija uništila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage nizom preciznih napada.

22.35 – Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je uoči vanrednog samita EU ruskog predsednika Vladimira Putina, uz saglasnost ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Francuski predsednik zahtevao je „trenutni prekid ruskih vojnih operacija i podsetio ga da se Rusija izlaže ogromnim sankcijama“, prenosi Financial Times.

19.55 – Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je oštre sankcije protiv Rusije i obećao da će SAD „braniti svaki pedalj NATO teritorije punim kapacitetom“. „Putin je odabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posledice. Ovlašćujem dodatne snažne sankcije i nova ograničenja onoga što može da se izvozi u Rusiju. Ovo će nametnuti ozbiljne troškove ruskoj ekonomiji, kako odmah tako i tokom vremena“, rekao je Bajden. Američki predsednik je rekao da će SAD takođe sankcionisati više velikih ruskih banaka, uključujući VTB, ali nije pomenuo isključivanje Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT. „Ograničićemo sposobnost Rusije da posluje u dolarima, evrima, funtima i jenima. Smanjićemo sposobnost finansiranja i razvoja Rusije i ruske vojske“, rekao je Bajden.

Bajden je upozorio da ruski predsednik Vladimir Putin ima „mnogo veće ambicije“ izvan Ukrajine. „On zapravo želi da ponovo uspostavi bivši Sovjetski Savez. O tome je reč“, rekao je američki predsednik. Na pitanje da li su Indija i Kina saglasne sa sankcijama, Bajden je rekao da su „SAD u konsultacijama sa Nju Delhijem“, ali da „još ništa nisu rešili“, dok je odbio da komentariše stavove Pekinga. Na pitanje novinara zašto nije uveo sankcije direktno protiv samog Putina, Bajden nije odgovorio. Izgledalo je da nije čuo to pitanje, jer je u sali u kojoj je održana konferencija za novinare vladao žamor.

Foto: Tanjug/AP

19.18 – Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su „svi dnevni zadaci obavljeni uspešno“. Portparol Ministarstva Igor Konašenkov naveo je da su od početka vojne operacije Rusije u Donbasu oborena dva ukrajinska aviona Su-27, dva Su-24, jedan helikopter i četiri ofanzivne bespilotne letelice „barjaktar“. Prema rečima Konašenkova, vojska DNR i LNR napredovala je četiri kilometra u dubinu teritorije, zahvaljujući podršci artiljerije i vojne avijacije, prenosi Sputnik.

19.00 – Visoki zapadni obaveštajni zvaničnik ocenio je da „nema mnogo vremena“ dok Rusija ne okupi ogromne vojne snage oko Kijeva dok se kolone tenkova i trupa koje su se kretale južno od Belorusije povezuju sa vazdušnim i specijalnim snagama koje su se borile za kontrolu nad gradskim aerodromom. „Na kraju će imati ogromne snage (opkoliće ukrajinsku prestonicu) ako ne do kraja dana, onda sutra ujutro ukoliko budu nastavili da se kreću istim tempom“, naveo je izvor, prenosi Financial Times.

18.40 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih pristalica zemlje da uvedu zonu „zabrane letova“ iznad Ukrajine, kako bi se eliminisala ruska nadmoć u vazduhu. On je takođe zatražio isključenje Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron). Nije izvesno da će zapadni lideri razmotriti opciju „zabrane letova“, jer su isključili mogućnost direktnog vojnog mešanja na strani Kijeva, iako su prethodnih nedelja naoružali Ukrajinu, prenosi Financial Times.

18.26 – Ruski predsednik Vladimir Putin uverio je ključne domaće biznismene okupljene u Kremlju u četvrtak uveče da će njegova vlada obezbediti slobodu i predvidivost za preduzetnike uprkos sankcijama, za koje je rekao da je Rusija spremna.

18.01 – Moskva je spremna da pregovara o uslovima predaje s Kijevom u vezi sa tekućom ruskom vojnom ofanzivom koja se trenutno odvija, rekao je danas popodne portparol Kremlja, Dmitrij Peskov. Prema Peskovu, ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da se uključi u razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom, s naglaskom na dobijanju garancija neutralnog statusa i obećanja da neće imati oružje na svom teritoriju, prenosi Russia Today.

Reč je o uslovima koji bi, prema Peskovu, omogućili postizanje demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, te eliminisali ono što Rusija trenutno smatra sigurnosnom pretnjom prema svojoj državi i svome narodu.

„Predsednik je formulisao svoju viziju onoga što možemo očekivati od Ukrajine kako bi se rešili problemi takozvane ‘crvene linije’. To je neutralan status i to je odbijanje raspoređivanja oružja“, pojasnio je Peskov. Dodao je da će Putin odrediti vreme pregovora, ali je dao garanciju da će se Rusija angažovati samo „ako je vođstvo Ukrajine spremno razgovarati o tome“.

17.43 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naglasio je da njegova zemlja nije izabrala put rata, i za izlazak iz krize predložio je da se treba vratiti na put mira, preneli su ukrajinski Interfakt i RIA Novosti.

Foto; Beta/AP

17.27 – Predsednik Rusije Vladimir Putin hoće da pregovara s Ukrajinom, ali kaže da ima dva preduslova. Prvi je neutralnost, drugi sklanjanje svog oružja s ukrajinske strane, prenosi Russia Today.

17.07 – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je svim komandantima ruskih snaga da se prema ukrajinskim vojnicima odnose s poštovanjem, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov. „Vojnici Oružanih snaga Ukrajine, za razliku od nacionalista, položili su zakletvu ukrajinskom narodu i izvršavali naređenja“, prenose RIA Novosti.

16.53 – „Rusi su zauzeli Černobilj“, javlja Anton Geraščenko iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenele su agencije. „Oni su sa teritorije Belorusije ušli u zonu Černobilja“, rekao je on.

16.27 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napisao je na Twitteru da ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju.
„Ruske okupacione snage pokušavaju da zauzmu Černobilj (nuklearnu elektranu). Naši branioci žrtvuju svoje živote da se tragedija iz 1986. godine ne ponovi“, napisao je Zelenski na Twitteru, preneo je CNN.

15.52 – Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sazvao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštila je Bela kuća. On će se obratiti naciji u 12.30 časova po lokalnom vremenu, i kako je saopšteno, „izneće primedbe o ničim izazvanom i nepravednom napadu Rusije na Ukrajinu“.

15.33 – Ruske vazdušno-desantne trupe preuzele su kontrolu nad aerodromom „Antonov“ koji se nalazi na oko 40 kilometara od centra Kijeva, izvestio je CNN, koji ima reportera na licu mesta.

15.29 – Slovačka je saopštila da je njena granica sa Ukrajinom otvorena za „sve osobe koje beže od ovog rata“. Bratislava je saopštila da će ulazak u zemlju dozvoliti i građanima bez važećih putnih isprava, ako se podvrgnu „individualnoj proceni“ i da su svi njeni granični prelazi sa Ukrajinom otvoreni, osim jednog železničkog prelaza.

14.58 – Finansijske sankcije koje će EU (danas) uvesti protiv Rusije „oštro će ograničiti pristup Rusije tržištima kapitala“ i „odseći rusku industriju od tehnologija koje su danas očajnički potrebne za izgradnju budućnosti“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

14.34 – „Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini nije početak rata, ona je osmišljena da spreči globalnu konfrontaciju sprečavanjem neprijateljstava u Donbasu“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. „Ovo nije početak rata, ovo je sprečavanje razvoja situacije koja može ili bi mogla dovesti do globalne vojne konfrontacije“, rekla je Zaharova.

14.28 – „Ovo je prekretnica u istoriji Evrope“, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron). „Odbijajući put diplomatije, birajući rat, predsednik Putin ne samo da je napao Ukrajinu, on je odlučio da pogazi njen suverenitet. Odlučio je da izvede najozbiljniji napad na mir i stabilnost u našoj Evropi za decenije“, naveo je Makron.

Foto: Tanjug/AP

14.08 – „Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je ciljeve za vojni napad na Ukrajinu i on će biti taj koji će odlučiti kada se operacija završava“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Operacija ima svoje ciljeve i oni se moraju ostvariti“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara kada će se operacija završiti. Putin je rekao u svom jutarnjem obraćanju javnosti da je naredio trupama da uđu u Ukrajinu u cilju „demilitarizacije“ i „denacifikacije“ te zemlje. Prema rečima Peskova u idealnom slučaju Ukrajina bi trebalo da bude „očišćena od neonacističke ideologije“.

13.44 – Francuska je osudila Belorusiju zbog njene uloge u ruskoj unvaziji na Ukrajinu. U saopštenju ministra spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijana (Jean-Yves Le Drian) navedeno je da Pariz osuđuje „korišćenje teritorije Belorusije za agresiju na jednu suverenu zemlju“. On je takođe rekao da će Francuska pojačati svoju podršku Ukrajini „u svim njenim oblicima“, iako nije rekao da li će početi da joj isporučuje oružje. „Ovaj izbor rata predstavlja brutalno kršenje međunarodnog prava“, naveo je francuski ministar.

13.14 – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, koji je u četvrtak razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, rekao je da Kina uvek poštuje teritorijalni integritet drugih zemalja, kao i da pitanje Ukrajine ima složene i posebne istorijske aspekte i razume zabrinutost Rusije po pitanju bezbednosti.

Foto: Tanjug/AP

13.08 – „Uradićemo sve što možemo u danima pred nama. Sa saveznicima ćemo uvesti sankcije Rusiji. U isto vreme moramo prekinuti zavisnost od ruskog gasa i nafte“, rekao je britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) čije obraćanje javnosti je u toku.

12.58 – Poljska je saopštila da je podigla nivo pripravnosti svojih trupa kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, prenosi Financial Times. Poljska deli granicu sa Ukrajinom u dužini od 535 kilometara i očekuje se da će biti glavna početna destinacija za potencijalni prihvat izbeglica na Zapad

12.45 – NATO će u petak održati hitan samit kako bi razgovarali o tome što je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg opisao kao „namernu, hladnokrvnu i dugo planiranu invaziju Rusije na Ukrajinu“. Prema njegovim rečima u Evropi je rat „u obimu i po tipu za koji smo mislili da pripada istoriji“.

12.26 – Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) opisao je rusku invaziju na Ukrajinu kao „Putinov rat“ i dodao da se Zapad sprema da uvede „teške sankcije“ Rusiji. Šolc je u saopštenju naveo da je cilj tih mera da se ruskim liderima jasno stavi do znanja da će „platiti gorku cenu za ovu agresiju“. On je ocenio da je ruski predsednik „osporio mirni poredak našeg kontinenta“.

12.15 – „Cilj je eliminisati vojne kapacitete Kijeva“ izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je naveo da Moskva ne odbacuje mogućnost pregovora ako je Kijev spreman da razgovara o ruskim bezbednosnim zabrinutostima. Što se tiče pitanja smene režima u Kijevu, Peskov je istakao da je „to sada na ukrajinskom narodu“.

11.45 – NATO je saopštio da će „razmestiti dodatne defanzivne kopnene i vazdušne trupe u istočnom delu alijanse“ kako bi zaštitio svoje saveznike u odgovoru na rusku invaziju Ukrajine. „Odlučili smo u skladu sa našim planom odbrane da zaštitimo sve saveznike, da preduzmemo dalje korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane širom alijanse. Naše mere jesu i ostaju preventivne, proporcijalne i neeskalirajuće“, saopšteno je posle hitnog sastanka političkog saveta NATO. Gneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je od jutros „Evropa u ratu“.

Foto: Beta/AP

11.41 – Članica ukrajinskog parlamenta Sofija Fedina izjavila je za Biznis.rs iz Kijeva da su u toku granatiranja širom Ukrajine. Prema njenim rečima situacija je „veoma stresna“, a ruske snage bombarduju vojnu infrastrukturu, vojne aerodrome i vojne magacine. Ona navodi da nakon toga treba očekivati ruski ultimatum Ukrajini.

11.21 – Ukrajinska vojska tvrdi da je povratila kontrolu nad lučkim gradom Marijupolj, prenosi Financial Times. Isti izvor navodi da se vode žestoke borbe za Harkov.

11.20 – Ruska vojska ne nanosi udare na ukrajinske gradove i stanovništvu. Oružje visoke preciznosti usmereno je isključivo na vojne ciljeve, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenose ruski mediji.

10.39 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao celokupno stanovništvo na odbranu zemlje. Poziv je došao u trenutku dok građani masovno beže iz Kijeva. Nekoliko sati ranije on je pozvao građane da ostanu „mirni“ i da ne napuštaju svoje domove. Zelenski je takođe najavio prekid diplomatskih odnosa sa Moskvom.

Foto: Beta/AP

10.33 – Prema navodima ukrajinskih izvora u toku je artiljerijski napad ruske vojske na Odesu, ali još nema iskrcavanja kopnenih trupa.

10.20 – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj (Josep Borrell) izjavio da je „u toku najmračniji period za Evropu od Drugog svetskog rata“.

10.19 – Litvanija uvodi vanredno stanje zbog situacije u Ukrajini.

10.06 – Ukrajina je izvestila o žestokim borbama sa invazionim ruskim snagama iz istočnih i južnih regiona zemlje. Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su „spaljena“ četiri ruska tenka u blizini Harkova, a da je 50 ruskih vojnika ubijeno u oblasti Šastja, prenosi Financial Times.

09.57 – Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je „da smo se jutros probudili u drugačijem svetu“. Ona je ocenila da je Putin „pogazio najosnovnija pravila međunarodnog prava“.

09.52 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da ruske snage bombarduju gradove, aerodrome i infrastrukturu.

09.50 – Aviokompanije preusmerile su letove kako bi izbegle vazdušni prostor Ukrajine. Pusto je nebo i u velikom delu Rusije, kao i u delovima susednih zemalja oko granica sa Ukrajinom.

Foto: Beta/AP

09.29 – Premijer Velike Britanije Boris Džonson najavio je uvođenje novih oštrijih sankcija protiv Rusije tokom dana. „Bojim se da slabe sankcije poput onih koje su uvedene u ponedeljak samo ohrabruju druge da veruju da smo slabi, jer izgleda da nismo voljni da uradimo nešto ozbiljno“, rekao je Džonson, prenosi BBC.

09.18 – Ukrajina je podnela zvaničan zahtev Turskoj da zatvori prolaz između Sredozemnog i Crnog mora za ruske brodove. Osim zahteva za zatvaranje moreuza Bosfor i Dardaneli, Ukrajina traži od Turske da zatvori vazduđni prostor.

08.58 – Brisel će predstaviti „masivne i ciljane“ sankcije na vanrednom samitu lidera EU u četvrtak, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

07.38 – Rusija je pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu i zahteva od ukrajinske vojske da položi oružje. U obraćanju na državnoj televiziji u četvrtak ujutro, ruski predsednik Vladimir Putin naveo je da ne planira da okupira Ukrajinu, ali je obećao da će Moskva kazniti sve koji joj stoje na putu.

„Cilj je odbraniti ljude koji su bili žrtve zlostavljanja i genocida od strane režima u Kijevu. I mi ćemo nastojati da demilitarizujemo i denacifikujemo Ukrajinu. Sva odgovornost za moguće krvoproliće biće u potpunosti na savesti vladajućeg režima“, rekao je Putin, prenosi Financial Times.

„Putin je upravo započeo invaziju na Ukrajinu u punom obimu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima. Ovo je rat agresije“, napisao je na društvenoj mreži Twitter ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje ratnog stanja u kratkom televizijskom obraćanju, ističući da je pre toga razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden).

Putin je ranije rekao da okolnosti zahtevaju da se preduzme odlučna i hitna akcija.

„Narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć. S tim u vezi, u skladu sa članom 51, deo 7 Povelje UN, uz odobrednje Saveta Federacije i u skladu sa ugovorima o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR, odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija“, rekao je Putin u televizijskom obraćanju građanima Rusije, prenosi Euronews, pozivajući se na RIA Novosti.

Putin je rekao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine, ali da će Moskva težiti njenoj demilitarizaciji. Putin je pozvao ukrajinske vojnike da otkažu poslušnost Kijevu uz obećanje da će moći nesmetano da napuste ratnu zonu.

On je istakao da su vojnici položili zakletvu na vernost svom narodu, „a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu“, prenosi TASS. Putin je upozorio sve zemlje da se ne mešaju, jer bi se u tom slučaju suočile sa posledicama kakve u istoriji nisu imale.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je ruski predsednik izabrao „rat sa predumišljajem“ koji će dovesti do katastrofalnog gubitka ljudskih života i patnje. Bajden je najavio vanredni sastanak lidera G7 i obraćanje američkom narodu.

  • ZVE84

    24.2.2022 #1 Author

    21. Vek! Opet rat?! Krajnje bespotreban i glup potez! Srećno svima….

    Odgovori

  • IVAN

    24.2.2022 #2 Author

    Nazalost krece rat samo da ne bude civilnih zrtava.

    Odgovori

  • Doki

    24.2.2022 #3 Author

    Kako su to mirni gradovi kada su nedužnom narodu koji se izjašnjava ruskim jezikom zatvorena usta i nemože da govori svojim jezikom, nemože da ide u svoju crkvu i da nenabrajam dalje za one koji to hoće da znaju dosta.

    Odgovori

  • STEFAN

    24.2.2022 #4 Author

    Mislim da zaista nije bilo potrebe za ovim

    Odgovori

  • Ika

    24.2.2022 #7 Author

    Strašno, samo da se smire strasti sa obe strane

    Odgovori

  • MARKO7

    24.2.2022 #8 Author

    Pa relativno ukrajinci su i provocirali, hoće gospoda u nato al ne znaju za posledice!

    Odgovori

  • Milovan94

    24.2.2022 #9 Author

    Uskoro će se završiti jer je Rusija već u jednom danu uništila dobar deo vojnog potencijala Ukrajine a to joj je i bio cilj ovom vojnom akcijom

    Odgovori

    • DANIJELA

      24.2.2022 #10 Author

      Bas tako. Kako su izjavili, zavrsili su sve sto su planirali za danas a za dalje cemo videti…samo da se ne prosiri na Balkan ier nama je stvarno dosta rata i ratovanja.

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    24.2.2022 #11 Author

    Gde sve ovo vodi? Ne verujem da ce se situacija stisati ako neko ne popusti, a stvari se zaostravaju. Svi cemo ispastati preko cene energenata.
    Sveopste potonuce ljudskosti

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.2.2022 #12 Author

    Da li je moguce,samo da ne bude ljudskih zrtava,cemu sve ovo,cemu pregovori i da se ovako zavrsi??!!!

    Odgovori

  • VILENJAK

    24.2.2022 #13 Author

    Zarad viših političkih ciljeva, nedužni narod strada…

    Odgovori

  • IVAN

    24.2.2022 #14 Author

    Sada se zapad setio da postoji medjunarodno pravo ali su mnogi iz nato sada skontali da nemaju kredibilitet da pametuju Putinu jer su i oni isto to medjunarodno pravo prekrsili na Kosovu, tek sada su videli da je to bila greska…. Ovo cak nije ni slicno, Rusija je prema Ukrajini mnogo blaza i ne napada gradove i civile vec samo vojnu infrastrukturu kako marionetska vlast u Kijevu nebi vise imala cime da maltretira Ruse iz DNR i LNR.

    Odgovori

  • STRELAC

    24.2.2022 #15 Author

    Mozda da neko potseti Bajdena da Ukrajina nije clanica Nato pakta pa samim tim i nije deo Nato teritorije.

    Odgovori

  • SANJA

    24.2.2022 #16 Author

    Dosta dugo vatra je tinjala,sta je pokrenulo erupciju?

    Odgovori

  • MARE

    25.2.2022 #17 Author

    Pa gde je sad NATo da spreci genocid?! Oni apeluju na Rusiju ?! Apeluju!

    Odgovori

  • MARA

    25.2.2022 #18 Author

    Nadam se da nece dugo trajati.

    Odgovori

  • TASIJA27

    27.2.2022 #19 Author

    Stradaju marionete i neduzni, zlocinci greju stolicu i kuckaju se sampanjcem. Rat kao najbesmislenija stvar u svetu. Tuga za svakog poginulog vojnika i civila, nebitno na cijoj strani bili.

    Odgovori

  • SR2022

    2.3.2022 #20 Author

    NE treba likovati nad ljudskom nesrecom, samo neka se ovo zavrsi sto pre da ne bude zle krvi i zrtava sa obe strane a i da ne budu cene u nebesima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...