posledice zaoštravanja situacije na istoku Ukrajine

Vodeći svetski berzanski indeksi u padu

BerzaNovacSvetVesti

23.2.2022 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vodeći svetski berzanski indeksi u padu Vodeći svetski berzanski indeksi u padu
Cene akcija na Wall Streetu su oštro pale, pri čemu je indeks S&P 500 zaronio u područje korekcije, jer je ulagače uznemirilo dalje jačanje... Vodeći svetski berzanski indeksi u padu

Cene akcija na Wall Streetu su oštro pale, pri čemu je indeks S&P 500 zaronio u područje korekcije, jer je ulagače uznemirilo dalje jačanje napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije oko situacije u Ukrajini.

Dow Jones je pao 1,42 odsto na 33.596 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,01 odsto na 4.304 boda, a Nasdaq indeks 1,23 odsto na 13.381 bod, prenosi novinska agencija Mina.

Nakon pada, S&P 500 indeks našao se u području korekcije, više od deset odsto ispod prethodnog rekordnog nivoa, dostignutog početkom januara.

Pad tržišta posledica je zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao dve odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i izdao zapovest ruskoj vojsci da odmah krene tamo kako bi održala mir.

To je izazvalo oštre osude Zapada, pozive na oštre sankcije protiv Rusije i pojačalo strahove da je na pomolu rat na istoku Evrope. Ipak, pred kraj trgovanja tržište se ponešto smirilo, a indeksi su ublažili gubitke, nakon što je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) objavio prvi talas sankcija protiv Rusije i poručio da se nada da je i dalje moguće diplomatsko rešenje.

Bajden je kazao i kako SAD nemaju nameru da ratuju s Rusijom, a da su sankcije, između ostalog, usmerene na ruske banke i državni dug. To je umirilo berzanske ulagače, iako Bela kuća i dalje poručuje da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu.

Britanija je objavila sankcije protiv Rusije, dok je Nemačka zamrzla početak rada gasovoda Severni tok 2, koji je trebalo znatno da poveća prodaju ruskog gasa.

I na većini evropskih berzi cene akcija su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto na 7.494 boda, frankfurtski DAX je pao 0,26 odsto na 14.693 boda, a pariski CAC 0,01 odsto na 6.787 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...