Rusija pod sankcijama

Moskva odsečena od zapadnog finansiranja

AnalizaSvetU fokusuVesti

23.2.2022 12:17 Autor: Vladimir Jokanović 5

Moskva odsečena od zapadnog finansiranja Moskva odsečena od zapadnog finansiranja
Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin neće se uskoro sastati, kako se verovalo još u ponedeljak, a... Moskva odsečena od zapadnog finansiranja

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin neće se uskoro sastati, kako se verovalo još u ponedeljak, a u utorak je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) izjavio da je pismom obavestio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da otkazuje susret sa njim koji je trebalo da bude održan u četvrtak.

Bajden je pokrenuo seriju sankcija Rusiji, a Putina je optužio da je započeo „invaziju“ na Ukrajinu i upozorio ga da je Vašington spreman da preduzme dalje akcije ako Moskva pojača svoj napad na ukrajinsku teritoriju, prenosi Financial Times.

Bajden je najavio mere usmerene na dve najveće ruske finansijske institucije VEB i Promsvjazbank, koje podržavaju ekonomski razvoj i projekte odbrane, kao i elitu zemlje i članove njihovih porodica. Sankcije će takođe biti usmerene na ruski suvereni dug, čime je po rečima Bajdena „ruska vlada odsečena od zapadnog finansiranja“.

„Ne može više da prikuplja novac sa Zapada i ne može da trguje svojim novim dugom na našim ili evropskim tržištima“, rekao je američki predsednik. On je ocenio da je Putin priznanjem nezavisnosti ukrajinskih otcepljenih pokrajina Donjeck i Lugansk „bizarno tvrdio da ovi regioni više nisu deo Ukrajine i njihove suverene teritorije“. „Ovo je početak ruske invazije na Ukrajinu“, rekao je Bajden.

Foto: Beta/AP

U međuvremenu Pentagon je saopštio da će SAD prerasporediti neke evropske trupe i borbene avione u baltičke države i istočni deo NATO, ističući da je to odbrambeni potez.

Evropska unija usvojila je ranije u utorak paket sankcija protiv Rusije, koje će, kako je rekao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) „zaboleti Rusiju, i to snažno“. Sankcije su uvedene protiv 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasali za nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i protiv još 27 osoba i entiteta koji „ugrožavaju ukrajinski integritet, suverenitet i nezavisnost, ili je podrivaju“.

„Nema više šopinga u Milanu i zabava u Sen Tropeu. Nema više dijamanata u Antverpenu. Ovo je početak, stojimo ujedinjeni“, napisao je Borelj na svom Twitteru. On je ranije naglasio da ruski predsednik Putin nije uključen na spisak osoba pod sankcijama.

Istog dana Velika Britanija proglasila je sankcije usmerena na banke Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank, prenosi CNBC. Sankcije su takođe uvedene bogatašima Genadiju Timčenku, Borisu Rotenbergu i Igoru Rotenbergu.

Japan se u sredu pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije. Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza određenim pojedincima povezanim sa otcepljenim republikama Donjeck i Lugansk, kao i zabranu uvoza robe iz tih regiona i zabranu izdavanja ruskog suverenog duga u Japanu.

Australijska vlada takođe je u sredu pokrenula ekonomske sankcije protiv ruskih pojedinaca i regiona Donjecka i Luganska, uključujući banke u tim oblastima. Trgovina Australije sa tim područjem je minimalna, ali je taj potez u skladu sa akcijama Velike Britanije i SAD.

Peking je u sredu saopštio da je protiv bilo kakvih jednostranih sankcija, jer to nije najbolji način za prevazilaženje razlika, prenosi TASS. „Stav kineske vlade je da verujemo da uvođenje sankcija nikada nije bio najbolji način za rešavanje problema. Kina se uvek protivi bilo kakvim nezakonitim jednostranim sankcijama“, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

  • Milovan94

    23.2.2022 #1 Author

    Moskva je to i očekivala. Ne plašim se ja za nju. Možda je odsečena od Zapada ali nije od ostatka sveta.

    Odgovori

  • IVAN

    23.2.2022 #2 Author

    Nece njima to predstavljati veliki problem…

    Odgovori

  • STRELAC

    23.2.2022 #3 Author

    Racunao je Putin na ovo i pre nego sto je potpisao priznavanje.Na kraju krajeva posledice ce osetiti narod a ne politicari u foteljama.

    Odgovori

  • ZVE84

    23.2.2022 #4 Author

    Nikada i nije bila zavisna od zapadnog finansiranja….

    Odgovori

  • DEKSI

    2.3.2022 #5 Author

    Ne verujem da ce to njih nesto mnogo da poremeti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...