Produbljuje se energetska kriza u Evropi

Nema zamene za ruski gas

EUSrbijaSvetVesti

23.2.2022 09:04 Autor: Vladimir Jokanović 4

Nema zamene za ruski gas Nema zamene za ruski gas
Nijedna zemlja Foruma zemalja izvoznica gasa (GECF) nije sposobna da zameni ruske isporuke tečnog prirodnog gasa, rekao je u utorak katarski ministar energetike Sead... Nema zamene za ruski gas

Nijedna zemlja Foruma zemalja izvoznica gasa (GECF) nije sposobna da zameni ruske isporuke tečnog prirodnog gasa, rekao je u utorak katarski ministar energetike Sead Šerida Al Kabi.

„Uopšteno govoreći o situaciji u Ukrajini ili u Evropi, ljudi često govore da Katar može da zameni ruski gas, a 30-40 isporuka gasa (u Evropu) dolazi iz Rusije. Mislim da niko ne može da zameni Rusiju u tom pogledu, nažalost. Za sada nemamo tako obimne isporuke LNG“, rekao je katarski ministar, prenosi Investing.

Istog dana, reagujući na odluku Nemačke da u okviru sankcionisanja Rusije zbog upada u Ukrajinu obustavi sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev naveo je da će cene gasa u Evropi dostići 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

„Pa dobro. Dobro došli u vrli novi svet gde će Evropljani vrlo brzo plaćati 2.000 evra za 1.000 kubnih metara prirodnog gasa“, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Medvedev, na društvenoj mreži Twitter, prenosi Business Insider.

Pre toga je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) saopštio da je Nemačka obustavila sertifikaciju gasovoda, dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) Rusiji obećao sankcije koje će „jako boleti“.

Srbija ne bi trebalo da, zbog ukrajinske krize, ima problema sa uvozom neophodnih količina prirodnog gasa iz Rusije, ocenili su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić, preneo je N1.

Bajatović je rekao da trenutno Srbija ima 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona ruskog, a da postoje i bezbenosne rezerve. Sporazum o ceni gasa od 270 dolara, kako je rekao, važi do početka juna, a polovinom marta odnosno početkom aprila počeće pregovori sa Rusima o novom gasnom ugovoru, za koji se nada da će biti zaključen za deset godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...