Sumrak diplomatije

Ukrajina uvodi vanredno stanje

SvetVesti

23.2.2022 13:08 Autor: Vladimir Jokanović 16

Ukrajina uvodi vanredno stanje Ukrajina uvodi vanredno stanje
Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) doneo je odluku o uvođenju vanrednog stanja u celoj zemlji, osim u oblastima Donjecka i Luganska.... Ukrajina uvodi vanredno stanje

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) doneo je odluku o uvođenju vanrednog stanja u celoj zemlji, osim u oblastima Donjecka i Luganska. Odluku treba da odobri ukrajinska Rada da bi ona stupila na snagu.

Prema saopštenju NSDC, planirano je da mere budu pooštrene ili ublažene u zavisnosti od situacije u različitim delovima zemlje, prenose Ria Novosti. NSDC ističe da se odluka o mobilizaciji donosi posebno, a da za sada takva odluka nije doneta, kao i da se će ukoliko bude potrebno, biti proglašena brzo. Vanredno stanje podrazumeva ograničavanje kretanja i dodatne kontrole transporta, kao i legitimisanje osoba.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije da uvodi regrutaciju rezervista na poseban period, ali je isključio podizanje opšte mobilizacije nakon najave Rusije da premešta trupe u otcepljene oblasti na istoku Ukrajine, preneo je Reuters.

Zelenski je u sredu proglasio mobilizaciju rezervista od 18 do 60 godina starosti, napominjući da nije reč o opštoj mobilizaciji. Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je da će dinamika razmeštanja ruskih trupa u Donjecku i Lugansku zavisiti od situacije na terenu.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova savetovalo je ukrajinskim građanima da se iz bilo kog razloga „uzdrže od poseta Ruskoj Federaciji“, a oni koji su trenutno u zemlji trebalo bi „odmah da napuste njenu teritoriju“, saopšteno je u sredu. Takođe se navodi da osobe koje ne budu poslušale ovaj savet moraju da budu svesne da će Kijev teško moći da ih zaštiti ukoliko se nađu na teritoriju Ruske Federacije, prenosi AP.

Foto: Beta/AP

Rusija je ranije naredila evakuaciju svog diplomatskog osoblja iz Ukrajine, navodeći da je ruska ambasada u Kijevu izložena pretnjama. Mnoge zemlje premestile su svoje diplomate u zapadni deo Ukrajine, zbog rizika od vojne eskalacije. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine navelo je mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa Rusijom.

„Ako diplomatija ne uspe da reši krizu u odnosima sa Rusijom, onda Kijev ima ‘plan B’, a to je borba za svaki pedalj zemlje“, rekao je u utorak ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba prilikom posete Vašingtonu, gde se sastao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden), državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony Blinken) i načelnikom Pentagona Lojdom Ostinom (Lloyd Austin).

Foto: Beta/AP

Kuleba je „napomenuo važnost stalnog povećanja pritiska sankcija na Rusku Federaciju, kao i vojne i makrofinansijske podrške Ukrajini“. On je takođe potvrdio „poziv u ime ukrajinskog predsednika Zelenskog predsedniku SAD Bajdenu da poseti Ukrajinu“.

Putin je u sredu izjavio da je Rusija uvek bila otvorena za direktan i iskren dijalog i pronalaženje diplomatskih rešenja za najteže probleme, ali da „o interesima Rusije i bezbednosti njenih građana ne može da se pregovara“. On je naveo da su ruski pozivi na izgradnju sistema jednake i nedeljive bezbednosti ostali bez odgovora.

Putin je potpisao u ponedeljak ukaz kojim je Moskva priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih oblasti, Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR). Ukazom o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR predsednik Rusije naredio je Ministarstvu odbrane da pošalje ruske oružane snage na teritoriju DNR i LNR radi „održavanja mira“.

  • Milovan94

    23.2.2022 #1 Author

    Jadan narod samo. U ovakvoj situaciji oni najviše i trpe.

    Odgovori

  • STRELAC

    23.2.2022 #2 Author

    Daleko od toga da sam fan Putina i njegove politike,ali realno je da Rusi sirenje Nato-a na istok vide kao direktnu pretnju.

    Odgovori

  • SNEZANA

    23.2.2022 #3 Author

    Bojim se da ce posledice biti velike…

    Odgovori

  • IVAN

    23.2.2022 #4 Author

    To se i ocekivalo samo da ne dodje do vecih sukoba.

    Odgovori

  • TATJANA

    23.2.2022 #6 Author

    Nikada ocigledno nece prestati tenzije pa ako nije pandemija, onda je jos gore..

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.2.2022 #7 Author

    Ovo je vec doslo do usijanja…

    Odgovori

  • JANA

    23.2.2022 #8 Author

    Sukob je po mom misljenju neminovan iz prostog razloga sto su amerikanci umesali svoje prste i to ne moze da izadje na dobro nikako ,jos ako Ukrajina udje u Nato savez eto nam.ga rat pred vratima .U ovakvim situacijama narod najvise trpi

    Odgovori

    • Maša

      24.2.2022 #9 Author

      Uzas, sto je najgore narado se najmanje pita a najvise ispasta

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.2.2022 #10 Author

    Putin je uvek korak ispred svih, nijedan svoj potez ne povlači tek tako.
    Ko zna, možda oni već imaju nekakav dogovor za sve. Velike su to zemlje i igrači…

    Odgovori

  • LUKA

    23.2.2022 #11 Author

    Uvek narod ispasta

    Odgovori

  • ZVE84

    23.2.2022 #12 Author

    Veštačko izazivanje krize i rata…

    Odgovori

  • Anna

    24.2.2022 #13 Author

    Ovo je bolesno. Mir se ne brani oružjem, već diplomatijom. Ali kada se ostane bez realnih argumenata prelazi se na oružje. Rusija nikad nikom ništa dobro nije donela.

    Odgovori

  • Vockica

    24.2.2022 #14 Author

    Narod najvise trpi sad, nadam se da nece biti vece zlo i da ce se resiti sto pre i bolje ova situacija.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    24.2.2022 #15 Author

    stradaju nedužni. rusija stitit svoj suverenitet a amerika kao i obično misli da može da deli pravdu po svojim interesima sigurno neće napasti rusiju lako im je bilo sa malim državama poput srbije tada ni rusija nije stitila naše interese sada se pozivaju na nas i kosovo veliko livimerje i interesi dovode do velikog stradanja ljudi

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    24.2.2022 #16 Author

    strašne stvati nekada jedna drzava, jedan narod sada ratuje zato sto velike sile mešaju prste i gledaju svoje interese mobilizacija, rat, stradanja zaista katastrofa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...