predviđeno 6,5 milijardi dinara

Novac za aktivne mere zapošljavanja namenjen privatnom sektoru

PreduzetnikSrbijaVesti

18.3.2022 16:47 Autor: Stanislav Stanišić 12

Novac za aktivne mere zapošljavanja namenjen privatnom sektoru Novac za aktivne mere zapošljavanja namenjen privatnom sektoru
Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS), na inicijativu Francusko-srpske privredne komore, predstavila je na online konferenciji, aktivne mere zapošljavanja predstavnicima stranih privrednih predstavništva u Srbiji.... Novac za aktivne mere zapošljavanja namenjen privatnom sektoru

Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS), na inicijativu Francusko-srpske privredne komore, predstavila je na online konferenciji, aktivne mere zapošljavanja predstavnicima stranih privrednih predstavništva u Srbiji.

Kako je precizirano, mere aktivne politike zapošljavanja su stručna praksa, pripravništvo za mlade sa visokim i sa srednjim obrazovanjem, sticanje praktičnih znanja, obuka na zahtev poslodavca za nezaposlene, subvencija za zapošljavanje kategorije teže zapošljivih, subvencija za samozapošljavanje i javni radovi.

Za aktivne mere zapošljavanja ove godine predviđeno je 6,5 milijardi dinara, kojima će biti obuhvaćeno više od 20.000 nezaposlenih.

Među programima za koje je ove godine izdvojeno više para nego prošle je program samozapošljavanja, koji će ove godine biti stimulisan sa 300.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom 330.000.

Povećan je i iznos za programe stručne prakse za oko 10 odsto, za koliko će biti veća naknada za osobe koje učestvuju u ovom programu, pa će one mesečno dobijati po oko 20.000 dinara. Zbog deficitarnosti velikog broja kadrova biće povećana i pomoć poslodavcima koji žele da obuče radnike i ti troškovi će ove godine moći da iznose 180.000 dinara.

Kao važno je istaknuto da će poslodavcima biti lakše da konkurišu na programe NSZ, koja će pomoći u nabavci nekih dokumenata po službenoj dužnosti.

Novo je i to da će zahtevi za samofinansiranje i obezbeđivanje subvencija moći da se podnose i elektronskim putem, a nezaposleni će obuku za započinjanje sopstvenog biznisa moći da pohađaju online.

Novac za aktivne mere zapošljavanja je uglavnom namenjen privatnom sektoru.

Aktivna politika zapošljavanja predstavlja sistem planova, programa i mera usmerenih ka smanjenju nezaposlenosti. Mere aktivne politike zapošljavanja su aktivnosti usmerene ka unapređenju zaposlenosti, i to: u posredovanju u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje u profesionalnoj orijentaciji i savetovanju o planiranju karijere, subvencije za zapošljavanje, podrška samozapošljavanju, dodatno obrazovanje i obuka, podsticaji za korisnike novčane naknade, javni radovi i druge mere usmerene ka zapošljavanju lica.

Mere su u skladu sa Strategijom zapošljavanja u Srbiji, za period od 2021. do 2026. godine i Akcionim planom za 2021-2023.

  • DANIJELA

    18.3.2022 #1 Author

    Stvarno sjajna vest i nadam se da ce se taj novac pravilno i adekvatno usmeriti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2022 #2 Author

    Za privatni sektor ce i to dobro doci…

    Odgovori

  • IVAN

    18.3.2022 #3 Author

    Samo dal ce to biti iskorišćeno na pravi način.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    19.3.2022 #4 Author

    Sve se ovo mora dooobrooo
    kontrolisati!

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.3.2022 #5 Author

    Super je vest svakako, ali kao što rekoše, realizacija je bitna i od toga sve zavisi.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    19.3.2022 #6 Author

    Vreme ce pokazati

    Odgovori

  • MAJA

    19.3.2022 #7 Author

    Odlicno..Trebalo bi NSZ jos i vise da se ukljuci i angazuje da se resavaju problemi nezaposlenosti

    Odgovori

  • BIJUTI27

    19.3.2022 #8 Author

    Ja ne poznajem osobu koju je NSZ zaposlila..

    Odgovori

  • Milovan94

    19.3.2022 #10 Author

    Bitno je da se podstiče privatni sektor jer da nam nije privatnih firmi ne bi imali gde da radimo.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #11 Author

    Posla ima, ali su ljudi probirljivi…

    Odgovori

  • VERA

    20.3.2022 #12 Author

    Uvek je dobro dosla podrska zaposljavanju. Stimulisati i poslodavce , manjim porezom ili slicno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...