Rezolucija Evropskog parlamenta protiv neplaćenog stažiranja

Da li se bliži kraj praksi korišćenja mladih kao jeftine radne snage?

Bolji posaoEUU fokusuVestiZdravlje

23.2.2022 17:39 Autor: Stefan Petrović 27

Da li se bliži kraj praksi korišćenja mladih kao jeftine radne snage? Da li se bliži kraj praksi korišćenja mladih kao jeftine radne snage?
Neplaćeno stažiranje je forma eksploatacije mladih radnika i kršenje njihovih prava. Ovako ukratko glasi nova rezolucija Evropskog parlamenta (EP) koja zahteva bolje plate za... Da li se bliži kraj praksi korišćenja mladih kao jeftine radne snage?

Neplaćeno stažiranje je forma eksploatacije mladih radnika i kršenje njihovih prava. Ovako ukratko glasi nova rezolucija Evropskog parlamenta (EP) koja zahteva bolje plate za pripravnike i mlade na stručnoj praksi.

Na plenarnoj sednici EP održanoj 17. februara za rezoluciju je glasalo 580 parlamentaraca, 57 je bilo protiv, dok se 55 uzdržalo od glasanja. Pored toga, evroparlamentarci su od Evropske komisije (EK) i država članica Evropske unije (EU) tražili da se predloži zajednički zakonodavni okvir koji će omogućiti pravičnu naknadu za stažiranje i stručnu praksu.

Rezolucija je kao ključnu stvar, između ostalog, prepoznala i zaštitu mentalnog zdravlja, odnosno njenu dostupnost mladima kako bi se suzbila stanja poput anksioznosti i depresije, a koja su prilično napredovali tokom pandemije, te je mentalno zdravlje u EP prepoznato i kao sastavni deo socijalno-ekonomskog oporavka EU.

Predsednik Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja EP Dragoš Pislaru (Dragoș Pîslaru) naglasio je da je neophodno sprečiti da omladina bude žrtva pandemije.

„Posebno pozivamo na bolju evropsku koordinaciju dostupnih instrumenata finansiranja i na efikasnu pomoć u pronalaženju kvalitetnog zaposlenja ili obrazovanja koje odgovara realnostima na tržištu rada uz podsticanje mobilnosti i podrške mentalnom zdravlju mladih ljudi“, rekao je on.

Ipak, postavlja se pitanje koliko ova rezolucija može da posluži zemljama van EU, poput Srbije, budući da za njih nije obavezujuća.

Sudija, čekić, dokumenta i vaga tas
Foto: Pexels.com

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Mina Dobrijević iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), oni pozdravljaju usvajanje rezolucije zbog toga što smatraju da je veoma važna za promenu svesti i pravnih propisa u oblasti stažiranja mladih. Sve to tim pre što je kod nas situacija radikalno drugačija u odnosu na proklamovane ciljeve EP.

„Praksa da se mladi ne plaćaju za njihov rad, već da im je znanje koje steknu dovoljna naknada, poprilično je česta u našoj zemlji“, naglašava ona.

Ipak, naša sagovornica kaže da nije poznat podatak o broju mladih koji rade besplatno, ali indirektni pokazatelji koji se mogu izvući iz većeg broja istraživanja govore da je on veliki. Na pitanje koliko smo daleko od rezolucije EP, ona kaže da bi, nakon formiranja naredne vlade i konstituisanja novog saziva Narodne skupštine, trebalo da se reši problem usvajanjem postojećeg Nacrta Zakona o radnim praksama.

Ipak, Mina Dobrijević dodaje da to da li je stažiranje skriveni rad ili ne zavisi od samog poslodavca i uslova koje on ponudi stažistima i stažistkinjama, kvaliteta mentorstva, vremena koje se od njih zahteva za obavljanje istog, kao i znanja koje im je pruženo.

Primeniti dobra iskustva iz EU

Recept da se ovakva praksa pošalje u istoriju je jednostavan, a potrebna je samo volja. Pored donošenja Zakona o radnim praksama trebalo bi uspostaviti i druge mehanizme koji postoje u EU, a jedan od njih koji se, prema rečima naše sagovornice pokazao kao veoma uspešan, jeste – Garancija za mlade.

Takođe, ona smatra da treba raditi i na promeni svesti poslodavaca, mladih koji obavljaju prakse i stanovništva generalno, kao i to da će ova godina koja je posvećena mladima – Evropska godina mladih doprineti i tome da se njihovi problemi adekvatno adresiraju i da će se doneti konkretna rešenja koja će unaprediti njihov položaj na tržištu rada, ali i u svim drugim životnim aspektima.

„Nažalost, češća je praksa korišćenja mladih kao besplatne ili jeftine radne snage, korišćenja praktikanata kao supstituta za upražnjene pozicije na određenom radnom mestu… Ono što je sigurno jeste da je potrebno promeniti narativ u kome mladi kao nagradu za svoj rad dobijaju znanje i tretirati ulaganje njihovog vremena i truda kao rad koji de facto obavljaju i za koji zaslužuju da dobiju pravičnu naknadu“, naglašava naša sagovornica.

Naša sagovornica se osvrnula i na program Moja prva plata, ocenivši ga izuzetno važnim za sve mlade koji traže posao, kao i da je pozitivno to što promoviše plaćeni rad, ali da je loše što je naknada za puno radno vreme i dalje ispod minimalne zarade što, prema njenim rečima, znači da rad mladih nije adekvano kompenzovan.

„Ovakva mera je kratkoročno važna, ali na duže staze mogu naviknuti poslodavce da je tranzicija iz obrazovanja na tržište rada jedino briga države“, kaže ona, dodajući da je izuzetno je važno da i poslodavci uvide koliko je njima u interesu da grade svoje kadrove, time što će na taj osnovni iznos koji država obezbeđuje dodati novac i obučiti mladu osobu za rad u njihovom sistemu, koja kasnije može postati veoma vredna radna snaga, ali uz adekvatnu platu.

Inače, i Evropska konfederacija sindikata (EKS) pozdravila je rezoluciju EP o pravednoj plati za pripravnike i mlade na stručnoj praksi, ukazujući da je to dobar početak Evropske godine mladih, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u saopštenju EKS navodi se da je rezolucija usledila samo 24 sata nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio da je Belgija prekršila odredbe Evropske socijalne povelje time što nije sprečila “lažna stažiranja“ koja su bila neplaćena, a zapravo su predstavljala pravi rad, nakon čega je belgijski ministar rada dao obećanje da će biti preduzete mere za sprečavanje prakse kao skrivenog rada.

 • MARA

  23.2.2022 #1 Author

  Bilo bi lepo i kod nas da se usvoji ta rezolucija.

  Odgovori

 • IVAN

  23.2.2022 #2 Author

  Uskoro ce doci kraj i tome,vrlo brzo.

  Odgovori

 • TATJANA

  23.2.2022 #3 Author

  Nadamo se

  Odgovori

 • GAGA

  23.2.2022 #4 Author

  I treba! Samo jos i kod nas da se usvoji. Staziranje, volontiranje, praksa… sve su to sinonimi za zloupotrebu mladih ljudi

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.2.2022 #5 Author

  Verujem da ce doci kraj,isuvise dugo traje….

  Odgovori

 • TINA

  23.2.2022 #6 Author

  U redu je da svako dobije adekvatnu novcanu naknadu za svoj rad

  Odgovori

 • JANA

  23.2.2022 #7 Author

  Po meni i mom misljenju mislim da mladi trebaju da budu radna snaga ,kada ce ako ne kada su mladi ,taman imaju i vremena da ispeku zanat kako bi bili sto bolji u svojoj profesiji …

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  23.2.2022 #9 Author

  To bi zaista bio odličan poduhvat.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.2.2022 #10 Author

  Nadam se da će konačno uraditi nešto povodom toga

  Odgovori

 • LUKA

  23.2.2022 #11 Author

  Nadam se da ce se resiti pitanja o staziranju

  Odgovori

 • ZVE84

  23.2.2022 #12 Author

  Zloupotreba radne snage je široko rasprostranjena, a mladima treba obezbediti egzistenciju

  Odgovori

 • KACA

  24.2.2022 #14 Author

  Pa to je tako prvo u medicini da ih koriste maksimalno

  Odgovori

 • BRANA19

  24.2.2022 #15 Author

  Nadamo se da će uskoro kraj tome…

  Odgovori

 • Anna

  24.2.2022 #16 Author

  Kod nas je ta praksa ukorenjena i teško će se mnogi poslodavci odreći besplatne ili jeftine radne snage.

  Odgovori

 • MAJALG

  24.2.2022 #17 Author

  Nazalost, toga je uvek bilo i bice, samo bilo bi lepi da se to bar smanji

  Odgovori

 • Vockica

  24.2.2022 #18 Author

  Nadam se da ce se resiti i to da se mladi vise ne koriste, vec da im se pomogne

  Odgovori

 • IRINA

  24.2.2022 #19 Author

  Nadam se da će ta praxa više da prođe

  Odgovori

 • NINO

  24.2.2022 #20 Author

  Bas naprotiv. Sve vise ima projekata gde se mladi koriste kao jeftina radna snaga…
  Sa diplomom fakulteta, primanja 24000???!!!

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  24.2.2022 #21 Author

  mladi obrazovani ljudi su budućnost jedne zemlje zato treba ulagati u obrazovanje i zadržavanje mladih u zemlji

  Odgovori

 • VANJA

  24.2.2022 #22 Author

  Na taj nacin se iskorisvaca znanje mladih!

  Odgovori

 • Dragana

  24.2.2022 #23 Author

  Odlicno!I mladi kada pocnu da rade treba da se ispostuju na svim nivoima.

  Odgovori

 • DEKSI

  24.2.2022 #24 Author

  Nadamo se da hoce, u mlade treba ulagati, a ne koristiti radnu snagu.

  Odgovori

 • MARKO7

  24.2.2022 #25 Author

  Pa ja bih za te pare kupio 15 golfofa dvojki, da otvrorim taxi firmu😃

  Odgovori

 • Lelica

  24.2.2022 #26 Author

  Kod nas tesko,uvek bilo i bice.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  24.2.2022 #27 Author

  O ovoj temi svako od nas moze da napiše roman.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...