Cilj EU da početkom sledeće zime dostigne bar 90 odsto kapaciteta skladišta gasa

Cena gasa u Evropi prvi put nakon više od godinu i po dana ispod 26 evra

EUNovac

26.5.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena gasa u Evropi prvi put nakon više od godinu i po dana ispod 26 evra Cena gasa u Evropi prvi put nakon više od godinu i po dana ispod 26 evra
Cena prirodnog gasa iz holandskog čvorišta TTF 25. maja je prvi put nakon godinu i osam meseci pala ispod 26 evra po megavat-času (MWh).... Cena gasa u Evropi prvi put nakon više od godinu i po dana ispod 26 evra

Cena prirodnog gasa iz holandskog čvorišta TTF 25. maja je prvi put nakon godinu i osam meseci pala ispod 26 evra po megavat-času (MWh).

Tada je za MWh trebalo izdvojiti 25,18 evra, a manje ispod 26 evra je MWh koštao krajem septembra 2021. godine, prenosi SeeBiz. Stručnjaci pad cena pripisuju prevelikoj ponudi, i ne isključuju dalji pad cena, javlja nemačka novinska agencija DPA.

Cene gasa počele su značajno da padaju sredinom prošlog decembra, nakon što je krajem avgusta dostignut cenovni rekord od gotovo 346 evra po megavat-času. Tada je Rusija ubrzano počela da smanjuje ili obustavlja isporuke članicama Evropske unije.

Kao odgovor na iznenadno poskupljenje, članice EU dogovorile su, između ostalog, dinamičko ograničavanje cene prirodnog gasa na 180 evra po megavat satu. Mehanizam o kojem su se članovi sindikata nakon dugotrajnog usaglašavanja u decembru prošle godine dogovorili, počeo je da se primenjuje sredinom februara.

Takođe, relativno blaga zima nije preterano ispraznila podzemna skladišta gasa, a sada je u toku njihovo ubrzano punjenje pred sledeću jesenju i zimsku sezonu. Cilj EU je da početkom sledeće zime dostigne bar 90 odsto kapaciteta skladišta gasa, a trenutno je već na više od 66 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...