Velika zabrinutost pred narednu zimu

Uprkos dobroj popunjenosti skladišta, cena gasa u Evropi i dalje raste

EUSvetU fokusu

18.8.2023 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uprkos dobroj popunjenosti skladišta, cena gasa u Evropi i dalje raste Uprkos dobroj popunjenosti skladišta, cena gasa u Evropi i dalje raste
Zalihe prirodnog gasa u Evropi su skoro popunjene, mada to još uvek možda neće biti dovoljno da kontinent bezbedno “preboli” narednu zimu. Nivoi skladištenja... Uprkos dobroj popunjenosti skladišta, cena gasa u Evropi i dalje raste

Zalihe prirodnog gasa u Evropi su skoro popunjene, mada to još uvek možda neće biti dovoljno da kontinent bezbedno “preboli” narednu zimu.

Nivoi skladištenja na kontinentu dostigli su 90,1 odsto kapaciteta na dan 16. avgusta, prema najnovijim podacima industrijske grupe Gas Infrastructure Europe. To je najveći rezultat za ovo doba godine i mnogo ispred cilja Evropske unije da se do 1. novembra da postigne taj pokazatelj.

Međutim, sprema se potencijalna nova bura na tržištu energenata. Mogući štrajkovi radnika u Australiji prete da zaoštre globalnu trgovinu tečnog prirodnog gasa (TPG). Evropa se i dalje nosi sa manjim prilivima iz Rusije zbog rata u Ukrajini, a prolongirani prekidi rada u Norveškoj nedavno su doveli do skoka cena, piše Bloomberg.

Evropska zimska sezona gasa formalno traje od oktobra do marta. Kada su potpuno popunjene, sve podzemne zalihe gasa u EU dovoljne su da pokriju otprilike 90 dana prosečne zimske potražnje, ali mnogo zavisi od vremenskih uslova. Veoma niske temperature mogu ubrzati povlačenje iz skladišta.

Zalihe gasa se takođe razlikuju od zemlje do zemlje. Nemačka, Holandija i Španija već su premašile cilj EU, i Francuska je, iako dobro popunjena, među “autsajderima” na listi zemalja EU sa nivoom skladištenja na oko 84 odsto, nakon što su njene isporuke energije prekinute ranije ove godine zbog štrajkova širom zemlje.

Dok su evropske cene gasa oko 90 odsto niže od njihovih prošlogodišnjih kriznih vrhunaca, nervoza tržišta i intenzivna volatilnost ipak su i dalje prisutni. Referentni holandski fjučersi su u petak porasli 4,3 odsto na 38,41 evra po megavat-času, što je treća uzastopna nedelja rasta zbog kontinuiranih zabrinutosti za snabdevanje, prenosi Bloomberg.

Nemačka je već upozorila da će rizici od nestašice ostatina snazi čak do početka 2027. godine, osim ako ne izgradi još gasne infrastrukture, a tržišni bilans sledeće godine zavisiće i od toga koliko će energenata ostati u skladištu posle ove zime.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...