Kako napraviti održivi parking centar

Solarne auto-nadstrešnice podižu vrednost objekata

AutomobiliInfrastrukturaInvesticijeSrbija

25.4.2024 14:02 Autor: Marko Andrejić 7

Solarne auto-nadstrešnice podižu vrednost objekata Solarne auto-nadstrešnice podižu vrednost objekata
Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE održava se na Beogradskom sajmu do 25. aprila, a posetioci će tokom ove manifestacije imati priliku da zavire u budućnost... Solarne auto-nadstrešnice podižu vrednost objekata

Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE održava se na Beogradskom sajmu do 25. aprila, a posetioci će tokom ove manifestacije imati priliku da zavire u budućnost građevinske industrije, istražujući pametna gradilišta, digitalne inovacije i održiva rešenja.

Kompanija Propulzija u Hali 4 predstavlja jedinstven Greenport parking ekosistem, čime publici želi da približi način na koji je moguće napraviti profitni parking centar i podići rejting multifunkcionalnog objekta uz pomoć solarne energije.

Naime, solarna auto-nadstrešnica – Propulzija Greenport – predstavlja sistem solarnih i čeličnih panela koji pokriva parking prostore i omogućava korisniku da sam proizvodi električnu energiju iz čistih izvora i da istovremeno štedi na potrošnji energije koju plaća. Podjednako je primenjiv i za komercijalnu i industrijsku upotrebu.

Ovaj sistem solarnih panela koji pokriva parking prostore značajno uvećava tržišni rejting samog objekta, bilo da je reč o zgradi, poslovnom ili rezidencijalnom objektu.

„Transformacija postojećeg parkirališta u parking sistem koji samostalno proizvodi čistu električnu energiju u skladu je sa BREEAM i LEED građevinskim standardima“, ističe Dejan Blagojević, generalni direktor Propulzije.

Reč je o britanskom (BREEAM) i američkom (LEED) sistemu za ocenjivanje održivosti objekta i njihovih ekoloških karakteristika, koji se primenjuju širom sveta. Gradnja u skladu sa zelenim standardima posledično podiže rejting samog objekta.

Solarne auto-nadstrešnice / Foto: Propulzija

Istraživanja potvrđuju da svaka zgrada koja ima LEED sertifikat na tržištu nekretnina može da se proda po 30 odsto višoj ceni. U slučaju ovih auto-nadstrešnica – raste rejting, a time i tržišna vrednost objekata koje poseduju ovakve parkinge. Uz sve ovo, početna investicija u Greenport isplati se u roku od nekoliko godina, a sistem parkiranja postaje dugoročno samoodrživ, što ga čini svojevrsnim profitnim centrom.

„Instaliranjem Greenporta na samo dva parking mesta stvara se 7.100 kWh zelene energije godišnje koja omogućava da se prosečnim električnim automobilom pređe čak 36.400 kilometara. Trošak industrijske električne energije smanjiće se za 12 odsto godišnje, dok ovakva proizvodnja istovremeno pokriva čak 70 odsto godišnje potrošnje električne energije u domaćinstvu“, ističe Dejan Blagojević u razgovoru za Biznis.rs i dodaje da „uz subvenciju države za kupovinu električnog vozila, instalacija Greenport solarnih auto nadstrešnica donosi i godišnju uštedu na troškovima komercijalnog punjenja od čak 3.500 evra“.

„Samostalnom proizvodnjom zelene energije Greenport generiše uštede u troškovima potrošnje električne energije, pri čemu se početna investicija isplati u roku od nekoliko godina, čineći ovaj sistem parkiranja dugoročno samoodrživim“, zaključuje naš sagovornik.

Inače, Propulzija je domaća kompanija koja je već 30 godina je posvećena razvoju rešenja po meri klijenata u dizajnu, projektovanju i proizvodnji iz domena e-mobilnosti i obnovljivih izvora energije, POS (Point of sales) i POP (Point of purchase), eksterijera i enterijera u građevinarstvu.

Solarne auto-nadstrešnice / Foto: Propulzija

Direktor Dejan Blagojević ističe da ova firma već dugi niz godina radi u režimu cirkularne ekonomije, što znači da su njihovi projekti proizvedeni su od netoksičnih materijala i mogu se reciklirati.

„Sledeći logičan korak bio je da među prvima tržištu ponudimo rešenja iz domena održivosti. Tako je 2017. godine sinergija najsavremenije tehnologije koju primenjujemo u našim savremenim proizvodnim kapacitetima i stručnosti našeg tima u industrijskom dizajnu i inženjeringu stvorila Greenport. Prvo smo ga implementirali 2017. na parkingu ispred fabrike Propulzija. Ubrzo su prednosti inovativnog Greenport sistema parkiranja na otvorenom prepoznale i druge kompaije koje su nam ukazale poverenje“, ističe Blagojević.

Greenport sistem solarnih panela koji pokriva parking prostore može da se koristi za komercijalnu i industrijsku upotrebu. Solarna auto-nadstrešnica nudi više mogućnosti za korisnika u odnosu na solarne panele smeštene na krov objekta.

“Omogućava bezbedan parking električnih vozila u svim vremenim prilikama, ali i stvaranje električne energije iz čistih izvora za njihovo punjenje. A to je važno jer tek tada možemo da kažemo da je električno vozilo u potpunosti ekološko. Uz to, višak ovako stvorene energije može da se iskoristi za industrijsku ili rezidencijalnu namenu”, objašnjava Blagojević.

Investicija u Propulzija Greenport ekosistem brzo se vraća, a sve posle toga za korisnika predstavlja čist dobitak – profitni centar od energije dostupne svima.

Nemačka i Francuska pioniri u instaliranju solarnih nadstrešnica za automobile

Kada je reč o propisima koji regulišu postavljanje auto-nadstrešnica, najviše je po pitanju zakonodavstva, postigla – Francuska. Ova zemlja je, naime, usvojila 2023. zakon prema kojem se zahteva da parkirališta – i postojeća i nova – koja imaju prostor za najmanje 80 vozila, budu pokrivena solarnim panelima. Vlasnicima parkinga ostavljan je rok za prelazak na nove uslove. Slični zakoni postoje u šest država-pokrajina Nemačke.

Nemačka i Francuska su, praktično, pioniri u instalacijama solarnih nadstrešnica za automobile, što je regulisano propisima po kojima su solarni paneli obavezni na većim parkinzima. U Nemačkoj je tako više država uvelo regulativu kojom se zahteva ugradnja fotonaponskih instalacija na novim parkinzima sa više od 35 mesta za vozila. Prema novom zakonu, u Sloveniji postaje obavezna ugradnja solarnih panela na krovove i novih i postojećih objekata, kao i parkinga površine veće od 1.000 kvadratnih metara.

Prednosti solarnih auto nadstrešnica

– Zaštita od svih vremenskih uslova

– Brza implementacija: brz i efikasan proces instalacije traje 30 dana

– Standardizacija: parking rešenje je u skladu sa BREEAM i LEED građevinskim standardima.

– Bezbednost

– Skalabilnost: zahvaljujući modularnom dizajnu, Greenport omogućava lako proširenje kapaciteta za parkiranje, sa prilagodljivim punjačima

– Prilagođavanje: ugradnom osvetljenja, kamera, brendiranja i digitalizacije, možete prilagoditi Greenport sistem tako da postane dodatna vrednost objekta

– Energetska nezavisnost

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...