Urbanistički projekat na javnoj prezentaciji od 17. aprila

Kod SRC „Milan Gale Muškatirović“ u planu garaža sa više od 490 mesta

BiznisInfrastruktura

11.4.2024 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kod SRC „Milan Gale Muškatirović“ u planu garaža sa više od 490 mesta Kod SRC „Milan Gale Muškatirović“ u planu garaža sa više od 490 mesta
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju dvoetažne podzemne garaže u zoni Linijskog parka. Ovo parkirališe sa... Kod SRC „Milan Gale Muškatirović“ u planu garaža sa više od 490 mesta

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju dvoetažne podzemne garaže u zoni Linijskog parka. Ovo parkirališe sa ozelenjenim krovom će imati 491 parking mesto od čega 25 za osobe sa invaliditetom.

Planirana garaža okvirno će zauzimati prostor ispod postojećeg parkirališta kod Sportsko-rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović“. Preciznije, granicom urbanističkog projekta obuhvaćen je prostor između objekta sportsko rekreativnog centra, teniskog centra i ulice Tadeuša Košćuška do javne zelene površine.

Idejnim rešenjem je predviđeno uklanjanje postojećeg parkinga i izgradnja podzemne javne garaže. Kolski ulaz u objekat podzemne garaže je planiran sa saobraćajnice Nova 1 i on će biti kontrolisan. Na nivou prizemlja u zoni ulaza i izlaza, planirani su i prostori u funkciji naplate, kontrole i obezbeđenja. Garaža je kategorisana kao velika garaža (površine veće od 1.500 kvadratnih metara), piše eKapija.

“Kolski pristupi garaži se ostvaruju preko odvojenih dvostrukih pravih grejanih rampi. Vertikalne pešačke komunikacije u garaži ostvarene su preko sedam sigurnosnih stepeništa i jednog lifta, čije su dimenzije prilagođene i kretanju osoba sa invaliditetom”, pojašnjava se u dokumentaciji.

Foto: freepik/fabrikasimf

Na ovom objektu u planu je izgradnja zelenih i pešačkih površina na krovu, formiranjem zelene površine koja obezbeđuje kontinuitet nivelacije i pešačkih tokova sa podcelinom 3 Linijskog parka.

“Krov garaže planiran je kao ozelenjen krov, sa slojem zemlje od minimum 120 cm, kako bi se omogućio nesmetan razvoj i rast visoke i srednje vegetacije, odnosno od 60 cm za žbunje. Planirano je za ozelenjavanje korišćenje pretežno autohtone biljne vrste koje pripadaju potencijalnoj vegetaciji, prilagodljive na lokalne uslove sredine, sa dugim vegetacionim periodm i otporne na gradsku prašinu i izduvne gasove”, ističe se u dokumentaciji.

Nosilac izrade ovog urbanističkog projekta je Mašinoprojekt kopring a.d. Beograd, a zahtev za potvrđivanje urbanističkog projekta podnela je Agencija za prostorno planiranje i urbanizam u ime investitora Gradske uprava Grada Beograda, odnosno Sekretarijata za investicije.

Javna prezentacija biće održana u zgradi Gradske uprave grada Beograda u Ulici 27. marta 43-45 (sala 2 u suterenu) od 17. do 23. aprila 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

Kada je pre nepune dve godine raspisan tender za projektovanje i gradnju više celina budućeg Linijskog parka, on je, između ostalog, predvideo i izradu dokumentacije za podzemnu garažu kod SRC „Milan Gale Muškatirović“.

Uređenje prve dve celine Linijskog parka krenulo je početkom 2022. godine kada su nadležni u gradu najavili da će transformacija prostora od Beton hale do Pančevačkog mosta trajati oko tri godine. U međuvremenu je na trasi budućeg parka uklanjana železnička infrastruktura i drugi sadržaji, ali je ubrzo postalo jasno da je prvobitno najavljeni rok za završetak celog projekta nerealan jer već dugo na terenu nema nikakvih konkretnih radova.

Tek krajem februara ove godine glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je da će radovi na Linijskom parku biti nastavljeni za oko dva meseca, što bi trebalo da znači krajem aprila.

 • Maky

  13.4.2024 #1 Author

  Rast broj vozila pa i garaza iz dana u dan

  Odgovori

 • Kata

  15.4.2024 #2 Author

  Neophodna je

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...