na dnevnom redu skupštine nakon formiranja vlade

Podnet predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearnih elektrana u Srbiji

Srbija

10.4.2024 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Podnet predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearnih elektrana u Srbiji Podnet predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearnih elektrana u Srbiji
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Dragišić podneo je danas Skupštini Srbije predlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u... Podnet predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearnih elektrana u Srbiji

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Dragišić podneo je danas Skupštini Srbije predlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Dragišić je, kako je preneo portal lista Danas, naveo da je Srbija taj zakon prvo nasledila od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a potom i od SRJ, uz ocenu da on Srbiji „vezuje ruke u razvoju nuklearne energije, koja je najveći hit u energetici trenutno“, prenosi Beta.

„Sve razvijene države razvijaju nuklearne kapacitete. Ovaj zakon sprečava čak i da vodimo raspravu o nuklearnoj energiji“, rekao je on i dodao da je njegov stav da treba graditi nuklearne elektrane, ali da će ukidanje zakona pre svega omogućiti raspravu o toj temi.

Prema njegovim rečima, taj zakon iz doba SFRJ su Slovenija i Hrvatska već stavile van snage, a zabrana ne koči samo razvoj nuklearne energije, već i naučno istraživački rad i dijalog na tu temu.

Upitan da li taj predlog ima veze sa posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, gde je oblast nuklearne energije bila jedna od glavnih tema, kazao je da je to povezano i da je razgovarao sa Vučićem na tu temu.

„Očekujem da će već na prvoj sednici, nakon izbora vlade, ovaj predlog da bude tačka dnevnog reda na Skupštini. Očekujem da poslanička grupa ‘Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane’ stane iza predloga, ali i veliki broj drugih poslanika, jer ovo nije politička, već strateška tema“, naveo je Dragišić.

Tagovi
SRBIJA ZAKON
  • SENSEI

    11.4.2024 #1 Author

    Ne bi me ništa začudilo da neka elektrana nikne u Srbiji

    Odgovori

  • Maky

    13.4.2024 #2 Author

    Jos nam samo ovo treba….

    Odgovori

  • Brana

    14.4.2024 #3 Author

    Nadam se da neće

    Odgovori

  • Biciklista

    17.4.2024 #4 Author

    A, ko će da se bavi tom elektranom kad smo sve školovano na tu temu odjurili napolje?
    Ima li i danas neko ko diplomira na tom polju i ostane da radi ovde? Pa, nema, najverovatnije, jer jednostavno MORA da ode iz zemlje i radi negde gde ga nijedna politička stranka neće ucenjivati za radno mesto.
    E, Srbijo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...