kineske inovacije uz pomoć novih tehnologija

Parkinzi budućnosti prilagođeni modernom svetu

AutomobiliHi-techInfrastrukturaSvet

13.8.2023 13:13 Autor: Miljan Paunović 17

Parkinzi budućnosti prilagođeni modernom svetu Parkinzi budućnosti prilagođeni modernom svetu
Pronalaženje parking mesta ume da bude prava noćna mora za vozače, međutim, sve će se znatno izmeniti uz pomoć parkinga budućnosti. Naime, to neće... Parkinzi budućnosti prilagođeni modernom svetu

Pronalaženje parking mesta ume da bude prava noćna mora za vozače, međutim, sve će se znatno izmeniti uz pomoć parkinga budućnosti. Naime, to neće biti samo prostor obeležen za ostavljanje vozila, već i mesto koje će ljudi voleti da posećuju, iz više razloga.

Future Car Park u Hangdžou u Kini, prototip je budućih parkinga. Prostire se na nešto više od 30.000 kvadratnih metara i potpuno je automatizovan i prilagođen modernom svetu. Može da primi 500 automobila.

Infrastrukturno, ovaj parking ima ima zakrivljenu spoljašnjost sastavljenu od 10 zasebnih kula. One podržavaju pravougaoni deo krova koji sadrži park i pruža pogleda na grad iz različitih delova, piše Newatlas.

Poenta je da korisnik parkinga dobije sve što mu je potrebno, uz visokotehnološki automatizovani sistem za parkiranje, tu se nakaze i prostori za održavanje raznih događaja, šoping centri, sportski centri, mogli bismo reći jedan mali grad.

Parking funkcioniše uz pomoć robotskih platformi, i one nisu novitet, ima ih i u Nemačkoj. Položaj za parkiranje se bira u zavisnosti od dužine boravka, a robotska platforma radi u tandemu sa liftom kako bi se automobili efikasno pomerali između spratova. Kada dođe vreme za preuzimanje vozila, vozač mora da sačeka nekoliko minuta da ga preuzme i vrati.

„Kompleks zgrada se sastoji od šest kružnih kula i četiri ortogonalne kule koje se nalaze na ivicama lokacije“, objasnio je dizajner Danijel Stejtam (Daniel Statham Studio).

„Tri kružne kule u centru lokacije služe za slaganje automobila, dok liftovi ugrađeni u ostala tri kružna tornja omogućavaju posetiocima da se popnu na krov. Četiri stuba na uglovima zida sadrže požarne stepenice. Kule koje se protežu nagore deluju kao ‘krošnja drveća’, koja nudi hladovinu od vrelog sunca i kiše tokom leta u Hangdžouu“, ističe Stejtam.

Foto: Future Car Park in China by Daniel Statham Studio/Youtube/Printscreen

Parking budućnosti je energetski efikasan, njegova fasada sa rešetkama maksimalno pruža prirodnu ventilaciju i dnevnu svetlost.

Projektanti su mislili i na kišnicu, koja se koristi za navodnjavanje zelenila, dok se solarna energija koristi za smanjenje potrošnje električne energije u mreži. Pored toga, neobičan dizajn pomaže u ventilaciji podruma koristeći tornjeve za izbacivanje isparenja vozila koja ne rade ne električni pogon.

Prema pisanju portala Intertraffic očekuje se da će broj vlasnika automobila u Kini do 2025. godini dostići cifru od 360 miliona.

Do 2025. potražnja za parkingom će dostići 600 miliona. Trenutno postoji samo 250 miliona parking mesta. Iako pametno parkiranje može značajno povećati iskorišćenost postojećih parking mesta, neće moći da reši suštinski problem, nedovoljno parking mesta za sve veći broj automobila.

U proseku gradovi prvog i drugog nivoa imaju 0,8 parking mesta na raspolaganju po automobilu, a dostupnost u malim i srednjim gradovima pada na samo 0,5 parking mesta po automobilu. Štaviše, skoro je nemoguće jednostavno pronaći parking mesto gde je potrebno.

Globalni problem predstavlja neefikasno parkiranje, i ono utiče na protok saobraćaja. Statistike pokazuju da je 30 odsto saobraćajnih gužvi uzrokovano otežanim parkiranjem, a 48 procenata vozila mora da čeka u redu pri ulasku i izlasku sa parkinga.

Komercijalna vrednost industrije parkinga je ogromna. Trenutno industrija pametnog parkiranja ima vrednost od 26 milijardi dolara, rastući po godišnjoj stopi od 18 odsto, navodi Intertraffic.

  • SHALIMAR

    13.8.2023 #1 Author

    Sve je to lepo negde u svetu,ali kod nas tesko…

    Odgovori

  • KIMCHI

    13.8.2023 #2 Author

    Svakako smo u procepu vise tema oko ovog pitanja

    Odgovori

  • HRKALOVICKA

    13.8.2023 #3 Author

    Posto kulture nemamo, jedino nam tehnologija može pomoći

    Odgovori

  • Bellica

    13.8.2023 #4 Author

    Mi to necemo u Srbiji videti

    Odgovori

  • HANA

    13.8.2023 #5 Author

    Teško da se ovo pitanje reši kod nas.
    Nema pomoći…

    Odgovori

  • Boba321

    13.8.2023 #6 Author

    Bice kod nas oko 2123 :

    Odgovori

  • SUNCICA

    13.8.2023 #7 Author

    odlican patent

    Odgovori

  • DUCA

    13.8.2023 #8 Author

    Svašta Kinezi izmisle.

    Odgovori

  • LAV

    13.8.2023 #10 Author

    Trebaju nam inovecije u svakom pogledu i za svaku delatnost.

    Odgovori

  • Boba321

    13.8.2023 #11 Author

    Ovo nam fali u beogradu, kad vec nemamo kanalizaciju daj parkinge

    Odgovori

  • DOBRILA

    14.8.2023 #12 Author

    Super ako k kod nas bude bas tako..

    Odgovori

  • SUNCE

    14.8.2023 #13 Author

    Neverovatno koliko tehnika brzo napreduje za razliku od medicina koja uglavnom tupka u mestu, osim hirurgije.

    Odgovori

  • Dux011

    14.8.2023 #15 Author

    Bas napreduje…

    Odgovori

  • ELLA

    14.8.2023 #16 Author

    Inovacije u Srbija stizu za dva veka zakasnjenja

    Odgovori

  • SABRINA

    17.8.2023 #17 Author

    Kad kinez nešto osmisli…svaka čast.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...