Lokalne samouprave dobijaju više nadležnosti

Donose li izmene i dopune zakona porez i na parking mesta?

PoreziSrbijaVesti

18.11.2022 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Donose li izmene i dopune zakona porez i na parking mesta? Donose li izmene i dopune zakona porez i na parking mesta?
Poreski zakoni ove godine idu na doradu, pa i Zakon o porezu na imovinu, a novina je da će na spisku stavki koje se... Donose li izmene i dopune zakona porez i na parking mesta?

Poreski zakoni ove godine idu na doradu, pa i Zakon o porezu na imovinu, a novina je da će na spisku stavki koje se terete nametom na prenos apsolutnih prava ubuduće biti i parking mesto u otvorenom stambenom bloku ili stambenom kompleksu. Preciznije, sticanje prava na njegovo korišćenje.

Nova verzija zakona određuje u kojim situacijama ne nastaje obaveza plaćanja poreza za zgradu u izgradnji (onu koja se smatra ekonomskim objektom), za čiju izgradnju građevinsku dozvolu izdaje ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine kao povereni posao, ali i ako je u granicama nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja i kulturnog dobra upisanog u listu svetske kulturne i prirodne baštine, prenose Večernje novosti.

Nacrt zakona precizira i kako se obračunava amortizacija za dograđene delove kuća. Tretman zavisi od toga da li je dograđeni deo veći ili manji od osnovnog.

„Za izgrađeni objekat nad kojim je, odnosno uz koji je, izvršena dogradnja tako da dograđeni deo nije posebni deo tog objekta, umanjenje vrednosti za amortizaciju vrši se po stopi po kojoj bi se vrednost objekta umanjivala da nije dograđen, odnosno kad je korisna površina dela objekta pre dogradnje veća od korisne površine dograđenog dela“, piše u Nacrtu zakona.

Kad je korisna površina dela objekta pre dogradnje manja ili jednaka u odnosu na korisnu površinu dograđenog dela, onda po stopi po kojoj bi se umanjivala vrednost dograđenog dela da je posebni deo tog objekta.

Utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava polako prelazi u nadležnost lokalnih samouprava. Lokalu sredstva i pripadaju, ali sve trenutno „servisira“ Poreska uprava. Počev od 1. januara 2024. godine, jedinice lokalne samouprave u celosti utvrđuju, naplaćuju i kontrolišu porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava.

„Jedinice lokalne samouprave preuzeće od Poreske uprave zaposlene koji obavljaju poslove utvrđivanja, naplate i kontrole poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava, predmete, informacioni sistem i arhivu, kao i opremu i sredstva za vršenje nadležnosti u tim oblastima srazmerno broju preuzetih zaposlenih lica, u periodu od 1. novembra do 31. decembra 2023. godine.

Porez na imovinu utvrđivaće se i plaćati u skladu sa ovim zakonom već od poreza za 2023. godine.

Porez na nasleđe i poklon, odnosno porez na prenos apsolutnih prava, za čije utvrđivanje je postupak započet po propisima koji su važili do početka primene ovog zakona, utvrdiće se primenom zakona koji je bio na snazi na dan nastanka poreske obaveze.

 • Tara

  19.11.2022 #1 Author

  Nikada neću razumeti razlog za pdv i treba ga ukinuti kao što nije ni postojao ranije. Drugo porez na poklon je pljačka i nema osnovu kao i na prenos vlasništva. Ljudi samo prihvataju zakone kao da je to nešto što ne može da se obori i izmeni vrlo brzo. Veliki broj zakona nema logiku ni osnovu a opterećuje privredu i pojedince.

  Odgovori

  • Ivan

   19.11.2022 #2 Author

   slazem se, posebno kad je cinjenica da veliki deo tih sakupljenih sredstava ne odlazi u unapredjenje socijalne infrastrukture, vec u privatne dzepove na konto korupcije.

   Odgovori

 • VERA

  19.11.2022 #3 Author

  Nije samo plaćati parking već i održavati ga.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  20.11.2022 #4 Author

  Ovo pitanje prenaseljnih lokacija posebno u Beogradu predstavlja goruci problem za za gradjane, a kako se broj nekretnina povecava time i veci zamah da se ovaj problem konkretno resi

  Odgovori

 • NATI29

  20.11.2022 #5 Author

  Toliko poreza vec placamo sada jos i na ovo je stvarno previse

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.